1. Seminte de canepa
Iata niste vesti trasnite: aceste semintele care seamana cu inul la aspect si au gust ca de nuca contin mai multe proteine decat alte tipuri de seminte, in jur de 11 grame de proteine la 30 de grame de seminte. Se pare ca si calitatea proteinelor din semintele de canepa este mult superioara fata de alte surse vegetale. Si nu va faceti griji, nu va veti droga; acestea nu contin substanta activa din cannabis.
Le puteti consuma amestecate cu fulgi de ovaz, iaurt, salate sau shakeuri.
2. Fasole Edamame
Fasolea Edamame este foarte populara in Asia, in special in Japonia. Putem spune ca este leguma preferata a japonezilor. Acest tip de fasole este plina de vitamine si minerale, dar incarcatura proteica este cea care ne atrage; are 16 grame de proteine la 150 de grame. Aceasta sursa de proteine este la fel de eficienta la prevenirea catabolismului si stimularea sintezei proteinelor ca si cazeina.
3. Naut la conserva
Cei obsedati de masa musculara ar trebui sa dea buzna in magazine si sa goleasca rafturile de conserve cu naut. 100 de grame de naut conservat livreaza 11 grame de poroteine si extrem de multe fibre care iti sunt de folos atunci cand vrei sa slabesti. Incercati sa cautati variante fara adaos de sare.
Puteti adauga nautul la salate, paste, supe, orez fiert sau alte mancaruri gatite.
4. Linte uscata
Lintea contine 9 grame de proteine per 100 de grame, pe langa o multime de vitamine si minerale, plus multe fibre alimentare. Aceasta leguma iti ofera o valoare nutritionala mare, la un pret mic. Mai mult, pentru a fii gatita, nu necesita inmuierea in apa rece in prealabil, asa cum este cazul cu multe boabe uscate.
Lintea se poate pregati in multe feluri, de la supe creme la mancaruri gustoase si picante. Lintea fiarta rezista in frigider in jur de 5 zile.
5. Taietei soba
Facuti din faina de hrisca, nu contin deloc gluten. Ofera 8 grame de proteine la 60 de grame de taietei soba; cu cateva grame mai mult decat majoritatea taieteilor din faina de grau integrala. Sunt o aditie excelenta la o masa de dupa antrenament, pentru a ajuta la repararea tesutului muscular. Un alt avantaj este ca se fierb mai repede decat pastele obisnuite.
Prepara taieteii soba dupa indicatiile de pe ambalaj si adauga sosul tau de carne preferat.
6. Migdale
Culturistii ar trebui sa fie morti dupa migdale. Gram cu gram au cele mai multe proteine fata de toate celelalte nucifere (in jur de 6 grame de proteine la 22 de migdale). Mai sunt si pline de grasimi monosaturate si vitamina E, sanatoase pentru inima. Vitamina E, un puternic antioxidant, poate ajuta la repararea tesutului muscular avariat.
Rontaie migdale de-a lungul zilei, sau toaca-le si adauga-le in ovaz sau salate.
Referinte