Probabil ca ai tot auzit de resveratrol. Este o substanta despre care se spune ca prelungeste viata umana, si aceasta proprietate ii face pe multi snobi sa aibe o scuza de a bea mult vin rosu!
Doar ca aceasta scuza nu merge asa de bine. Da, resveratrolul activeaza anumite proteine numite sirtuine care au un imapct benefic asupra imbatranirii, dar cel mai probabil aceste efecte sunt puternic dependente de doza.
Vinul rosu are in medie 1 miligram de resveratrol pe un pahar de 150 ml, asa ca ar trebui sa bei 500 astfel de pahara de vin zi de zi, pentru a avea o sansa sa beneficiezi de proprietatile resveratrolului.
Desigur, atata alcool te-ar omori destul de rapid, cu sau fara resveratrol.
Nu spun ca dozele mici de resveratrol si alti polifenoli nu iti fac bine. Iti fac! Doar sa nu confundam efectele generale, pe termen lung, cu cele terapeutice specifice.
De exemplu, sa iei aspirina in doze mici, gen 80 mg/zi, poate ajuta la combaterea unor boli precum cancerul de colon. Dar daca vrei sa iei aspirina pentru a te adresa unei afectiuni anume, precum durerile de cap, ai nevoie de o doza de 8 ori mai mare.
La fel si cu resveratrolul. Sa iei doze mici precum cele din paharul cu vin este sanatos pe termen lung. Dar daca vrei sa folosesti resveratrol pentru a atinge un anumit obiectiv precum prelungirea vietii, inhibarea aromatazei, poate reducerea stratului adipos, ai nevoie de mult mai mult decat un pahar de vin si ceva struguri. Ai nevoie de un supliment cu resveratrol!
Dar sa demonsterzi un efect precum prelungirea vietii este greu, cel putin la oameni. Pe animele de laborator cu viata scurta merge.
Totusi, pentru celelalte beneficii ale resveratrolului, dovezile sunt mai usor de obtinut.
O noua analiza
O meta-analiza a multor studii asupra resveratrolului, continand 25 de studii asupra 1171 participanti a descoperit ca doze zilnice de resveratrol variind intre 100 mg si 1000 mg pot:
- Reduce semnificativ circumferinta taliei.
- Reduce semnificativ hemoglobina A1C (masoara glicemia medie in 3 luni de zile)
- Reduce semnificativ valorile colesterolului.
Se pare ca resveratrol nu influenteaza totusi leptina si adiponectina, doua citokine care joaca roluri complementare in metabolismul grasimilor si reglarea greutatii corporale.
Concluziile acestor descoperiri sunt ca resveratrol poate avea efecte anti-obezitate si poate imbunatati sindromul metabolic. Cum face resveratrol asta inca nu este inteles, dar se banuieste ca prin activarea unor gene si microARN-uri.
O alta teorie este ca resveratrol imbunatateste flora intestinala, ceea ce este puternic corelat cu o greutate mai sanatoasa. Pentru a afla mecanismul exact este nevoie de mai multe studii.
Ce sa faci cu aceste informatii
Cercetatorii privesc aceste date prin prisma tratamentului obezitatii si diabetului.
Dar pe tine, animalul care trage de fiare pentru a arata cat mai bine, nu prea te intereseaza aceste aspecte. Tu vrei doar sa ai niveluri cat mai mici de grasime. Te ajuta resveratrol? Poate.
Nu toti participantii la studiile analizate au fost obezi sau diabetici, asa ca exista dovezi ca resveratrol functioneaza si la persoanele cu greutate normala si fara boli metabolice.
Chiar daca in studii dozele au variat enorm, de la 100 mg/zi la 1000mg/zi, sa iei mai mult de 600 mg/zi nu este probabil sa aduca beneficii suplimentare.
Referinte
- Zhou Q et al. Efficacy of Resveratrol Supplementation on Glucose and Lipid Metabolism: A Meta-Analysis and Systematic Review. Front Physiol. 2022 Mar 31;13:795980. PubMed.