Avocado sunt foarte la moda in ultimii ani, dar de ce? S-a spus si ca sunt superalimente, avand multe beneficii pentru sanatate, dar cate stii despre acest fruct cremos?
Avocado este un pom tropical mereu verde, care face fructe in forma de para, verzi. Este originar din Mexic. Avocado se refera atat la pom cat si la fructul sau.
Exista multe varietati de avocado, unele erezi, altele negre, si unele sunt foarte mici, iar altele pot ajunge pana la 2 kg. Si toate sunt benefice sanatatii.
Majoritatea fructelor contin carbohidrati, dar avocado sunt diferite. Sunt pline de grasimi sanatoase alaturi de fibre alimentare, potasiu si vitamine precum B6 si C.
Valorile nutritionale ale unei portii de avocado (68 g) sunt:
- fibre 4,6 g
- zaharuri 0,2 g
- potasiu 345 mg
- sodiu 5,5 mg
- magneziu 19,5 mg
- vitamina c 6 mg
- vitamina E 1,3 mg
- vitamina K1 14 mcg
- folat 60 mg
- vitamina B6 0,2 mg
1. Avocado este foarte nutritiv
Avocado este plin de nutrienti si se adauga mancarurilor datorita texturii sale bogate si gusutului.
Astazi avocado este un aliment comun in randul sportivilor si celor interesati de mancatul sanatos. Avocado este delicios si contine multi nutrienti, minerale si vitamine. Acestea includ vitamina K, folat, vitamina C, vitamina B5, vitamina E, potasiu si vitamina B6. Contine si cantitati mici de mangan, fier, magneziu, cupru, zinc, tiamina, niacina, riboflavine si fosfor.
Acest fruct nu contine sodiu, colesterol si grasimi saturate. De aceea este atat de cautat de sportivi.
2. Avocado poate spori sanatatea creierului si memoria
Fructul este bogat in acid oleic, un acid gras omega-9 si care face parte din celulele umane. In corp lupta cu patogenii, transporta mineralele si raspunde la hormoni.
Creste si sanatatea inimii si creierului. Cercetarile arata si ca acesti acizi grasi pot imbunatati memoria.
3. Mai mult potasiu decat bananele
Potasiu este un nutrient care are multe functii esentiale si mentine echilibrul electric al celulelor.
Avocado este bogat in potasiu si fiecare 100 g de avocado are 14% din doza zilnica recomandata. Bananele au doar 10%. Suficient potasiu este asociat cu presiune arteriala mai mica, sanse de atacuri cerebrale mai reduse, etc.
4. Avocado este bogat in grasimi mononesaturate
Avocado este bogat in "grasimi sanatoase". Este plin de un acid gras mononestaurat, la fel ca cel gasit in uleiul de masline. De aceea este un aliment ideal pentru cineva care vrea grasimi de calitate.
O bucata de avocado are 77% din calorii provenite din grasimi. Este printre cele mai grase plante de pe planeta. Cand te antrenezi cu greutati, muschii sunt predispusi la stres legat de oboseala. Acidul oleic din avocado ajuta la reducerea inflamariilor si scaderea durerii.
5. Avocado au mai putine pesticide
Fructele si legumele contin de regula reziduuri de pesticide - chiar si dupa spalare si curatare.
Avocado contin mai putine din aceste pesticide si se afla pe primul loc pe lista de 15 dintre cele mai curate alimente. Asta in parte datorita cojii groase.
6. Sursa buna de fibre alimentare
Avocado este relativ bogat in fibre alimentare. Fibrele ajuta la slabire, reduc glicemia si riscul de boli in general.
7. Pot reduce nivelurile de colesterol
Studiile arata ca un consum regulat de avocado ca parte dintr-o dieta sanatoasa ajuta la reducerea LDL (colesterolul rau) si cresterea HDL (colesterol bun). Asta ajuta la reducerea bolilor cardiovasculare si atacurilor cerebrale.
8. Avocado ajuta la slabire
Avocado este un fruct prietenos cu slabirea. Studiile arata ca cei care mananca acest fruct, au un apetit mai scazut la 5 ore dupa masa, fata de cei care nu mananca avocado.
Daca ai avocado in dieta, mananci mai putine calorii totale pe zi. Te ajuta si sa te tii de o dieta echilibrata. Avocado este si sarac in carbohidrati.
9. Imbunatateste vederea
Avocado pot ajuta la mentinerea unei vederi sanatoase. Contin carotinoide, pigmenti solubili in grasimi, precum luteina si zeaxantina. Studiile arata ca acestea sunt direct legate de risc redus de cataracta, degenerare maculara si boli de ochi cauzate de varsta. Aceste afectiuni sunt deseori provocate de radicali liberi acumulati in tesutul ocular.
Activitatea antioxidanta a acestor carotenoide din avocado neutralizeaza efectele acestor radicali liberi.
Referinte
- Anthony J.LevittRussell T.Joffe. Folate, B12, and life course of depressive illness. Biological Psychiatry Volume 25, Issue 7, 1 April 1989, Pages 867-872
- Mark L. Dreher si Adrienne J. Davenport. Hass Avocado Composition and Potential Health Effects. Crit Rev Food Sci Nutr. 2013 May; 53(7): 738–750.
- Patrizia Campolongo, Benno Roozendaal Viviana Trezza, Vincenzo Cuomo, Giuseppe Astarita, Jin Fu, James L. McGaugh si Daniele Piomellia. Fat-induced satiety factor oleoylethanolamide enhances memory consolidation. Proc Natl Acad Sci U S A. 2009 May 12; 106(19): 8027–8031.
- EWG's 2019 Shopper's Guide to Pesticides in Produce™
- Delcourt C, Carrière I, Delage M, Barberger-Gateau P, Schalch W; POLA Study Group. Plasma lutein and zeaxanthin and other carotenoids as modifiable risk factors for age-related maculopathy and cataract: the POLA Study. Invest Ophthalmol Vis Sci. 2006 Jun;47(6):2329-35.
- Fletcher AE. Free radicals, antioxidants and eye diseases: evidence from epidemiological studies on cataract and age-related macular degeneration. Ophthalmic Res. 2010;44(3):191-8. doi: 10.1159/000316476. Epub 2010 Sep 9.