6 zaharuri sanatoase care iti pot face rau

Publicat in

Zaharul este cel mai nociv ingredient din dieta moderna. Lumea a devenit din ce in ce mai constienta de acest lucru si pe piata au aparut o multime de alternative "sanatoase" la zahar. Dar multe din acestea sunt la cel putin la fel de rele, uneori chiar mai nocive. Iata 6 din ele!

Zaharul este un ingredient foarte nociv, dar probabil ca stiai deja asta. Si nu este vorba doar de caloriile goale pe care le contine. Acest aspect este doar varful ice-bergului. Din cauza continutului ridicat de fructoza simpla zaharul poate face ravagii asupra metabolismului. Si din pacate, in dieta moderna, zaharul este adaugat in aproape orice, nu doar in dulciuri. 

Zaharul consumat in exces duce la cresterea colesterolului total si rau (LDL), a trigliceridelor, scade sensibilitatea la insulina, duce la aparitia bolii ficatului gras non-alcoolic si favorizeaza depunerea grasimilor pe abdomen. Si toate astea intr-un ritm foarte rapid.

Zaharul adaugat in orice aliment, alaturi de fratele sau geaman malefic siropul de glucoza-fructoza, sunt responsabili de majoritatea bolilor care duc la decese in lumea moderna: obezitate, diabet, boli de inima si chiar cancer.

Lumea a inceput sa fie din ce in ce mai constienta de nocivitatea zaharului asa ca piata a raspuns rapid si au aparut variante "sanatoase" de zahar. Problema este ca majoritatea sunt la fel de rele precum zaharul alb! In unele cazuri aceste zaharuri sunt chiar mai nocive si sunt adaugate fara discriminare in alimentele etichetate ca sanatoase. 

Iata 6 zaharuri sanatoase care sunt de fapt foarte nocive.

1. Siropul de agave

Siropul de agave (zis si nectar de agave) este un indulcitor foarte cunoscut in comunitatea de weleness si fitness. Este promovat ca o alternativa sanatoasa la zahar pentru ca are un indice glicemic mic. Indicele glicemic este capacitatea unui aliment de a creste rapid secretia de insulina. Cu cat este mai mic, cu atat mai bine. 

Dar majoritatea efectelor nocive ale zaharului au putin de a face cu indicele glicemic mare, ci mai degraba cu continutul mare de fructoza, iar siropul de agave este plin de fructoza
Pe termen scurt fructoza nu creste rapid nivelele de insulina si nici glucoza din sange dar pe termen lung duce la instalarea rezistentei la insulina. Asta va duce la o cronicizare a nivelelor mari de insulina si glucoza. 

Sa ai nivele mari de insulina si glucoza din cand in cand nu este rau, dar sa le ai asa in mod cronic (permanent) este o reteta pentru dezastru! De aceea problema cea mai mare a zaharului este continutul sau ridicat de fructoza, nu indicele glicemic. Zaharul de masa contine 50% fructoza, pe cand siropul de agave contine 70-90% fructoza.

Gram cu gram, siropul de agave este cu mult mai nociv decat zaharul alb!

2. Zaharul brut organic din trestie de zahar (raw cane sugar)

Multe alimente cu etichete de "sanatoase" sunt indulcite cu zaharul brut organic din trestie de zahar. Nu te lasa pacalit de nume; este tot zahar. Indiferent ca este crescut organic sau nu, Zaharul este tot zahar, iar daca este brut sau nu, nu are nicio importanta. Procedeul prin care este procesat acest zahar poate fi diferit de zaharul alb de masa, dar compozitia chimica este aceeasi.

Si cel mai important, corpul tau nu poate face diferenta intre ele. La nivelul tractului digestiv va descompune zaharul brut din trestie de zahar in glucoza si fructoza, la fel cum o face cu zaharul alb. Iar efectele asupra metabolismului sunt fix aceleasi! 

Zaharul brut organic din trestie de zahar este acelasi lucru cu zaharul alb de masa!

3. Suc de trestie evaporat

Un alt nume simandicos pentru zahar care apare pe alimentele asa-zise sanatoase. Este doar un siretlic grosolan de marketing pentru a ascunde continutul real de zahar. Daca vezi cuvantul evaporat si suc pe eticheta unui produs ar trebui sa te intrebi ce altceva mai iti ascunde acel producator. Cand ajunge in ficat, corpul nu va stii diferenta dintre sucul de trestie evaporat si zaharul simplu sau siropul de glucoza-fructoza.

4. Zaharul brun

Cand se proceseaza zaharul, ramane un deseu numit melasa (care ironic contine toti nutrientii extrasi prin procesele de rafinare). Uneori, dupa procesarea zaharului, cantitati mici de melasa sunt readaugate zaharului alb. Astfel capata o culoare bruna. Melasa este 50% zahar si contine si minerale. n

Cu alte cuvinte, zaharul brun este zahar alb diluat cu un zahar mai putin nesanatos si mai putin concentrat. Dar continutul minuscul de minerale readaugat zaharului alb nu compenseaza pentru efectele negative asupra sanatatii.

5. Zaharul din cocos

Zaharul din cocos este extras din seva pomilor de cocos. Procesul de obtinere este foarte natural. Presupune doar extragerea sevei din pomi si pastrarea sevei pana ce apa din ea se evapora. 

Zaharul din nuca de cocos contine ceva fibre si nutrienti si are un index glicemic mai mic decat zaharul alb.

Dar, din nou, indexul glicemic este doar varful ice-beargului cand vine vorba de efectele nocive ale zaharului. Conteaza mai ales daca produsul este bogat in fructoza sau nu. 

Siropul din cocos este foarte bogat in fructoza. Contine cantitati mici de fructoza libera, dar 75-80% este sucroza, un zahar care este pe jumatate fructoza. Deci, continutul total de fructoza este de 35-45%

Datorita cantitatii ceva mai mici de fructoza si a fibrelor alimentare si nutritientilor, poti spune ca zaharul din cocos este mai putin nesanatos decat zaharul alb. Dar, daca este mai putin nesanatros nu il transforma intr-un zahar sanatos.

6. Miere

Mierea contine ceva nutrienti...inclusiv antioxidanti si urme de minerale si vitamine. Este 80% zahar, dupa greutate. Cateva studii au comparat mierea naturala cu zaharul si au observat ca mierea are efecte nocive putin mai reduse asupra metabolismului decat zaharul. 

Ca si zaharul din cocos, mierea este "mai putin nociva decat zaharul". Si din nou, mai putin nociva nu inseamna sanatoasa

Daca esti sanatos, sa gusti din cand in cand putina miere de calitate este in regula. Este cu siguranta o alegere mai buna decat zaharul alb sau siropul de glucoza-fructoza. 
De asemenea, in functie de tipul de miere, unele sortimente contin cantitati mai mari de dextrina, un carbohidrat insolubil pe care corpul il digera mai greu, ceea ce creste consumul de calorii necesar pentru digerare si incetineste absortia, scazand indicele glicemic. 
Dar mierea nu este un indulcitor care nu iti face rau si nici nu te ajuta cand vrei sa slabesti si sa arati bine.

Nu uita, orice zahar mananci ajunge in intestine unde este descompus in fructoza si glucoza, care apoi ajung la ficat. Iar ficatului nu ii pasa daca zaharul pe care l-ai mancat este organic sau nu si nici sub ce forma vine!

Referinte

  1. David Faeh, Kaori Minehira, Jean-Marc Schwarz, Raj Periasamy, Seongsoo Park and Luc Tappy. Effect of Fructose Overfeeding and Fish Oil Administration on Hepatic De Novo Lipogenesis and Insulin Sensitivity in Healthy Men. Diabetes 2005 Jul; 54(7): 1907-1913. http://dx.doi.org/10.2337/diabetes.54.7.1907
  2. Sharon S Elliott, Nancy L Keim, Judith S Stern, Karen Teff, si Peter J Havel. Fructose, weight gain, and the insulin resistance syndrome. 2002 American Society for Clinical Nutrition. 
  3. Molasses nutritional facts.
  4. Kim M, Shin HK. The water-soluble extract of chicory reduces glucose uptake from the perfused jejunum in rats. J Nutr. 1996 Sep;126(9):2236-42.
  5. Gheldof N, Wang XH, Engeseth NJ. Identification and quantification of antioxidant components of honeys from various floral sources. J Agric Food Chem. 2002 Oct 9;50(21):5870-7.
  6. Honey nutritional facts.
  7. Al-Waili NS. Natural honey lowers plasma glucose, C-reactive protein, homocysteine, and blood lipids in healthy, diabetic, and hyperlipidemic subjects: comparison with dextrose and sucrose. J Med Food. 2004 Spring;7(1):100-7.
  8. Mohsen Bahrami, Asal Ataie-Jafari, Saeed Hosseini, Mohammad Hasan Foruzanfar, Mazaher Rahmani & Mohammad Pajouhi. Effects of natural honey consumption in diabetic patients: an 8-week randomized clinical trial.

 

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.