Incinge gratarul si hraneste-ti muschii flamanzi! Astazi gatim un peste etalon in nutritia culturistilor si sportivilor: maretul somon! Dar nu doar pestele este vedeta acestei retete; la fel de importante sunt si sosurile care merg cu somonul. O sa dau doua retete de sosuri care merg de minune cu un peste gras precum somonul, ramane doar ca tu sa alegi varianta preferata. O sa ai de ales intre o glazura afumata de tip Sriracha si o glazura dulce de ananas. Dar orice ai alege rezultatul va fi unul delicios.
Ingrediente:
- 450 g somon salbatic
- 1 lingura ulei extravirgin de masline
- piper negru macinat, dupa gust
Ingrediente glazura afumata Sriracha:
- 3 linguri miere naturala
- 1 lingura paprika afumata
- 2 linguri sos Sriracha
- 1 lingurita turmenic (optional)
Ingrediente glazura dulce de ananas:
- 1/2 lingura sos de soia light
- 55 g ananas taiat cuburi (proaspat, nu din conserva)
- 1 lingura si jumatate suc de rosii
- 3 linguri miere naturala
- 1 lingurita otet de mere
- 1 catel de usturoi mediu, tocat fin
- suc de lamaie dupa gust
- un praf de piper negru macinat
Preparare
- Incinge carbunii (sau cuptorul la 180 de grade daca preferi sa gatesti somonul in casa)
- Unge somonul cu uleiul de masline si presara piper negru peste el.
- Amesteca ingredientele pentru glazura afumata Sriracha.
- Daca preferi glazura dulce de ananas pune intr-un blender ingredientele pentru ea si proceseaza. Asezoneaza dupa gust cu suc de lamaie, piper negru si sare.
- Treci somonul prin glazura aleasa si pune pe gratar (sau in cuptor). Gateste 5-7 minute. Intoarce somonul, unge-l din nou cu glazura si mai gateste 5-7 minute.
- Repeta intoarcerea si glazurarea pana ce somonul este gatit dupa gustul tau. Totusi ai grija sa nu il tii prea mult...nu este nimic mai trist decat un peste gatit excesiv! Pofta buna!
Referinte