Pasca nu trebuie sa fie o bomba calorica pentru a fi delicioasa. In aceasta varianta proteica, pastram gustul clasic, dar adaugam un plus de valoare nutritiva: mai multe proteine, mai putin zahar, si zero compromisuri la textura sau savoare. Ideala pentru cei activi, pentru cei care tin dieta sau pur si simplu pentru cei care vor o optiune mai sanatoasa de sarbatori.
🧁 Reteta: Pasca proteica (fara aluat)
Ingrediente pentru o forma rotunda de 20 cm:
- 500 g branza de vaci degresata (sau ricotta light)
- 250 g iaurt grecesc 2%
- 3 oua mari
- 2 masuri (60 g) pudra proteica (vanilie sau neutra – whey sau vegetala)
- 60–80 g indulcitor (eritritol/stevie – dupa gust)
- Coaja rasa de la o lamaie
- Esenta de vanilie (1 lingurita)
- 50 g stafide (optional – inmuiate in rom sau apa calda)
- 1 lingura de gris sau faina de ovaz (pentru textura – optional)
Optional topping:
- 1 lingura de smantana light + 1 lingura de iaurt, pentru uns deasupra
- Fructe uscate, fulgi de migdale sau chipsuri de cocos pentru decor
Mod de preparare
- Preincalzeste cuptorul la 170°C (foc mediu).
- Amesteca branza de vaci, iaurtul si ouale pana devin o crema fina (poti folosi un blender sau mixer).
- Adauga pudra proteica, indulcitorul, coaja de lamaie, vanilia si amesteca bine. Daca vrei o textura mai legata, adauga grisul/faina de ovaz.
- Incorporeaza stafidele (sau le poti pune doar deasupra).
- Toarna compozitia intr-o tava rotunda de tort, de 20 cm, tapetata cu hartie de copt sau unsa cu putin ulei de cocos.
- Optional, dupa ce torni compozitia in tava, inainte de a da pasca la cuptor, poti unge usor deasupra cu amestecul de 1 lingura de smantana light si 1 lingura de iaurt. Ii va da o crusta rumena si lucioasa, exact ca la pasca traditionala.
- Coace timp de 40–45 minute sau pana devine aurie si trece testul cu scobitoarea (cand o infigi in mijloc trebuie sa iasa curata).
Lasa sa se raceasca complet in forma. Se poate consuma rece, si este chiar mai buna a doua zi!
Dupa coacere, poti presara optional deasupra:
- Fulgi de migdale (pusi la final, usor prajiti)
- Chipsuri de cocos
- Fructe uscate taiate marunt (sau stafide inmuiate)
Valori nutritionale per portie (rezulta 8 portii):
(Valorile sunt orientative, pot varia usor in functie de produsele folosite)
- Calorii: ~145 kcal
- Proteine: ~15 g
- Grasimi: ~5 g
- Carbohidrati: ~8 g (dintre care zaharuri ~4 g)
- Fibre: ~0.5 g
👉 Daca renunti la stafide si gris, carbohidratii scad la ~5–6 g/portie. Pofta buna!
Referinte