Desertul pe care vi-l dau, numit prajitura proteica cu ciocolata neagra si fructe de padure, este o minunatie a nutritiei sportive. Este usor de facut, perfect sa fie mancat dupa sala, si reteta este inspirata din conceptele dietei paleo. Este usoara, umeda si ciocolata neagra si capsunele pun in evidenta blatul pufos ca un pandispan.
Prajitura aceasta este plina de ingrediente sanatoase si functionale - de la flavonoizii din ciocolata neagra la fitonutrientii din capsune. Acest desert proteic este si foarte dens in nutrienti si relativ sarac in carbohidrati.
Mananca precum un sportiv
Porfilul nutritional al prajiturii a fost croit pentru cineva care urmeaza o dieta paleo. Multi sportivi au o dieta bogata in proteine si grasimi si saraca in carbohidrati. Presupunand ca acesti sportivi si-au mancat marea parte a grasimilor inainte de antrenament - pentru a avea energie - aceasta prajitura de dupa antrenament este plina de proteine care vor ajuta la repararea tesuturilor si la cresterea lor.
Cel mai important, proteinele vin din proteina din zer si oua - doua surse proteice care au cele mai mari valori biologice. Valoarea biologica a unei proteine este o masuratoare a cata proteina poate absorbi corpul din sursa respectiva.
Prajitura proteica mai contine si o cantitate mica de carbohidrati densi nutritional, avand unele beneficii impresionante. Contine 20 de grame de ciocolata neagra, fiind o cantitate mica pentru a nu aduce un aport prea mare de calorii, dar suficienta pentru a fi benefica. Flavonoidele din ciocolata neagra cresc sensibilitatea la insulina , ceea ce duce la o mai buna absortie si utilizare a nutrientilor.
Portia de fructe de padure adauga si alte beneficii retetei. Continutul fructelor de padure sustin metabolismul si sistemul imunitar. Si acum sa trecem la copt!
Prajitura proteica cu ciocolata neagra si fructe de padure
Ingrediente:
- 30 g proteina din zer de vanilie sau ciocolata
- doua oua
- 35 g faina de cocos
- 180 ml lapte de migdale
- 1/2 lingurita praf de copt
- 200 g capsune si afine
- 20 g ciocolata neagra 85%
Preincalzeste cuptorul la 190 de grade. Amesteca toate ingredientele intr-un bol, cu exceptia ciocolatei si fructelor de padure. Amesteca pana ce mixtura este usoara si aproape spumoasa. Daca este nevoie mai adauga lapte de migdale pentru a ajunge la consistenta potrivita. Rupe ciocolata neagra in bucati mici si adaug-o la amestec impreuna cu fructele de padure.
Tapeteaza o forma de copt cu hartie de copt si toarna amestecul in ea. Coace prajitura 40-60 de minute. Pentru a testa daca este gata, baga o scobitoare in mijloc, si daca iese curata, este gata. Verifica prajitura dupa 30 de minute si apoi din 5 in 5 minute. In functie de cuptor poate dura mai mult sau mai putin.
Prajitura se poate manca si alaturi de putin iaurt simplu!
Nutrienti
Calorii: 633
Grasimi: 22 g
Carbohidrati: 38 g
Proteine: 49 g
Referinte