Faci tot ce poti sa ai un stil de viata sanatos. Faci sport regulat, ai analizele medicale la zi, si iti incarci farfuriile cu legume, fructe si carnuri slabe. Dar sunt unele lucruri pe care nu le poti controla. Desigur, alimentele considerate sanatoase au unele beneficii fenomenale asupra starii de spirit si fizicului, dar pot avea si unele efecte secundare ciudate. Stii ce alimente iti pot afecta calitatea somnului sau care alimente iti pot spori capacitatea creierului de a combate anumite boli?
Arunca o privire asupra acestei liste. Am gasit 11 alimente sanatoase care au efecte secundare bune, rele si unele de-a dreptul bizare.
Sparanghel: urina mirositoare
Ai observat un miros ciudat si neplacut al urnei (ca de varza) dupa ce mananci sparanghel? De vina este acidul continut de sparanghel, sau mai degraba propriul corp care transforma acidul intr-un chimical pe baza de sulf. Dar inainte de a elimina sparanghelul din dieta, trebuie sa stii ca nu toti sufera de acest efect secundar usor neplacut. Daca mirosul de care vorbeam nu apare nici dupa ce ai mancat cantitati insemnate de sparanghel, inseamna ca organismul tau il digera intr-un fel care reduce concentratiile chimicalului de care vorbeam.
Sucul de sfecla rosie: anduranta mai mare
Cercetatorii de la Universitatea Exeter au descoperit ca sucul de sfecla rosie poate spori anduranta in timpul efortului fizic. Nitratii din sfecla rosie dilata vasele de sange, si astfel la muschi ajunge o cantitate mai mare de oxigen, si pot performa mai bine. Sfecla rosie iti poate imbunatati performantele fizice cu pana la 16%. Pe langa asta, un pahar mare de suc de sfecla rosie, baut zilnic, poate scadea tensiunea arteriala.
Morcovi: sperma mai rapida si puternica
Morcovii si alte legume galben-portocalii sunt pline de carotinoide care pot spori fertilitatea, conform unui studiu facut la Universitatea Harvard. Pe cand cartofii dulci si pepenele galben maresc cantitatea si calitatea spermei, morcovii au fost campionii studiului, imbunatatind calitatea spermei cu 6,6% - 8%. Corpul transforma carotinoidele in vitamina A si alti antioxidanti, care ajuta la mentinerea sanatatii spermei. Adu-ti in forma inotatorii: mananca morcovi!
Sosul Tabasco si mustarul picant: calitate mai scazuta a somnului
Daca iti plac sosurile picante, precum tabasco, nu le consuma la cina. Un studiu publicat in Jurnalul International de Psihofiziologie a descoperit ca participantii au avut un somn de slaba calitate dupa ce au consumat la cina sos Tabasco sau mustar picant. Cercetatorii cred ca capsaicina poate afecta somnul prin cresterea temperaturii corpului in timpul primului ciclu de somn, asa ca mananca alimente picante mai ales la pranz.
Rodia: erectii mai bune
Sucul de rodii este plin de antioxidanti care sustin circulatia sangelui, ceea ce inseamna ca are efecte pozitive la cei care sufera de disfunctii erectile, conform unui studiu publicat in "Jurnalul International al Cercetarilor Asupra Impotentei". In stidiu, 47% din subiecti au spus ca erectiile s-au imbunatatit dupa ce au consumat 240 ml de suc de rodii la cina.
Ciresele: sprijina functiile creierului
Cand este sezonul, mananca cat mai multe cirese. Se pare ca iti pot proteja creierul si incetinesc bolile degenerative ale acestuia. Cand li s-a dat unor soareci care sufereau de Alzheimer suc de cirese, au performat mai bine la testele cognitive decat atunci cand au fost hraniti cu ulei de peste sau ulei de emu.
Ceapa: reflux gastric si indigestii
Ceapa, menta si citricele nu au multe in comun, decat ca toate iti pot irita esofagul si stomacul, cauzand reflux gastric si indigestii. Ceapa si menta relaxeaza sfincterul esofagului (care se afla intre esofag si stomac), pe cand citricele si tomatele irita in mod direct tesuturile care captusesc esofagul si stomacul. Gateste aceste alimente, si evita menta in exces, iar in privinta citricelor, consuma-le intregi, nu sub forma de suc. Sucurile nu au fibre alimentare si substantele protectoare care se gasesc in fructele intregi.
Carnea de vita: miros neplacut al corpului
Oricarui barbat ii place o friptura suculenta de vita sau un burger de vita dar conform unui nou studiu, femeile prefera mirosul barbatilor care au o dieta vegetariana. In ultima zi a experimentului de doua saptamani, 17 barbati au purtat tampoane la subtiori pentru a li se colecta transpiratia, pe care 30 de femei au mirosit-o si au catalogat-o in functie de atractie, intensitate si masculinitate. Dupa o luna, procedura a fost repetata, doar ca barbatii au avut o dieta opusa fata de prima data. Femeile au fost mai atrase de mirosul vegetarienilor, acesta fiind mai putin intens. Asa ca este oficial: carnea rosie are un imapct negativ asupra mirosului transpiratiei.
Dovlecii: piele galbena
Chiar daca alimentele bogate in carotinoide cresc fertilitatea, daca mananci prea multi dovleci, morcovi si papaya iti poti modifica culoarea pielii. Hipercarotenemia nu este nociva si este cauzata de consumul excesiv de alimente bogate in carotinoide. Cand corpul descompune carotinoidele in vitamina A, o mutatie care are loc in timpul procesului cauzeaza schimbarea pigmentarii pielii in galben. Dar cum spuneam, nu trebuie sa iti faci griji, nu iti va afecta sanatatea in niciun fel.
Soia: sperma mai putina si sani la barbati
Prea multa soia poate avea efecte foarte neplacute pentru barbati. Conform unor studii, barbatii care au consumat si doar jumatate de portie pe zi de alimente bazate pe soia, timp de 3 luni de zile, au avut o cantitate a spermei/mililitru de 41 de milioane, dozele normale fiind intre 80 si 120 de milioane/mililitru. Se crede ca izoflavinele din soia imita estrogenul in corp. Mai mult, consumul de soia a fost legat de aparitia sanilor la barbati, adica ginecomastie. Instalarea ginecomastiei o perioada mare de timp poate fi ireversibila, singura solutie fiind chirurgicala, asa ca ai grija cata soia consumi. O idee buna este de a evita si pudrele proteice din soia sau care contin soia.
Nucsoara: halucinatii
Nucsoara a condimentat cu siguranta sarbatorile de iarna, internetul fiind plin in aceste perioade de relatari de halucinatii induse de consumul de nucosra. New York Times a scris ca un chimical din nucsoara numit miristicin este responsabil pentru efectele psihoactive. Efectele secundare ale consumului de nucsoara in exces includ senzatii extracorporale, greata, ameteala, gura foarte uscata, si o incetinire a functiilor creierului.
Referinte