1 - Turmenic
Curcumina este principalul compus cu proprietati benefice sanatatii din turmenic, iar turmenicul sta la baza pudrei de curry. Este un antiinflamator asa ca ajuta la scaderea riscului aproape oricarei boli degenerative, in special ale celor care afecteaza creierul, inima si sistemul nervos.
Dovezile arata ca incidenta mai mica a bolii Alzheimer in India (comapartiv cu S.U.A.) si Asia de Est (comparativ cu Europa) se datoreaza si cantitatilor mari de turmenic consumate in aceste regiuni. Curcumina are capacitatea de trece de bariera hematoencefalica si exercita o multime de efecte neuroptrotective.
Curcumina este si un antioxidant puternic, ceea ce inseamna o protectie dubla impotriva bolilor. Studiile arata ca este de 10 ori mai puternica decat vitaminele C si E cand vine vorba de combaterea radicalilor liberi.
2 - Scortisoara
Cand te gandesti la scortisoara gandeste-te si la glicemie. Este printre cele mai utile lucruri pe care le poti consuma pentru a iti imbunatati sensibilitatea la insulina si controlul glicemic. O cercetare din "Diabetes Obesity and Metabolism" a analizat efectele scortisoarei asupra glicemiei pe nemancate la persoane care sufereau de diabet de tip 2 si a descpperit reduceri intre 10 si 29% ale glicemiei.
O modalitate usoara de a adauga scortisoara dietei tale este de a o pune in ceai sau cafea. Foloseste 1-3 grame pe zi (1-2 lingurite). Dar este un condiment grozav si in alte alimente. O combinatie foarte gustoasa este de scortisoara si cartofi dulci, ceea ce va reduce incarcatura glicemica a mesei.
3 - Usturoi
Usturoiul este ca o polita de asigurare. Te protejeaza de raceli si alte boli si imbunatateste sanatatea generala a tractului gastrointestinal, locul de unde incep multe boli. Consumul regulat de usturoi mentine lucrurile in echilibru prin faptul ca omoara bacteriile patogene si hraneste microbii benefici din intestine, care te ajuta sa ramai suplu si sanatos. Ceapa si salotele sunt la fel, dar ce diferentiaza usturoiul de acestea este continutul sau de alicina. Alicina este eliberata doar cand usturoiul este tocat sau zdrobit, asa ca manaca-l pe cat posibil crud.
4 - Paprika iute
Acest condiment vine din ardeii iuti rosii sau verzi. Este cunoscuta mai ales pentru abilitatea de a iti creste metabolismul si de a iti pune sangele in miscare. Nivelele ridicate de capsaicina sunt responsabile pentru cresterea energiei si dilatarea vaselor de sange.
Dar adevaratul beneficiu al condimentelor bogate in capsaicina este abilitatea lor de a controla foamea. Este si motivul pentru care ajuta la slabire. Un studiu a pus un grup de subiecti sa consume un gram pe zi de paprika iute si celalalt grup nu a consumat nimic. Cei care au consumat paprika iute au avut o temperatura a corpului mai ridicata si arderi calorice mai mari, dar si o pofta de mancare mai mica.
Si ghrelina (hormonul foamei) este mai redusa la cei care consuma alimente cu capsaicina.
5 - Ghimbir
Ghimbir are proprietati antiinflamatoare puternice. Ajuta la relaxarea si calmarea muschilor gastrointestinali si previne greturile. Exista dovezi si ca ghimbirul are efete de alinare a durerilor musculare si articulare, probabil tot datorita proprietatilor antiinflamatoare puternice. Este si plin de antioxidanti care protejeaza creierul si inima.
6 - Cuisoare
De pe aceasta lista de condimente si ierburi cuisoarele macinate au cea mai mare valoare in privinta continutului de antioxidanti, aproape dublu fata de oregano, unul din cele mai anitoxidante condimente disponibile.
Cuisoarele sunt grozave pentru digestie, "incalzind" stomacul si sustinand secretia de acid clorhidric, esential pentru digerarea mancarii si absortia nutrientilor. Cuisoarele au si o doza sanatoasa de substante antimicrobiene, antifungicide si antivirale, ceea ce intareste sistemul imunitar.
In ciuda a ceea ce se crede, lipsa acidului clorhidrc din stomac duce la arsuri gastrice, indigestii si alte probleme asemanatoare. Asa ca lasa medicamentele si consuma niste cuisoare (si otet de mere).
7 - Chimion
Chimionul este un alt ingredient de baza din pudra de curry, dar este un condiment foarte utilizat si in bucataria mexicana. A nu se confunda cu chimenul! Chimionul ajuta digestia, lupta cu bacteriile si previne oxidarea tesuturilor. Poate scadea si glicemia si glicarea, si poate intari sistemul imunitar. Ajuta si la slabire.
8 - Cardamon
Unul din cele mai utile condimente pentru sustinerea functiilor digestive, uleiurile continute omoara bacteriile patogene din gura si probabil si intestine. Are si efect de dilatare, sustinand transportul de sange si oxigen la muschi. Pe langa folosirea sa la ceaiuri si preparate dulci, poti pur si simplu sa mesteci pastaile de cardamon, asa cum se face in India pentru a combate halitoza si a curata dintii.
9 - Seminte de fenicul
Aceasta planta racoritoare ajuta digestia si la combaterea halitozei. Uleiurile esentiale din fenicul combat infectiile si relaxeaza stomacul. Se stie despre fenicul ca ii ajuta pe cei cu tracturile intestinale iritate si previne inmultirea bacteriilor si infectiilor. Este si o sursa bogata de antioxidanti. O analiza a descoperit in semintele zdrobite de fenicul 23 de bioflavonoide si compusi bogati in fenoli.
10 - Piper negru
Pieprul negru este cel mai utilizat condiment in toata lumea, dar putini ii cunosc beneficiile. Cel mai mare atribut al piperului este abilitatea sa de a creste absortia altor nutrienti. Gandeste-te la piper ca un condiment care completeaza alte condimente! Intr-un studiu, cercetatorii au administrat subiectilor 2 grame de curcumina cu sau fara piperina (principalul compus din pieprul negru). Au observat o crestere de 2000% (da, doua mii) a biodisponibilitatii curcuminei cand a fost inclusa si piperina.
Referinte
- Bharat B Aggarwal, Subash C Gupta, and Bokyung Sung. Curcumin: an orally bioavailable blocker of TNF and other pro-inflammatory biomarkers. Br J Pharmacol. 2013 Aug; 169(8): 1672–1692. Published online 2013 Jul 26. doi: 10.1111/bph.12131.
- Pasupuleti Visweswara Rao si Siew Hua Gan. Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evid Based Complement Alternat Med. 2014; 2014: 642942. Published online 2014 Apr 10. doi: 10.1155/2014/642942.
- Rodrigo Arreola, Saray Quintero-Fabián, Rocío Ivette López-Roa, Enrique Octavio Flores-Gutiérrez, Juan Pablo Reyes-Grajeda, Lucrecia Carrera-Quintanar, and Daniel Ortuno-Sahagún. Immunomodulation and Anti-Inflammatory Effects of Garlic Compounds. J Immunol Res. 2015; 2015: 401630. Published online 2015 Apr 19. doi: 10.1155/2015/401630.
- Mary-Jon Ludy si Richard D. Mattes. The effects of hedonically acceptable red pepper doses on thermogenesis and appetite. Physiol Behav. 2011 Mar 1; 102(3-4): 251–258. Published online 2010 Nov 18. doi: 10.1016/j.physbeh.2010.11.018.
- Muhammad S. Mansour, Yu-Ming Ni, Amy L. Roberts, Michael Kelleman, Arindam RoyChoudhury si Marie-Pierre St-Onge. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: A pilot study. Metabolism. 2012 Oct; 61(10): 1347–1352. Published online 2012 Apr 24. doi: 10.1016/j.metabol.2012.03.016
- Andile Khathi, Metse R. Serumula, Rene B. Myburg, Fanie R. Van Heerden si Cephas T. Musabayane. Effects of Syzygium aromaticum-Derived Triterpenes on Postprandial Blood Glucose in Streptozotocin-Induced Diabetic Rats Following Carbohydrate Challenge. PLoS One. 2013; 8(11): e81632. Published online 2013 Nov 22. doi: 10.1371/journal.pone.0081632.
- Sonika Pandey, Manish Kumar Patel, Avinash Mishra, Bhavanath Jha. Physio-Biochemical Composition and Untargeted Metabolomics of Cumin (Cuminum cyminum L.) Make It Promising Functional Food and Help in Mitigating Salinity Stress. PLoS One. 2015; 10(12): e0144469. Published online 2015 Dec 7. doi: 10.1371/journal.pone.0144469.
- Maharshi Bhaswant, Hemant Poudyal, Michael L. Mathai, Leigh C. Ward, Peter Mouatt, Lindsay Brown. Green and Black Cardamom in a Diet-Induced Rat Model of Metabolic Syndrome. Nutrients. 2015 Sep; 7(9): 7691–7707. Published online 2015 Sep 11. doi: 10.3390/nu7095360.
- Nandini Goswami si Sreemoyee Chatterjee. Assessment of Free Radical Scavenging Potential and Oxidative DNA Damage Preventive Activity of Trachyspermum ammi L. (Carom) and Foeniculum vulgare Mill. (Fennel) Seed Extracts. Biomed Res Int. 2014; 2014: 582767. Published online 2014 Jul 23. doi: 10.1155/2014/582767.
- Puneet Rinwa, Anil Kumar, Sukant Garg. Suppression of Neuroinflammatory and Apoptotic Signaling Cascade by Curcumin Alone and in Combination with Piperine in Rat Model of Olfactory Bulbectomy Induced Depression. PLoS One. 2013; 8(4): e61052. Published online 2013 Apr 17. doi: 10.1371/journal.pone.0061052.