Micul dejun este cea mai importanta masa a zilei. Sau cel putin asa ai tot auzit, nu? Este asa? Pana la urma postul intermitent a luat lumea cu asalt si cea mai des folosita metoda este saritul peste micul dejun.
Dar daca vrei sa iti schimbi compozitia corpului (raportul dintre masa musculara si cea grasa), ai nevoie de micul dejun! Iata 7 dintre cele mai mari beneficii ale unui mic dejun hranitor!
Beneficiile micului dejun 1: stimularea sintezei proteice
Dupa o noapte fara mancare, muschii sunt flamanzi dupa aminoacizi; sa consumi micul dejun opreste procesele catabolice si le porneste pe cele anabolice. Un mic dejun proteic duce la cea mai mare crestere a sintezei proteinelor musculare si are beneficiul de a reduce apetitul pe durata zilei.
Beneficiile micului dejun 2: glicemie mai buna
Un mic dejun bogat in proteine duce la o glicemie mai stabila si la niveluri de insulina mai constante, comparativ cu un mic dejun sarac in proteine si bogat in carbohidrati. Glicemia mai stabila iti da o stare mentala mai buna, energie mai multa, ganduri mai putine legate de mancare. Este si baza sanatatii tale!
Beneficiile micului dejun 3: regleaza foamea toata ziua
O modalitate prin care micul dejun iti fortifica metabolismul este prin diminuarea hormonilor care provoaca foame. In special daca se mananca multe proteine la micul dejun, foamea este redusa pe parcursul restului zilei. Un studiu a aratat ca a lua micul dejun reduce aportul de junk food seara. Un alt studiu facut de aceeasi cercetatori a observat ca studenti care luau un mic dejun proteic mancau cu 130 de calorii mai putin la pranz.
Beneficiile micului dejun 4: protejeaza sanatatea metabolica
Cum saritul peste micul dejun este asociat cu control glicemic mai prost, cei care fac asta mult timp sunt mai predispusi la diabet. Sa sari peste micul dejun o data pe saptamana creste riscul de diabet de tip 2 cu 6%. Sa il sari cu 4-5 ori pe saptamana creste acest risc cu 55%.
Beneficiile micului dejun 5: detoxifiere zilnica
Sa iti pui in miscare tractul intestinal dimineata este important. Un mic dejun proteic furnizeaza si aminoacizii necesari ficatului pentru procesele de detoxifiere. Alimentele proteice au si multi antioxidanti care ajuta corpul sa scape de metalele grele.
Beneficiile micului dejun 6: imbunatateste starea mentala
Nimanui nu-i place sa fie flamand. Sa iti umpli stomacul dupa o noapte de odihna ajuta la o stare de spirit mai buna. Variatiile glicemice asociate cu saritul peste micul dejun contribui la starea de iritabilitate si nervozitate. Se produce si mai mul cortizol, accentuand senzatia de stres si neliniste.
Este important sa iti creezi un obicei din a lua un mic dejun sanatos format din proteine, grasimi si fibre alimentare. Un mic dejun de proasta calitate, format din zahar si carbohidrati simpli, precum paine cu gem sau cereale dulci, accentueaza stresul, comparativ cu saritul peste micul dejun; un mic dejun de calitate are efect invers.
Beneficiile micului dejun 7: imbunatateste claritatea mentala
Micul dejun bogat in proteine furnizeaza corpului materia prima necesara pentru a fabrica neurotransmitatori asociati cu focus mental si cognitie mai buna. Acesti aminoacizi stimuleaza celulele responsabile cu starea de alerta si energie. O groaza de dovezi stiintifice arata ca un mic dejun de calitate imbunatateste performanta si atentia la studenti de toate varstele.
La fel si in cazul adultilor, studiile arata ca cele mai bune rezultate se obtin cand se ia micul dejun INAINTE de a incepe munca. Sa iei micul dejun la birou, in timp ce lucrezi, este asociat cu performanta mai proasta. Asta si probabil pentru ca de regula la birou mananci alimente de proasta calitate, procesate si pline de zahar si grasimi nesanatoase.
Referinte
- Karagounis, L., et al. Protein Intake at Breakfast Promotes a Positive Whole-Body Protein Balance in a Dose-Response Manner in Healthy Children: A Randomized Trial. Journal of Nutrition. 2018. 148(5),729-737.
- Zeng, Y., et al. Influences of protein to energy ratios in breakfast on mood, alertness and attention in the healthy undergraduate students. Health. 3(6), 2011.
- Leidy, H., Gwin, J. Breakfast Consumption Augments Appetite, Eating Behavior, and Exploratory Markers of Sleep Quality Compared with Skipping Breakfast in Healthy Young Adults. Current Developments In Nutrition. 2018. 2(11), Nzy074.
- Leidy, J., Reki, E. The Addition of a Protein-Rich Breakfast and its Effects on Acute Control and Food Intake in “Breakfast-Skipping” Adolescents. International Journal of Obesity. 2010. 34, 1125-1133.
- Ballon, A., et al. Breakfast Skipping Is Associated with Increased Risk of Type 2 Diabetes among Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Prospective Cohort Studies. Journal of Nutrition. 2019. 149(1), 106–113.
- Hodges, R., Minich, D. Modulation of Metabolic Detoxification Pathways Using Foods and Food-Derived Components: A Scientific Review with Clinical Application. Journal of Nutrition and Metabolism. 2015.
- Cascales-Ferrer, R., et al. Eat or Skip Breakfast? The Important Role of Breakfast Quality for Health-Related Quality of Life, Stress and Depression in Spanish Adolescents. International Journal of Environmental Research and Public Health. 2018. 15(8), 1781.