Resveratrol a fost promovat pentru beneficiile sale cardiovasculare, anti-carcinogenice si anti-imbatranire. Resveratrol activeaza sirtuinele, un tip de proteine din corpul uman care pot imbunatati sensibilitatea la insulina si protejeaza de stresul oxidativ. Cercetarile anterioare asupra resveratrol au demonstrat imbunatatiri ale disglicemiei si sensibilitatii la insulina; dar, au existat unele inconsistente in rezultatele studiilor.
Conform unei noi recenzii publicate anul trecut in revista stiintifica "Nutrition & Metabolism", cercetatorii au demonstrat ca resveratrol imbunatateste controlul glicemic si sensibilitatea la insulina la cei care sufera de diabet de tip II.
Insulina si sensibilitatea la insulina
Recenzia a cuprins 9 experimente randomizate si controlate, cu doze de resveratrol de la 8 mg/zi pana la 3 g/zi, cu durate intre 4 saptamani si 12 luni. Rezultatele generale au aratat ca resveratrol reduce semnificativ glucoza pe nemancate, dar doar la doze de 100 mg/zi sau mai mari. Mai mult si cu HOMA-IR (un model de evaluare la glicemiei), nivelele insulinei pe nemancate si tensiunea arteriala au fost si ele imbunatatite de resveratrol.
Intr-un alt studiu publicat tot in 2017 in "International Heart Journal", s-a demonstrat ca resveratrol reduce rigiditatea arterelor si reduce stresul oxidativ la pacienti bolnavi de diabet de tip II. Si acest studiu a folosit tot o doza de 100 mg de resveratrol.
Resveratrol poate actiona prin mai multe mecanisme, inclusiv legarea si activarea receptorilor de estrogen pentru a creste disponibilitatea oxidului nitric si facilitarea vasodilatatiei. Descreste si speciile reactive de oxigen produse iin celulele vasculare endoteliale. Stresul oxidativ este crescut in boli cronice precum obezitate sau diabet.
Concluzii
Rezultatele sustin utilizarea de suplimente cu resveratrol ca potentiale strategii de imbunatatire a controlului glicemic si a sensibilitatii la insulina, precum sireducerea rigiditatii arterelor si scaderea tensiunii arteriale. Chiar daca studiile au fost facute pe bolnavi de diabet, unele din aceste beneficii se pot transpune si la persoanele sanatoase, si oricine poate beneficia de pe urma cresterii sensibilitatii la insulina, atat din punct de vedere al sanatatii cat si al aspectului fizic.
Referinte
- Zhu X, Wu C et al. Effects of resveratrol on glucose control and insulin sensitivity in subjects with type 2 diabetes: systematic review and meta-analysis. Nutrition & Metabolism. 2017 Sept 22;14:60.
- Imamura H, Yamaguchi T, Nagayama D, Saiki A, Shirai K, Tatsuno I. Resveratrol Ameliorates Arterial Stiffness Assessed by Cardio-Ankle Vascular Index in Patients With Type 2 Diabetes Mellitus. Int Heart J. 2017 Aug 3;58(4):577-583. doi: 10.1536/ihj.16-373. Epub 2017 Jul 13.