Daca te duci la sala pentru a avea o masa musculara mai mare, este bine sa stii ca shake-urile proteice facute din proteine din mazare sunt la fel de bune ca cele facute din proteine din zer. Unele studii noi au ajuns la aceste concluzii.
Aminoacid |
Mazare |
Zer |
Alanina |
3,3 |
4,1 |
Arginina |
6,6 |
2,1 |
Acid aspartic |
8,9 |
8,7 |
Cisteina |
0,8 |
1,9 |
Acid glutamic |
13,2 |
13,9 |
Glicina |
3,1 |
1,5 |
Histidina |
1,9 |
1,5 |
Izoleucina |
3,7 |
4,9 |
Leucina |
6,4 |
8,6 |
Metionina |
0,8 |
1,6 |
Fenilalanina |
4,2 |
2,6 |
Prolina |
3,4 |
4,7 |
Serina |
3,9 |
4,2 |
Treonina |
2,8 |
5,7 |
Triptofan |
0,7 |
1,5 |
Tirozina |
3,1 |
2,8 |
Valina |
4 |
4,6 |
Lizina |
5,7 |
7,2 |
Studiul
Cercetatorii (francezi) au racolat peste 150 de barbati cu varste intre 18 si 35 de ani si i-au pus sa faca antrenamente cu greutati timp de 12 saptamani. Barbatii s-au dus la sala de trei ori pe saptamana si si-au antrenat grupele mari de muschi ale partii superioare prin impins din cuclat cu haltera, tractiuni la helcometru si flexii pentru biceps.
Un grup de 50 de barbati a primit doua shake-uri pe zi, care contineau cate 25 de grame de proteine din mazare. Produsul folosit a fost Nutralys, facut de Roquette, o firma frantuzeasca de extracte din plante. Trebuie mentionat ca cei de la Roquette au finantat studiul. Produsul folosit a fost un izolat proteic cu 85% proteine, 7% grasime si 3% carbohidrati.
Un alt grup de 50 de barbati a primit doua shake-uri pe zi, cu cate 25 de grame de proteina din zer. Mai sus este un tabel care compara cele doua tipuri de proteina, in functie de profilul aminoacizilor. Valoarea nutritionala a proteinei vegetale este mai mica decat cea a zerului, dar cantitatea de BCAA - si implicit de leucina - este la ambele preparate la fel.
Un al treilea grup de subiecti a primit un placebo.
Rezultatele studiului
Cercetatorii au masurat acumularea de forta si ingrosarea fibrelor musculare ale bicepsilor. De asemenea, in cadrul grupurilor au exista subiecti care nu au mai facut niciodata antrenamente cu greutati sau au facut pauze foarte mari. Dintre acestia, cei care au consumat proteine din mazare au acumulat cantitatile cele mai mari de muschi si si-au crescut cel mai mult forta musculara.
D0 = inainte de inceperea protocolului de antrenament. D42 = dupa 6 saptamani. D84 = dupa 12 saptamani.
Diferentele statistice mici dintre protiena din mazare si cea din zer se pot explica prin profilul foarte asemanator al aminoacizilor, dar si prin cinetica digestiei. Proteina din zer se digera rapid, in sange ajungand cantitati mari de aminoacizi, rapid. Dar efectul este trecator, lucrurile revenind la normal in 2-3 ore de la ingestie. Proteina din mazare are o absortie rapida cu rata intermediara, ceea ce va duce la o crestere rapida a aminoacizilor in sange, si o disponibilitate mai lunga a lor, fata de cea din zer.
Mai mult, proteina din mazare este si nutritiva, avand un indice al nutritiei de 92 din 100, la fel ca proteina din zer si cazeina, iar proteinele din fructe au o valoare de 76 pe cand cele din cereale de 59.
Referinte