1. Arsenic
"Otrava regilor", cunoscuta mai tarziu ca banala otrava pentru sobolani, acest metaloid este folosit de milenii pentru a ucide oameni si rozatoare. Poate ca vei fi suprins sa afli ca este adaugat constant in hrana puilor si curcanilor, pentru ca le face vasele de sange mai roz, deci mai apetisante.
Si da, o parte din arsenic ramane in carnea puilor, si trece in corpul tau cand il mananci!
Arsenicul este un cancerigen cunoscut si intrerupe metilarea ADN-ului si trascriptia ARN, cauzand schimbari epigenice. Nu e ceva ce vrei sa mananci, mai ales in mod regulat. Calitatea carnii de pui sau curcan pe care o mananci este la fel de importanta ca si continutul ei de proteine!
2. Gudron de carbune
Te-ai intrebat vreodata de unde vine colorantul galben sau portocaliu tratrazin (E102)? Acum stii: gudron de carbune. Este folosit pentru a da culoare la orice de la bomboane la branza si muraturi. Este o neurotoxina foarte puternica care ataca sistemul nervos cauzand degenerarea creierului. Este legat si de boli de deficit de atentie la copii.
Tartrazina este gasita mai ales in alimente industriale, ambalate. Si se gaseste la propriu in orice. Daca citesti pe wikipedia in ce alimente este pusa vei simti nevoia urgenta de a iti face o endoscopie sa vezi daca stomacul tau arata ca si cum ar fi fost ars cu napalm!
Tartrazina se gaseste in:
- Deserturi si dulciuri: inghetata, acadele, bomboane tari sau moi (ursi gumati, bezele moi, bomboane cu menta sau alte arome, etc.), vata de zahar, budinci instant, premixuri de prajituri, produse de patiserie ambalate, marzipan, biscuiti si prajituri ambalate.
- Bauturi: sucuri cu acid si fara acid, energizante, bauturi sportive, pudre pentru prepararea de sucuri sau bauturi sportive, siropuri si bauturi alcoolice cu arome.
- Gustari: popcorn cu arome, guma de mestecat, popcorn la microunde sau vandut la cinematografe si chipsuri din cartofi.
- Condimente si produse tartinabile: gemuri, jeleuri, marmelade, mustar, hrean, muraturi, sos tartar, sosuri procesate.
- Alte alimente procesate: cereale (fulgi de porumb, muesli, etc.), supe instant sau cuburi de supe, orezuri gata preparate, taitei gata preparati si piureuri de fructe.
3. Brom
Acet metaloid halogen este o ruda apropiata a iodului, clorului si florului. Toti acesti halogeni, cu exceptia iodului, sunt toxici si sunt foarte asemanatori ca structura, ceea ce ii face foarte periculosi; se pot inlocui unul pe altul in actiunea asupra receptorilor glandei tiroide. Sunt vesti proaste avand in vedere ca bromul este agentul de albire folosit in sarea de masa si este folosit la multe produse de patiserie ca agent de umplutura care grabeste si coacerea.
Asa ca daca vrei sa ramai sanatos mananca alimente la care ar fi avut acces si un om preistoric. Nu poti da gresc cu ceea ce ofera Mama Natura. Ferestete ca de otrava din alimentele procesate (dupa cum se vede, chiar contin otrava!) si daca vrei ceva indulgent, prepara-ti singur!
Referinte
- Baccarelli, A.; Bollati, V. (2009). “Epigenetics and environmental chemicals”.Current Opinion in Pediatrics 21 (2): 243–251
- Rowe KS, Rowe KJ (Nov 1994). “Synthetic food coloring and behavior: a dose response effect in a double-blind, placebo-controlled, repeated-measures study”.J Pediatr 125 (5 Pt 1): 691–698
- Donna McCann et al. (2007). “Food additives and hyperactive behaviour in 3-year-old and 8/9-year-old children in the community: a randomised, double-blinded, placebo-controlled trial”. The Lancet 370 (9598): 1560–1567