Exista cu adevarat un aliment care arde grasimi? Expertii in nutritie adora sa dezbata acest subiect. Sa ii asculti cum se combat unii pe altii iti poate da dureri de cap.
Iata ce stim: adaugarea de cacao unei cesti tari de cafea este ce se apropie cel mai mult de un adevarat aliment care arde grasimi.
Se stia deja ca cacaoa poate creste capacitatea cafelei de a iti spori concentrarea dar acum se pare ca te poate ajuta si sa arzi ceva grasime. Si este doar inceputul a ceea ce poate face cacaoa.
Tot ce este bun la cafea, nimic din ce este rau
In 2017 un test a pus subiectii sa faca o serie de exercitii de cognitie pentru a testa motivatia, starea de spirit, atentia si rata de aparitie a erorilor. Cei care au consumat cafea alaturi de cacao au avut parte de mai putina anxietate de la testare si au performat mai bine decat grupurile care au consumat doar cafea, doar cacao, sau placebo.
Cercetatorii au emis teoria ca teobromina si polifenolii s-au legat de receptorii de adenozina si benzodiazepina, reducand anxietatea.
Cercetatorii au scris ca "efectele de combatere a oboselii ale cafelei combinate cu efectele de reducere a anxietatii ale pudrei de cacao reprezinta cea mai buna combinatie pentru sporirea atentiei si cognitiei". Au atentionat totusi ca efectele de combatere a anxietatii pot aparea abia peste 30 de zile de consum de cacao.
Ciocolata arde grasimea corporala? Dar gogosile?
Studiile pe care le voi cita nu au combinat cacaoa cu cafeau, au folosit doar cacao. Dar este logic ca a le combina pe cele doua va avea efecte si mai puternice.
Primul studiu (Garcia-Yu, et al, 2020) a descoperit ca o gustare zilnica de ciocolata ( 10 grame de ciocolata foarte bogata in cacao) au redus grasimea corporala si procentele de grasime la un grup de femei, intr-o perioada de 6 luni. Important de notat, nu au existat alti factori precum modificarea dietei sau exercitii fizice. Singurul lucru diferit pe care l-au facut femeile din acest grup, fata de cele din grupul de control, a fost sa manance mica gustare bogata in cacao.
Femeile din studiu erau toate la menopauza, dar nu exista motive sa credem ca aceste rezultate nu ar aparea si la femei sau barbati tineri.
Al doilea studiu (Presler and Webster, 2021) a folosit 18 voluntare (18-30 de ani) care faceau sport. Subiectii au primti fie 20 grame de ciocolata neagra (70% cacao) sau o gustare cu acelasi numar de calorii dar formata din ciocolata alba. Studiul a durat 30 de zile.
Inainte de studiu fiecare participanta a primit o analiza calorimetrica a energiei arse in repaus si in timpul efortului fizic. Testele au fost repetate dupa cele 30 de zile si s-a vazut ca femeile care au consumat ciocolata neagra aveau o rata metabolica in repaus cu 9,6% mai mare.
Cacaoa poate avea si alte beneficii in afara de sporirea atentiei si arderea grasimilor. S-a vazut in alte studii ca poate duce la cresteri medii ale tetosteronului si la imbunatatirea erectiilor, dar si la un usor efect anabolic prin inhibarea miostatinei.
Cum sa combini cacaoa cu cafeaua
Pentru a iti fauri propria bautura magica, adauga 2-3 grame de cacao neprocesata (cam o lingurita) la ceasca ta de cafea. Cacaoa are ceva grasime asa ca se va emulsifica imediat in cafeau fierbinte.
Cacaoa merge combinata si cu shakeul tau proteic, iaurt, lapte , etc. Este o situatie in care a cauta cacao bio, neprocesata, merita!
Referinte
- Ali Boolani, et al. "Acute effects of brewed cocoa consumption on attention, motivation to perform cognitive work and feelings of anxiety, energy and fatigue: a randomized, placebo-controlled crossover experiment," BMC, 13 January 2017.
- Garcia-Yu, et al. "Cocoa-rich chocolate and body composition in postmenopausal women. A randomized clinical trial," Nutrients, 2020, Sep. 10;12(9):2754.
- Katie M. Presler, Michael J. Webster, "Dark Chocolate Supplementation Elevates Resting Energy Expenditure in Exercise Trained Females," Int J Exer. Sci. 2021 Apr 1;14(2):250-259.
- W Jeffery Hurst et al. "Impact of fermentation, drying, roasting and Dutch processing on flavan-3-ol stereochemistry in cacao beans and cocoa ingredients," Chem Cent J., 2011;5:53.
- Gabriela Gutierrez-Salmean, et al. "Effects of epicatechin on molecular modulators of skeletal muscle growth and differentiation," The Journal of Nutritional Biochemistry, 2014. PubMed, PMC.
- "Effect of Treating Cocoa with Alkali: The Dutching Process," Life Extension News, Volume 16 No. 1, January 2013.