Prohormoni pt. 3

Publicat in

A treia parte din seria de articole dedicate prohormonilor.

Am revenit cu urmatoarea parte a articolelor dedicate prohormonilor. Mai jos vom analiza profilele prohormonilor; in aceasta parte sunt prezentati primele 5 profile dintr-un total de 9.

Androstenedion

Substanta activa: 4-androsten-3, 17-dion
Hormonul de conversie: testosteron
Rata conversiei: medie
Enzima convertoare: 17-beta-hidroxisteroid dehidrogenaz (17HSD)
Conversia DHT: ridicata
Efecte estrogenice: ridicate

Este cel mai contestat prohormon, care a dat rezultate foarte diferite in studii si teste.Este foarte androgenic si predispus sa provoace efecte secundare.De asemenea este unul din cei mai slabi prohormoni.rata mica de conversie combinat cu faptul ca sub jumatate din testosteronul rezultat este sub forma libera, nu-l face unul din favoriti.

Se gaseste in cantitati mari in scorta pinului scotian.A fost descoperit pentru prima data in anii 30 si efectele sale anabolice au fost exploatete inca din anii 50.Abia in anii 90 a fost intrebuintat in suplimente sportive.In ziua de astazi producatoriid e suplimente duc o lupta apriga ca prhormonii si Andro ins epcial sa nu fie interzisi.

Din cauza naturii sale androgenice ridicate, sansele de aromatziare inainte de conversie si doza mica de testosteron utilizabil adusa ne face sa ne intrebam de ce mai este inca vandut. Ajuta mai mult la caderea parului si la cresterea sanilor decat la constructia de masa musculara. Sunt putine firme care inca il folosesc in produsele lor si acestea nu sunt chiar lideri de piata.

19-Norandrostenedion

Substanta activa: 19-Nor-4-androsten-3, 17-dion
Hormonul de conversie: nandrolon
Rata conversiei: medie
Enzima convertoare: 17-beta-hidroxisteroid dehidrogenaz
Conversia DHT: -
Efecte estrogenice: mici

Este primul prohormon care se converteste in nandrolon in organism. Din doza administrara 5,6% se transforma in nadrolon. Este o versiune dion a prohormonilor, ceea ce face sa aibe o mici sanse de aromatziare inainte de conversie, dar este doar moderat androgenic si mult mai anabolic decat andro pentru ca produce mai mult nandrolon decat produce andro testosteron. In mod evident nu se compara cu Nor-diol, dar cum andro nu este recomandat pentru majoritatea persoanelor, se poate combina eficient cu 4-diol sau 5-diol.

Adevarul este ca majoritatea producatorilor de suplimente prefera sa foloseasca 19-Nor-ul, pentru ca este de trei ori mai ieftin decat Nor-diol-ul. Dar cu toate acestea ramane unul din prohormonii de top, fiind destul de eficient.

5-Diol sau 5 AD

Substanta activa: 5-androsten-3, 17-diol
Hormonul de conversie: tetsosteron
Rata conversiei: mica
Enzima convertoare: 3-hidroxisteroid dehidrogenaz
Conversia DHT: -
Efecte estrogenice: mari

5-diol-ul se transfora in testosteron, dar cum era de asteptat pentru asta are nevoie de o enzima numita 5,4-isomarase pentru a-si schimba pozitia dublei legaturi. Cu alte cuvinte trebuie sa se converteasca intai in 4-diol inainte de a se transforma in testosteron, facandu-l  mai putin eficient. Este mai putin agresiv si sansele de efecte secundare estrogenice sunt ridicate, el stimuland estrogenul deja prezent.

5-diol nu este in topul prohormonilor, fiind cel mai prost din gama diol-ilor, dar are si el intrebuintarile sale. Se combina foarte bine cu 4-diolul (desi o crestere a dozei de 4-diol ar duce la acelasi efect) si excelent cu Nor-diolul. 5-diolul poate creste rata de conversie a altor prohormoni diol. Trebuie folosit in perioadele de acumulare de masa musculara, favorizand retentia de apa, astfel pierzandu-se definirea. Mancarimea sfarcurilor este alt efect secundar intanlit la 5-diol, dar va disparea dupa incetarea administrarii.

4-Diol sau 4 AD

Substanta activa: 4-androsten-3, 17-diol
Hormonul de conversie: tetsosteron
Rata conversiei: mare
Enzima convertoare: 3-hidroxisteroid dehidrogenaz
Conversia DHT: mica
Efecte estrogenice: -

In opinia multora este cel mai bun prohormon. Pentru ca este diol nu se aromatizeaza deloc inainte de conversie. De asemnenea, nu se converteste direct in DHT, structura lui facand acest lucru imposibil. Efectele negative ale DHT-ului reprezinta totusi un risc datorita ratei mari de conversie in testosteron, acest putand fii la randul sau convertiti in DHT. Marele avantaj al 4-diol-ului este ca daca nu obtii rezultate benefice datorita conversiei proaste in testosteron (din orice motiv), macar nu se manifesta niciun efect secundar, fiind incapabil sa se transforme in DHT sau estrogen inainte de conversie. Asta face din el unul din cei mai siguri prohormoni.

4-diol este de departe cel mai anabolic dintre cei 3 prohormoni ai testosteronului, avand o conversie de 3 ori mai mare decat la andro si de peste 20 de ori mai mare decat in cazul DHEA sau 5-diol. In termeni uzuali asta inseamna cu 310% mai mult testosteron si cu 256% mai mult testosteron in forma libera, fata de andro si 129% mai anabolic decat 5-diolul.

Din punct de vedere al conversiei in testosteron si actiune androgenica este cel mai puternic anabolic legal. Mai ales daca ai trecut de 30 de ani si secretia testosteronului incepe sa scada, efectele 4-diol-ului vor fii cu sigurnata simtite din plin, atat in castiguri de masa musculara cat si in forta. Se pare ca are si efect energizant inainte de antrenament si o influenta benefica asupra libidoului.

Nor-diol

Substanta activa: 19-Nor-4-androsten-3, 17-diol
Hormonul de conversie: nandrolon
Rata conversiei: mare
Enzima convertoare: 3-hidroxisteroid dehidrogenaz
Conversia DHT: -
Efecte estrogenice: -

Desi multi nu sunt de acord, se poate spune ca acesta este cel mai bun prohormon, iar 4-Diol-ul este pe locul 2.
Combinat cu 5-diol, poate fii unul din cele mai bune arme ale arsenalului de suplimente. 5-diolul nu ajuta mult, dar tine efectele androgene la un nivel moderat si sporeste conversia Nor-diol-ului.

Avantajele includ faptul ca nu se transforma in estrogeni sau DHT inainte  de conversie, iar dupa conversie doar o cincime se transforma in DHT, datorita faptului ca hormonul de conversie este nandrolonul. Este aproape de doua ori mai anabloic decat dionul si in ce priveste castigurile de masa egaleaza 4-diolul. Este de mai mare trebuinta culturistilor tineri, convertaindu-se in nadrolone prin enzima 3-beta, neinterferand astfel cu productia proprie de testosteron, decat poate prin feedback-ul negativ. Asta insemnand ca in doze moderate nu va opri productia proprie de testosteron de tot, si va favoriza o revenire rapida dupa incetarea administrarii. Asta il face unul din cei mai potenti prohormoni pentru a fii folositi singuri. Se pot incerca si "megadoze" pentru cei dispusi sa riste, dar creste si riscul efectelor secundare. Si cum de cele mai multe ori cei care folosesc prohormoni o fac de frica efectelor secundare ale steroizlor, nu cred ca se vor gasi multi care sa adopte aceasta metoda.
Cel mai indicat este sa fie combinat cu 5-diolul, cum am spus si mai sus.

Cel mai mare dezavantaj al Nor-diol-ului este pretul. Este greu de gasit, mai ales de calitate, pentru ca nu multe firme il produc. Unele chiar il vorbesc de rau pentru a face reclama celorlati prohormoni fabricati de ele.

 PRIMA PARTE; PARTEA DOI; PARTEA PATRU;
 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.