4 superalimente adevarate

Publicat in

Superaliment este un termen cam abuzat, dar exista 4 alimente despre care stiinta chiar spune ca sunt superalimente.

Superaliment este un termen popular peste care tot ai dat in ultimii ani, de la articole de sanatate la reclame si poate chiar l-ai auzit la prieteni. Si in fiecare an apare alta moda cu un alt "superaliment". Fie ca este vorba de un fruct rar din Amazon, sau o samanta care vindeca orice boala, mare parte din superalimente sunt doar exagerari, fara dovezi care sa le sustina beneficiile pentru sanatate

Chiar daca nu exista un superaliment in adevartul sens al cuvantului, am alcatuit o lista de patru alimente care au dovezi in spatele lor.

1. Usturoi

Despre usturoi se stie ca poate imbunatati functiile cardiovasculare prin reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea profilului lipidic. Usturoiul are si beneficii antioxidante pentru ca sustine activitatea glutationului, un antioxidant puternic. Exista dovezi si ca daca consumi usturoi ai o glicemie mai buna pe nemancate. Sa incluzi in dieta ta cat mai mult usturoi este printre cele mai sanatoase lucruri pe care le poti face. 

2. Fructe de padure

Frcutele de padure, inclusiv afinele, sunt o sursa bogata de fitochimicale si pterostilbene. Antocianinele sunt motivul pentru care fructele de padure pot influenta activitatea creierului. varstnicii pot manca fructe de padure pentru a imbunatti memoria. Mecanismul din spatele acestui efect - sporirea unui factor de crestere nukit BDFN - poate functiona si la tineri, dar cercetarile in aceasta privinta sunt preliminare. 

3. Spirulina

Spirulina este o alga albastra cu un continut de proteine complete de 55-70%. Au devenit cunoscte pentru ca NASA le-a studiat in a fi folosite in misiunile spatiale. Spirulina contine si o doza sanatoasa de beta-caroten, cateva minerale de baza, vitamine si pro si pseudo vitamine. Are un profil al satietatii bun si aduce in corp si elemente antioxidante si antiinflamatoare. 

Studiile sugereaza ca administrarea de spirulina poate descreste semnificativ LDL-C, trigliceridele si colesterolul total, crescand in acelasi timp HDL. Spirulina poate fi si neuroprotectiva. 

Din pacate, spritulina are cel mai neplacut gust din aceasta lista.

4. Verdeturile

Verdeturile contin cantitati mari de nitrati, la fel ca si sfecla rosie. De fapt, sfecla rosie are atat de mult nitrat inca poate fi utilizata ca ajutor ergocenic si supliment pre-antrenament, sub forma de suc de sfecla rosie. 

Nitratii imbunatatesc fluxul sanguin prin dilatarea vaselor de sange. Sa mananci alimente bogate in nitrati (precum rucola, salata verde, loboda, marar, napi verzi, sfecla rosie) poate ajuta la scaderea presiunii arteriale. 

Noile superalimente suna intotdeauna prea bine pentru a fi adevarat. Nu apleca urechea la ce vezi prin reviste sau la TV; citeste studiile pentru a afla ce functioneaza cu adevarat si ce nu.

Sa eviti ce este la moda iti va economisii banii si iti va aduce rezultate mai bune pe termen lung. In loc sa cauti scurtaturi adauga aceste patru alimente dietei tale si fa schimbari progresive stilului tau de viata! 

Referinte

  1. Ashraf R, et al. Effects of Allium sativum (Garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Pak J Pharm Sci. (2013)
  2. Ried K, Toben C, Fakler P. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. (2013)
  3. Hou LQ, Liu YH, Zhang YY. Garlic intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis of randomized controlled trials. Asia Pac J Clin Nutr. (2015)
  4. Bowtell JL, et al. Enhanced task-related brain activation and resting perfusion in healthy older adults after chronic blueberry supplementation. Appl Physiol Nutr Metab. (2017)
  5. Krikorian R, et al. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. (2010)
  6. Rendeiro C, et al. Blueberry supplementation induces spatial memory improvements and region-specific regulation of hippocampal BDNF mRNA expression in young rats. Psychopharmacology (Berl). (2012)
  7. Whyte AR, Schafer G, Williams CM. Cognitive effects following acute wild blueberry supplementation in 7- to 10-year-old children. Eur J Nutr. (2016)
  8. Marles RJ, et al. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr. (2011)
  9. Wu Q, et al. The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Arch Toxicol. (2016)
  10. Serban MC, et al. A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clin Nutr. (2016)
  11. Kerley CP. Dietary nitrate as modulator of physical performance and cardiovascular health. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. (2017)
  12. Siervo M, et al. Inorganic nitrate and beetroot juice supplementation reduces blood pressure in adults: a systematic review and meta-analysis. J Nutr. (2013)

Articole din aceiasi categorie

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.