Daca esti ca majoritatea probabil ca ai crescut cu ideea ca a manca ficat de vitel este la fel de apetisant ca a dormi pe furtuna intr-un lan de porumb. Ficatul (si organele in general) este un aliment greu de vandut! Toti stiu ca "iti face bine" dar gustul si textura de talpa de pantof nu prea te atrag.
Dar aceasta reteta te va suprinde. Transarea subtire a ficatului si gatirea lenta duc la un ficat de vitel fraged si plin de savoare. Nu va semana deloc cu ficatul pe care ti-l amintesti din copilarie.
Dar intai sa lamurim ceva important. Aici vorbim de ficat de vitel, nu de vita. Este o mare diferenta intre cele doua, atat in privinta gusutului cat si in privinta beneficiilor pentru organism. Ficatul de vitel are cuiloarea rozalie si este fraged, cu o aroma subtila, pe cand ficatul de vita este mai rosiatic si mai dur, cu o aroma mai puternica. Aminteste-ti ca ficatul este organul principal de detoxifiere a corpului, atat la animale cat si la oameni.
Animalele tinere, precum viteii, au ficatul mai putin contaminat pentru ca acesta nu a muncit la fel de mult ca la animalele mature. O diferenta mare este si in privinta felului cum a fost crescut vitelul: cei crescuti organic, cu iarba, au un ficat mai gustos si mai putin contaminat.
Ficatul este o vedeta cand vine vorba de vitamine: A, B2 (riboflavina), B12 si B6. O portie de ficat de vitel are o treime din dozele zilnice recomandate.
Ficatul de vitel protejeaza si impotriva cancerului. Ficatul de vitel contine 80% din doza zilnica de seleniu, cel mai puternic mineral anticancerigen. Riboflavina ajuta si ea la regenerarea glutationului din corp, un antioxidant puternic gasit in fiecare celula umana. Acesta protejeaza celulele de stresul oxidativ, ceea ce inseamna ca iti protejeaza celulele de cancer.
Si in final, ficatul de vitel este o buna sursa de proteine, proteine de o calitate exceptionala. Are un profil al aminoacizilor extrem de bun si o absortie foarte ridicata. Acum sa trecem la reteta.
Ingrediente ficat de vitel cu ceapa verde:
- 450 g ficat de vitel
- 1 lingura melasa din trestie de zahar
- 80 ml supa de pui
- 1/2 lingurita sare
- 1/2 lingurita piper negru
- 6-8 fire de ceapa verde tocate
- 2 linguri faina integrala
- 1 lingura pudra de mustar
- 1 lingura ulei din nuci de macadamia presat la rece (sau ulei din nuci presat la rece)
Preparare
- Cu un cutit foarte ascutit taie ficatul de vitel pe diagonala in felii subtiri, de maxim 1,2 cm grosime.
- Amesteca melasa, supa de pui, sarea si piperul. Adauga si ceapa verde tocata.
- In alt bol amesteca faina cu pudra de mustar. Tavaleste bucatile de ficat prin faina cu mustar.
- Intr-o tigaie de fonta incalzeste uleiul de nuci. Cand sfaraie adauga ficatul si rumeneste-l aproximativ 1 minut pe ficare parte. Toarna si amestecul de supa si melasa peste.
- Redu focul si gateste 15 minute, sau pana ce ficatul de vitel este gatit, dar ramane rozaliu in mijloc. Daca ficatul este gata dar ceapa verde inca nu s-a inmuiat, scoate ficatul pe o farfurie, acopera cu staniol, apoi pune un capac peste cratita si mai lasa pe foc 2-4 minute pana se inmoaie ceapa.
- Acopera fiecare felie de ficat cu glazura de ceapa verde si mananca!
- Rezulta 4 portii.
Noate asupra retetei
- In general se recomanda evitarea fainii in retete, dar in acest caz faina este necesara pentru ca protejeaza ficatul de a forma produsi de glicare care rezulta de la arderea proteinelor atunci cand se rumeneste orice fel de carne.
- Incearca sa gasesti ficat de la vitel crescut natural, pe pasuni.
- Ca orice organe, ficatul este foarte perisabil. Refrigereaza ficatul la temperaturi cat mai mici, pentru maxim 1-2 zile. Daca stii ca nu il gatesti in acest interval pune-l in congelator, unde il poti pastra pana la 4 luni.
Referinte