Desigur, atunci cand tinem o dieta stricta, poate fii dificil. Dar secretul este sa te adaptezi sa mananci anumite feluri de mancare. In primul rand trebuie sa stii ce vrei. Daca vrei doar masa, atunci orice este bun: proteine, carbohidrati, grasimi. Daca vrei sa pierzi din stratul adipos, atunci cheia este aportul ridicat de proteine, si scazut de calorii si carbohidrati.
Mai jos sunt cateva retete pentru cei care urmaresc acumularea de masa.
Clatite proteice
Sunt simplu si rapid de preparat, usor de luat la pachet, si rezista aproape toata ziua, fara sa se altereze. Aveti nevoie de o tigaie de teflon.
Ingrediente:
- 6 albusuri de ou (se poate pune si un galbesnu, optional)
- 1 ceasca de fulgi de ovaz (se gasesc la plafaruri si in hipermarketuri)
- 1 lingurita scortisoara (in functie de gusturi, cantitatea variaza)
Prepararea:
Separati albusurile de galbenusri. Albusurile amestecati-le cu fulgii de ovaz si scortisoara (fara zahar), iar amestecul il mixati in blender pana devine lichid. Coaceti in tigaina teflonata, punand cate un polonic de compozitie (ca si in cazul clatitelor clasice). Cand pe partea de deasupra apar bule, intoarceti si lasati pana este gata.
Salata de ton
Ingrediente:
- 2 conserve de ton
- laptuci (sau orice cu frunze verzi)
- morcovi
- broccoli
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin (sau orice tip de ulei, presat la rece)
Prepararea:
Amestecati intr-un bol toate ingredientele. Se pot folosi orice legume va plac. Puteti aduga chiar si fasole sau nuci/alune.
Pui cu orez
Aceasta este o reteta clasica a culturistilor.
Ingrediente:
- 150-500 g piept de pui
- 1/2 sau 1 ceasca orez (simplu sau brun)
Prepararea:
Fierbeti orezul conform indicatiilor de pe ambalaj. Gatiti pieptul de pui pe gratar sau pe teflon, taiati-l in bucati, si amestecati-l cu orezul.
Acesta reteta are multe variatii. Se poate adauga sos de soia sau sos Worchestershire, se pot adauga si boabe de fasole, sau diverse legume. Pieptul de pui se poate substitui cu curcan sau orice carne va place (chiar si peste).
Peste si cipsuri
Este o reteta gustoasa, si sanatoasa, desi preparatele sunt usor prajite.
Ingrediente:
- 250-500 g de fileu de peste (orice peste va place)
- 2 cartofi medii
- suc de lamaie
Prepararea:
Gatiti fileul de peste intr-o tigaie de teflon, cu putin ulei. Cartofii taiati-i in felii subtiri, si gatiti-i in tigaia de teflon, cu putin ulei, de preferat de masline, extravirgin. Nu trebuie prajiti in baie de ulei! Stropiti totul cu zeama de lamaie.
Budinca de orez
Acest preparat este folosit pe post de desert.
Ingrediente:
- o cupa de pudra proteica
- 1/2 sau 1 ceasca de orez
Prepararea:
Fierbeti orezul conform indicatiilor de pe ambalaj. Amestecati proteina cu foarte putina apa ca sa ramana cat mai groasa, pentru a obtine o budinca. Amestecati apoi cu orezul. Asta este tot!
Alte idei de retete:
- friptura de vita cu cartofi copti si broccoli
- piept de curcan cu piure, cu boabe de porumb fierte
- piept de pui cu taietei
Daca mancati la restaurant comandati feluri simple de mancare, si evitati-le pe cele care credeti ca sunt prajite sau unse cu unt din greu. Puteti trisa din cand in cand, dar fiti siguri ca mancati corect 90% din timp. Asta inseamna o abatere o data, sau de doua ori pe saptamana.
Tineti minte, consecventa este cheia succesului in culturism!
Referinte