Alimente la moda: kale este la moda si tota lumea mananca, apoi dispare deodata si nu se mai atinge nimeni de ea. In locul ei vine alt "superaliment" care isi are cele 15 minute de glorie inainte sa dispara si el si sa fie inlocuit de urmatoarea moda! Noile alimente "minune" sunt promovate pe retelele de socializare, fiecare influencer are o reteta cu acel ingredient si este in general promovat ca remediul la orice!
Dar dintre toate aceste alimente, untul de arahide pare sa fi ramas la moda in lumea sportului de decenii. Poate pentru ca este cu adevarat hranitor, si-l permite mai toata lumea si este delicios.
1) Untul de arahide este gras, dar intr-un sens bun
75% din caloriile din untul de arahide vin din grasimi. Fie ca iti vine sa crezi sau nu, acesta este un motiv de bucurie. Cand alegi un unt de arahide care are grasimi doar din arahide - fara ulei de palmier sau alte grasimi hidrogenate - cam jumatate din caloriile grase pe care le mananci sunt din acizi grasi mononesaturati; si este un lucru bun!
Un studiu pe 63 442 de femei si 29 942 de barbati a descoperit ca grasimile mononesaturate din alimente vegetale, precum untul de arahide, fac o treaba mai buna in combaterea bolilor de inima decat grasimile mononesaturate din surse animale. Un alt studiu sugereaza ca a manca arahide de cel putin doua ori pe saptamana poate reduce riscul de boli cardiovasculare cu 23%. Acelasi studiu a aratat si ca a inlocui caloriile din carbohidrati rafinati, grasimi saturate si grasimi trans cu grasimi mononesaturate poate sustine functiile cardiovasculare.
2) Untul de arahide este proteic
Printre toate unturile de oleaginoase care au mai aparut, precum cel de cashew sau tahini, se uita ca untul de arahide ramane rege la continutul proteic. 2 lingui de unt de arahide au 8-9 grame de proteine, comparativ cu 5-6 grame de proteine la alte unturi. Nu poti detrona pieptul de pui sau iaurtul grecesc ca surse de proteine, dar pentru o sursa de grasimi sunt al naibii de multe proteine. Dar da, nu trebuie uitat ca untul de arahide nu este o sursa de proteine, ci este o sursa de grasimi care are si proteine!
Bonus, proteinele din surse vegetale pot reduce riscul de diabet de tip 2.
3) Untul de arahide abunda in micronutrienti
Untul de arahide este dens nutritional, adica are un aport important in corp de vitamine si minerale, inclusiv niacina, vitamina E, fosfor, mangan si magneziu. Pentru sanatate este foarte important sa ai o abudnenta de micronutrienti in dieta; de exemplu magneziul poate reduce tensiunea arteriala fara a face alte modificari in dieta decat cresterea aportului sau.
Trebuie doar sa fii atent la ce unt de arahide cumperi. Multe marci sunt pline de zahar adaugat in plus. Cauta produse care contin doar arahide si poate si putina sare. Dupa cum iti poti imagina, unturile de arahide cu arome sunt puternic indulcite artificial.
Untul de arahide poate fi incorporat usor in dieta ta. Il poti manca ca atare, fiind delicios, dar il poti pune si in shake-urile proteice sau incorpora in diferite retete fitness.
Referinte
- Geng Zong, Yanping Li, Laura Sampson, Lauren W Dougherty, Walter C Willett, Anne J Wanders, Marjan Alssema, Peter L Zock, Frank B Hu, Qi Sun. Monounsaturated fats from plant and animal sources in relation to risk of coronary heart disease among US men and women. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 107, Issue 3, March 2018, Pages 445–453, https://doi.org/10.1093/ajcn/nqx004
- Marta Guasch-Ferré, Xiaoran Liu, Vasanti S. Malik, Qi Sun, Walter C. Willett, JoAnn E. Manson, Kathryn M. Rexrode, Yanping Li, Frank B. Hu, and Shilpa N. Bhupathiraju. Nut Consumption and Risk of Cardiovascular Disease. J Am Coll Cardiol. 2017 Nov, 70 (20) 2519–2532
- Xi Zhang, Yufeng Li, Liana C. Del Gobbo, Andrea Rosanoff, Jiawei Wang, Wen Zhang and Yiqing Song. Effects of Magnesium Supplementation on Blood Pressure. A Meta-Analysis of Randomized Double-Blind Placebo-Controlled Trials. Hypertension Vol. 68, No.2 https://doi.org/10.1161/HYPERTENSIONAHA.116.07664Hypertension. 2016;68:324–333