Cei care vor sa fie in forma si sanatosi si au un stil de viata sportiv, isi pregatec din timp mancarea. Sa ai mese simple si repetitive te poate ajuta sa te tii mai usor de dieta ta pentru a iti atinge orice obiectiv fitness ai avea. Dar sa mananci mereu aceleasi lucruri poate deveni plictisitor si fara gust (piept de pui, orez, broccoli, etc.).
Condimentele si mirodeniile sunt o modalitate simpla de a da gust mancarii tale, fara sa adaugi calorii sau fara sa iti compromiti dieta. Mare parte din ierburi si condimente au zero grasimi si proteine si doar 1-2 grame de carbohidrati, chiar si in cantitati excesive. De exemplu, pudra de usturoi are aproximativ 2 grame de carbohidrati pe lingurita, mult mai mult decat ai folosi pentru o singura portie. Ai grija la amestecurile de condimente cumparate deja preparate, precum cele pentru carne de pui, carne rosie, etc. Multe din aceasta au si substante aditionale de umplutura precum amidon, exces de sare neiodata si de multe ori si zahar.
Poti pune condimente pe aproape orice fel de mancare, dar sunt bune mai ales pe proteine precum oua, porc, tofu sau pui. Multe condimente sunt bune in sine, si pot creste gustul mancarii instant. Urmaotrul pas este combinarea condimentelor pentru a crea noi gusuturi. Cu cateva condimente amestecate poti face pieptul de pui banal sa aibe gust ca cea mai buna mancare din lume!
Cantitatile de condimente o sa varieze in functie de alimentul pe care le pui si gusturile fiecaruia. Ca regula generala, foloseste cantitati mai mici ale aromelor puternice precum ceapa, usturoi si orice este iute, fata de ierburile precum busuioc sau oregano. O parte usturoi, ceapa, etc, la doua parti busuioc, oregno, etc. Porneste de aici si ajusteaza pe parcurs pana gasesti combinatia ideala pentru tine. Adauga si sare pentru a reliefa si mai mult gusutrile condimentelor.
Iata cateva retete simple de unde sa incepi:
- Pentru un gust mexican, fa o marinata uscata cu chimion, pudra de usturoi, ardei iute uscat (de preferat chipotle) si patrunjel sau frunze de coriandru. Merge foarte bine cu carne dar si cu oua.
- Pentru un gust italian combina pudra de usturoi, pudra de ceapa, busuioc si oregano. Se poate folosi ca marinata uscata pe carnuri, se poate presara pe omlelte sau ochiuri, sau se poate pune in sos de rosii pentru un sos de paste delicios.
- Pentru o savoare Thai combina busuioc, pudra de usturoi, pudra de curry, ghimbir si chimion. Poti condimenta cu acest amestec de la carnuri la orez, pana la sosuri curry.
- Pentru gustul de gratar, combina paprika afumata, chimion, scortisoara, piper negru, pudra de usturoi si pudra de ceapa. Este o marinata uscata excelenta pentru carnuri rosii dar si albe, dar merge si pe oua!
Referinte