Daca esti om, si in special unul care face sport, ai mancat oua pana acum! MULTE! Dar ce stii despre ele in afara ca sunt o sursa gustoasa si ieftina de proteine de calitate?
Nu este niciodata prea tarziu sa afli mai multe despre alimentul care ti-a marcat viata. Iata zece lucruri despre ouale de gaina, unele utile, altele bune de trecut la "stiai ca...".
1) Ouale sporesc sinteza protenileor si maresc testosteronul
Unii, in speranta ca evita colesterolul, sau pentru a reduce caloriile, arunca glabenusurile si mananca doar albusurile. Mare greseala! Mai ales daca vrei forta si conditie fizica.
S-a vazut ca a consuma oul intreg duce la cresterea productiei de testosteron, probabil pentru ca suplimenteaza testiculele cu acid arahidonic, un intermediar in steroidogeneza testiculara. Ouale intregi cresc si activarea caii mTOR, probabil cel mai important complex de semnalare celulara privind cresterile musculare. mTOR mai mare = sinteza proteica musculara mai mare! Consumul oualelor intregi a crescut cu 45% mai mult sinteza proteinelor dupa antrenament, fata de consumul de albusuri.
2) Ouale nu cresc nivelurile de colesterol
Un ou mare contine 187 de mg de colesterol, adica destul de mult, mai ales cand medicii recomanda sa se consuma zilnic sub 300 mg. Cum ouale contin atat de mult colesterol s-a crezut mereu ca sunt nocive pentru nivelurile tale de colesterol; dar se pare ca aceste presupuneri au fost eronate. Unele studii au aratat ca ouale pot creste nivelurile din sange de colesterol, dar mare parte din studiile facute pe aceasta tema au aratat ca a consuma oua nu are efect asupra colesterolului din sange.
Se pare ca organismul uman nu absoarbe prea eficient colesterolul din oua. Unele fosfolipide din galbenusul de oua (fosfatidilcolina si sfingomielina) influenteaza metabolismul lipidic intestinal si scad absortia limfatica a colesterolului. Apoi este albusul in sine care pare a limita absortia colesterolului prin inhibarea solubilitatii micelare a colesterolului in intestine.
3) Filamentul alb si vascol nu este un embrion
Multi se uita cu scarba la firul acela albicios si vascos care atarna de galbenus, crezand ca este un embrion de pui. Nu este! La magazin se vand doar oua de la gaini nefertilizate.
Acea structura poarta numele de "Șalaz", adica o membrana care ataseaza galbenusul de interiorul cojii. Sunt perfect comestibile si prezenta lor iti indica ca oul este proaspat.
4) Ai ramas fara oua? Pune sange in prajitura
Daca coci ceva si constati ca nu ai oua, le poti inlocui cu sange de porc. 65 grame de sange inlocuiesc un ou mare. Se pare ca sangele si ouale au aceesi compozitie proteica, in special albumina, cea care le da proprietatile de coagulare.
De ce trebuia sa stii asta? Nu trebuia, dar este infricosator, nu-i asa?
5) Alergiile la oua se pot evita
Alergiile la oua sunt comune la copii, dar afecteaza si unii adulti. Din anumite motive, sistemul imunitar devine sensibil la proteinele din oua si reactioneaza la prezenta lor in corp ca la prezenta unor patogeni, cauzand simptome precum urticarii, congestii nazale, probleme gastro-intestinale, etc.
Aceste reactii sunt provocate de pana la 5 proteine din noua. Daca una din acestea este ingerata, se declaneaza raspunsul imunitar. Dar poate exista o cale de a ocoli aceste probleme.
Proteinele sunt compuse din aminoacizi. Acestea se rup in aminoacizii constituenti cand sunt incalzite. Daca "distrugi" proteinele din oua cu suficienta caldura inainte de a le consuma, nu mai apar reactiile alergice. Oule fierte moale si papara de oua sunt problematice; dar ouale fierte cat mai tare pot rezolva problema.
Exista si cei foarte alergici la oua, la care acest truc nu functioneaza.
6) Ouale pot fi falsificate
Recent, in mai multe tari din lume au aparut oua false pe piata; s-a intamplat in special in India, si se presupune ca ouale false provin din China. Acestea ar costa la jumatate din pretul obtinerii unui ou pe cale naturala. Ingredientele din care sunt facute ouale falsificate includ rasina, amidon, coagulant, pigmenti si alginat de sodiu pentru albus; rasinile si colorantii sunt pentru galbenus. Coaja se obtine din pudra de gips si parafina.
Un flasificator inzestrat poate produce pana la 1500 astfel de oua pe zi. Poate parea absurd, dar conform unui articol din Time Magazine ouale flase arata atat de realist, chiar daca nu sunt gustoase si sunt posibil toxice, incat unii consumatori renunta complet la ouale adevarate.
7) Sa mananci oua crude este un cretinism
Sa mananci ouale crude, ca in filme cu boxeri celebrii, este o idee foarte proasta. Ouale crude, in special albusul, contin un chimical numit avidin, care se leaga de biotina, si dupa ce este ingerat poate provoca deficiente. Deficientele de biotina pot avea efecte severe.
Dar cum avidinul este o proteina, prin gatire se denatureaza, si astfel capacitatea de a se lega de biotina este neutralizata. Nu fii ca Rocky; gateste-ti ouale!
8) Ouale vechi plutesc
Coaja oualelor este poroasa, aerul trece prin ea, atat de mult inca ouale dezvolta pachete de aer pe masura ce timpul trece.
Arunca oul intr-un pahar cu apa; daca pluteste este un ou cu ceva vechime! Daca se duce direct la fund, abia ce si-a luat buletinul!
9) Poti invarti un ou ca sa iti dai seama daca este fiert sau crud
Pune un ou pe o parte si invarteste-l; daca se chinuie sa capete viteza si incetineste rapid, este crud. Daca continua sa se invarta rapid, este fiert tare. Un ou crud este lichid in interior si stabilitatea ii este compromisa.
Din nou, de ce trebuia sa stii asta? ... Da!
10) Unele tari nu isi refrigereaza ouale
Ouale sunt expuse la salmonela ca si carnea de gaina. Dar unii experiti sustin ca salmonela este extrem de rara, asa ca permit ca ouale sa stea pe rafturi nerefrigerate.
Ouale au un strat protector pe exterior, care poate proteja oul de incursiunile microbilor. Dar ouale din comert si chier si pe la tara, sunt spalate, asa ca se indeparteaza si acest strat protector.
Pentru siguranta maxima este indicat sa cumperi si sa tii ouale refrigerate.
Referinte
- Kim JE et al. Dietary Cholesterol Contained in Whole Eggs Is Not Well Absorbed and Does Not Acutely Affect Plasma Total Cholesterol Concentration in Men and Women: Results from 2 Randomized Controlled Crossover Studies. Nutrients. 2018 Sep 9;10(9):1272.
- van Vliet S et al. Consumption of whole eggs promotes greater stimulation of postexercise muscle protein synthesis than consumption of isonitrogenous amounts of egg whites in young men. Am J Clin Nutr. 2017 Dec;106(6):1401-1412.
- Bagheri R et al. Whole Egg Vs. Egg White Ingestion During 12 Weeks of Resistance Training in Trained Young Males. J Strength Cond Res. 2021 Feb 1;35(2):411-419.
- Luoma TC. Luoma's Big Damn Book of Knowledge. Vintage Classics – Penguin Books, London, 17th edition, 2021.