Superalimente! Un termen care atrage atentia si este folosit pe toate blogurile, site-urile si revistele care se ocupa cu nutritia. Si in fiecare an exista un nou superaliment la moda. Fie ca este vorba de un fruct rar din Amazon sau de o samanta care trateaza orice boala, majoritatea superalimentelor au in spate doar propaganda, nu dovezi reale.
Chiar daca nu exista cu adevarat superalimente, am adunat patru alimente care au in spate suficiente dovezi ale beneficiilor lor.
1. Usturoi
Usturoiul este cunoscut pentru faptul ca poate imbunatati sanatatea cardiovasculara prin reducerea tensiunii arteriale si imbunatatirea profilului lipidic. Usturoiul are si beneficii antioxidante, sustinand activitatea glutationului, un antioxidant puternic produs de corpul uman. Sunt dovezi care arata ca usturoiul poate reduce nivelurile glicemiei pe nemancate. Sa mananci usturtoi proaspat cat mai des este un obicei culinar extrem de sanatos!
2. Fructe de padure
Fructele de padure precum afinele sunt surse bogate de antocianine si pterostilbene. Antocianinele sunt motivul pentru care fructele de padure pot influenta activitatea cerebrala. Varstnicii pot manca fructe de padure (sau pot lua suplimente cu fructe de padure) pentru a isi imbunatati memoria. Dar mecanismul din spatele acestui efect - cresterea unui factor de crestere numit BDNF - poate functiona si la tineri.
2. Spirulina
Spirulina este o alga albastra cu un continut de 55-70% proteina completa. A capatat notorietate dupa ce NASA a facut cateva studii asupra ei, pentru a fi folosita in misiunile spatiale. Spirulina contine o doza sanatoasa de beta-caroten, cateva minerale de baza, vitamine si pro si pseudo vitamine. Este sigura si are efecte antiinflamatoare si antioxidante.
Studiile sugereaza ca suplimentarea cu spirulina poate descreste mult LDL-C, trigliceridele si colesterolul total, crescand HDL-C. Studiile pe animale sugeraza ca spirulina poate avea efecte neuroprotectoare, dar aceste efecte nu au fost inca confirmate la oameni.
Din pacate gustul spirulinei este unul oribil.
4. Verdeturile
Vredeturile contin cantitati mari de nitrati, la fel ca sfecla rosie. De fapt, sfecla rosie are atat de multi nitrati incat poate fi folosita ca supliment pre-antrenament, sub forma de suc de sfecla rosie.
Nitratii cresc fluxul de sange prin dilatarea vaselor sanguine. Sa mananci zilnic alimente bogate in nitrati (precum rucola, patrunjel, marar, spanac, loboda, macris, untisor, sfecla rosie etc.) va duce la scaderea tensiunii arteriale.
Nu te lua dupa ce este la moda
Noile superalimente sunt deseori prea bune ca sa fie adevarate. Nu te lua dupa ce citesti pe site-uri comerciale despre noile descoperiri in nutritie. Citeste studiile daca te intereseaza cu adevarat subiectul asta!
Sa eviti ce este la moda te va ajuta sa economisesti bani pe termen lung si sa mancni cua devarat suepralimente dovedite ca functioneaza!
Referinte
- Ashraf R, Khan RA, Ashraf I, Qureshi AA. Effects of Allium sativum (garlic) on systolic and diastolic blood pressure in patients with essential hypertension. Pak J Pharm Sci. 2013 Sep;26(5):859-63.
- Ried K, Toben C, Fakler P. Effect of garlic on serum lipids: an updated meta-analysis. Nutr Rev. 2013 May;71(5):282-99. doi: 10.1111/nure.12012. Epub 2013 Mar 7.
- Hou LQ, Liu YH, Zhang YY. Garlic intake lowers fasting blood glucose: meta-analysis of randomized controlled trials. Asia Pac J Clin Nutr. 2015;24(4):575-82. doi: 10.6133/apjcn.2015.24.4.15.
- Krikorian R, Shidler MD, Nash TA, Kalt W, Vinqvist-Tymchuk MR, Shukitt-Hale B, Joseph JA. Blueberry supplementation improves memory in older adults. J Agric Food Chem. 2010 Apr 14;58(7):3996-4000. doi: 10.1021/jf9029332.
- Whyte AR, Schafer G, Williams CM. Cognitive effects following acute wild blueberry supplementation in 7- to 10-year-old children. Eur J Nutr. 2016 Sep;55(6):2151-62. doi: 10.1007/s00394-015-1029-4. Epub 2015 Oct 5.
- https://ntrs.nasa.gov/archive/nasa/casi.ntrs.nasa.gov/19890016190.pdf
- Wu Q, Liu L, Miron A, Klímová B, Wan D, Kuča K. The antioxidant, immunomodulatory, and anti-inflammatory activities of Spirulina: an overview. Arch Toxicol. 2016 Aug;90(8):1817-40. doi: 10.1007/s00204-016-1744-5. Epub 2016 Jun 3.
- Marles RJ, Barrett ML, Barnes J, Chavez ML, Gardiner P, Ko R, Mahady GB, Low Dog T, Sarma ND, Giancaspro GI, Sharaf M, Griffiths J. United States pharmacopeia safety evaluation of spirulina. Crit Rev Food Sci Nutr. 2011 Aug;51(7):593-604. doi: 10.1080/10408391003721719.
- Serban MC, Sahebkar A, Dragan S, Stoichescu-Hogea G, Ursoniu S, Andrica F, Banach M. A systematic review and meta-analysis of the impact of Spirulina supplementation on plasma lipid concentrations. Clin Nutr. 2016 Aug;35(4):842-51. doi: 10.1016/j.clnu.2015.09.007. Epub 2015 Sep 25.