Stresul poatea avea multe efecte neplacute asupra noastra, de la psihologice la fizice. Chiar si aspectul fizic are de suferit. Desi se spune ca stresul te ingrasa, nu o face in mod direct. Ci mai degraba raspunsul oamenilor la stres ingrasa.
De exemplu, cand esti stresat, cortizolul creste in timpul noptii si nu poti dormi bine. Iar cand nu dormi cum trebuie ajungi sa mananci mai multi carbohidrati simplii/procesati.
Mai mult, cei stresati tind sa sara peste mese din lipsa de timp si penru ca mediul lor hormonal orpeste semnalele foamei. Dar, nemancand mare parte din zi, ajung sa manance mult prea mult seara si de regula alimente de proasta calitate.
Toate acestea au un efect negativ si asupra masei musculare. Exista cateva strategii pentru a face fata acestor probleme.
1) Ia un supliment cu fosfatidilserina, acesta ajuta la reducerea cortizolului seara si regleaza somnul. Asta reduce pofta necontrolata de carbohidrati simplii.
2) Incorporeaza in rutina ta activitati parasimpatice pentru a echilibra raspunsul la stres al sistemului nervos simpatic. Asta reduce ritmul cardiac, cortizolul si concentratiile de epinefrina si nor-epinefrina din corp. Reduce si sentimentul de "stres". Asta inseamna sa practici meditatie, yoga, plimbari in natura...in general activitati relaxante, minte-trup!
3) In final, ai grija sa mananci la 3-4 ore, pentru a tine sub control mancatul necontrolat. Asta previne ingrasarea legata de stres si degradarea masei musculare.
In privinta unui antrenament prietenos cu o persoana aflata inr-o perioada stresanta a vietii sale, care sa o ajute, nu sa adauge si mai mult stres asupra corpului, ar arata ceva de genul asta.
Ziua 1 - Forta/stimulare sistem nervos simpatic
Nu ar trebui sa dureze mai mult de 50 de minute daca respecti pauza dintre seturi (1 minut).
Ziua 2 - Recuperare/stimulare sistem parasimpatic
30-60 minute de activitati fizice de joasa intensitate facute afara in natura sau intr-un mediu confortabil
Te poti plimba sau merge cu bicicleta, poti face drumetii usoare, schi de tura, etc. Respira adanc si mentine ritmul cardiac sub 70% din maxim. Ritmul cardiac maxim se calculeaza cel mai usor scazand varsta ta din 220.
Ziua 3 - Circuit/ stimulare sistem nervos simpatic
Poti face circuitul la sala, acasa sau in parc. Fa exercitiile A1...A5 fara oprire, unul dupa altul. Ia o pauza de 2 minute dupa exercitiul A5. Repeta circuitul de 5 ori in total. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 20 minute.
Ziua 4 - Recuperare/stimulare sistem parasimpatic
30-60 minute Yoga in ritm lent.
Ziua 5 - Forta/stimulare sistem nervos simpatic
Ziua 6 - Recuperare/stimulare sistem parasimpatic
30-60 minute de activitati fizice de joasa intensitate facute afara in natura sau intr-un mediu confortabil
Ziua 7 - odihna totala
Nu faci niciun el de activitate fizica.
Referinte