Daca corpul ar fi o scurgere de dus, atunci sa il curatam ar fi foarte simplu! Doar am turna enzime pe la un capat, si toate substantele grase si vascoase din interior ar disparea, lasand in urma suprafete curate si stralucitoare, de la gat la coada! O imagine: "incantatoare".
Dar din fericire pentru noi, corpurile noastre nu sunt atat de simple! Organismul este o retea extrem de complexa de organe, tesuturi si substante grase si vascoase - unele din acestea nocive, altele utile si altele neutre - si toate lucreaza impreuna pentru a mentine lucrurile functionale.
Exista si exceptii, cand totul nu merge asa cum trebuie. Perioade cand ne simtim lipsiti de energie, perioade cand tractul digestiv se deregleaza misterios, sau pur si simplu perioade in care iti simti corpul plin si incarcat! Cand apar astfel de perioade, din ce in ce mai multa lume cauta butonul de reset, prin folosirea diferitelor metode de detoxifiere.
Exista, la propriu, sute de astfel de variante, de la cele mai extreme la cele mai blande. Poate ca dai din cap aprobator acum, sau din contra astepti sa "arunc bomba" asupra celor care urmeaza astfel de cure de detoxifiere. Dar scopul articolului este de a aborda cu obiectivitate si calm un subiect foarte la moda zilele astea.
Detoxifiaza ce?
Majoritatea curelor de detoxifiere se bazeaza pe un singur lucru: corpul uman este un sac mare de gunoi care acumuleaza zi de zi toxine din mediul inconjurator, pesticide, alergeni si substante inflamatorii. Pune totul cap la cap si rezulta ceva ce seamana ca reziduuri toxice din fabricile industriale, decat ca se gaseste in intestinele tale. Asta ar trebui sa dea peste cap digestia, si te lasa balonat, obosit, gras si cu muschi si articulatii care te fac sa te simti de 90 de ani.
Curele de detoxifiere sunt serviciul de curatat al corpului. Vin cu o armata de specialisti care promit ca vor distruge substantele nocive, vor purfica celulele si tesuturile, vor inlatura deseurile, vor reduce inflamatiile, imbunatatind digestia si metabolismul, si redandu-ti aspectul sexy.
Mai toate dietele de detoxifiere vin la pachet cu instructiuni care iti spun cum sa iti cresti propriile plante comestibile, sa pui pe foc cartile traditionale de retete si sa inveti sa gatesti de la zero, intr-un nou fel, mai "sanatos". Poate exagerez, dar multe interzic total alcoolul, cafeaua, tutunul si alimentele procesate (lucuri deloc rele). Altele merg mai departe recomandand doar alimentele crude, crescute bio!
Iar cele mai stricte cure de detoxifiere elimina complet - pentru cateva zile - mancarea solida, in favoarea sucurilor facute din fructe si legume (bio, desigur!). Apoi, dupa ce elimini tot ce iti poate dauna, incepe cura efectiva de multe ori cu anumite suplimente nutritive si bauturi detoxifiante care pot include laxative, diuretice din plante, ardei iuti, sirop de artar, suc de lamaie, etc. Unele detoxifieri dureaza 24 de ore, pe cand altele saptamani sau chiar o luna!
Storcand adevarul
Abtinerea de la alcool, tutun si diferite medicamente sau droguri, are cu siguranta efecte detoxifiante pentru corp, din moment ce nu mai introduci in organism toxinele continute de acestea. Este logic, nu trebuie sa fii expert sa iti dai seama de asta. Dar intrebarea presanta ramane: poti spune ca a bea litrii si litrii de sucuri proaspat stoarse sau apa cu lamaie, detoxifica cu adevarat corpul?
Pana in prezent, nicio dovada stiintifica nu arata ca aceste combinatii de ingrediente si metode din curele de detoxifiere ar avea un efect detoxifiant. Dar, doar pentru ca nu exista un studiu care sa o demonstreze, nu inseamna ca o anumita cura de detoxifiere nu te poate face sa te simti mai bine, mai ales daca contine ingrediente precum fibre alimentare, fructe si legume. Acestea sunt importante tot timpul, si daca inainte consumai prea putine, si apoi cresti aportul, cu siguranta te vei simti mai bine. Dar strict ca ingrediente detoxifiante, nu se pot compara cu treaba facuta de organele interne, care sunt concepute special pentru asta!
Sa analizam principalele doua locuri din corp unde are loc detoxifierea.
Ficatul si rinichii
Fiecare organ are propriul sistem de detoxifiere care il mentine curat si sanatos. De exemplu, firele de par din nas, si mucusul din plamani, ambele filtreaza substantele nocive precum bacteriile si praful. Rinichii filtreaza cam 2 litrii de deseuri pe zi, care sunt eliminate prin urina. Ficatul metabolizeaza medicamente si filtreaza sangele inainte de a il trimite in restul corpului. Daca nu fac asta cum trebuie, ai nevoie mai mare de un doctor decat de o dieta de detoxifiere!
Verdictul: Detoxifierile au loc in organism zi de zi, si pana acum nu exista dovezi ca a face detoxifieri prin alimentatie ar sustine sau spori efectul.
Intestine/colon
Dar cum ramane cu "chestiile" din intestine? Unele cure de detoxifiere se bazeaza pe laxative pentru a curata sistemul intestinal, si mai ales daca esti constipat frecvent, sa elimini din "incarcatura" te poate ajuta cu siguranta sa te simti mai bine. Totusi, nu vrei sa te obisnuiesti prea mult cu laxativele (fie ele si naturale)! Te pot lasa balonat, cu crampe si eventual cu o diaree serioasa! Mai mult, nu este deloc bine sa folosesti laxative mai mult de o saptamana, cu exceptia cazurilor cand sunt prescrise de doctori. Uzul indelungat de laxative te face dependent de ele pentru miscarile intestinale. Abuzul de laxative duce la vatamari ale nervilor si muschilor intestinali.
Verdict: Laxativele nu sunt solutia pe termen lung. Daca suferi de constipatie cronica, poti imbunatati sau rezolva problema introducand in dieta mai multe fibre alimentare, si band mai multe lichide pe zi. Trebuie spus ca o dieta bogata in fibre alimentare, dar fara suficiente lichide, poate inrautati constipatia.
Detoxifierea, caloriile si nutrientii
Multe cure de detoxifiere se bazeaza pe un aport foarte redus de calorii, cu scopul de a scapa si de ceva kilograme. Desigur, vei da jos rapid niste kilograme, in mare parte apa, dar imediat ce vei reveni la dieta ta obisnuita, cel mai probabil le vei pune inapoi la fel de repede. Si fara suficiente calorii, probabil ca nu vei avea energia necesara sa te antrenezi. Asadar, pentru sportivi, este cu siguranta o alegere indoielnica.
Detoxifierile care iti reduc consumul de hrana la nimic, sau aproape de nimic, te pot face sa te simti ametit, obosit si pot cauza dureri de cap din cauza glicemiei foarte scazute. Regulile stricte, limitarea extrema a alimentelor si suplimentarea ritualistica sau consumul (tot ritualistic) de sucuri pot perpetua dereglari alimentare la unii oameni, sau pot declansa cicluri vicioase de alimentatie.
In multe cazuri detoxifierile au si un aport foarte mic de proteine, asa ca o parte din greutatea pierduta va fi si masa musculara. Multe din curele de detoxifiere sunt lipsite de vitamine si minerale importante pentru sportivi, fara de care nu pot avea performante si nu se pot recupera dupa efort fizic; acestea includ vitamininele B, vitamina D, calciu, fier si acizi grasi omega-3.
Eliminarea alimentelor bogate in aceste vitamine si minerale pentru cateva zile nu va crea probleme, decat daca deja ai deficiente. Dar detoxifierile care dureaza mai mult pot cauza cu siguranta probleme, asa ca trebuie abordare cu mare grija.
Avantajele detoxifierilor
Unele persoane jura pentru eficienta curelor de detoxifiere. Spun ca se simt mai bine si au mai multa energie - si nu vreau sa spun ca doar isi imagineaza sau li se pare. Exista o serie de potentiale explicatii.
In primul rand, este un sentiment placut sa stii ca te poti tine de un regim strict pentru o anumita perioada de timp, mai ales daca in trecut ai avut probleme in abtinerea de la diferite alimente, etc. Exista un impuls mental care vine de la constientizarea faptului ca poti fi disciplinat si te poti abtine de la unele alimente.
Exista si alte posibile explicatii pentru aceasta euforie a detoxifierii:
- Eliminarea unor varietati mari de alimente poate insemna si ca elimini alimentele de proasta calitate pe care poate le consumi frecvent, sau elimini alimente la care esti intolerant/alergic, fara sa stii.
- Detoxifierile cu sucuri naturale sau cu legume crude te pot face sa consumi alimente sanatoase pe care in mod normal nu le mananci. Se stie ca cei care mananca multe legume si fructe se simt mai bine si au riscuri mai mici de a dezvolta boli grave precum cancer sau diabet. Dar trebuie sa duci acest obicei nutritional mai departe, si dupa incheierea detoxifierii, si sa continui sa mananci multe fructe si legume, alaturi de dieta ta normala.
- Detoxifierile care elimina alimentele gatite pot elimina si elementele cu potential vatamator pe care le ai in dieta, precum aminele heterociclice, acrilamidele si lipidele polimerizate, care apar atunci cand sunt gatite termic unele alimente. Dar vei simti imediat o schimbare? Probabil ca nu.
Cum sa faci sa functioneze o detoxifiere
Daca nu te poti abtine de la impulsul de a urma o cura de detoxifiere , si esti in general sanatos, fara un istoric de boli grave, poti urma linistit(a) astfel de cure, pentru a iti satisface curiozitatea, totusi ai grija sa alegi una care nu este foarte restrictiva si nici nu dureaza foarte mult. Ai grija sa nu incepi o cura de detoxifiere in mijlocul unui program de antrenament intens, cand esti bolnav, sau intr-o perioada de stres fizic sau emotional.
Dupa ce termini detoxifierea, folsoeste experienta acumulata in timpul ei pentru a iti crea un stil de viata sanatos, bazat pe exercitii fizice, o dieta bogata in legume variate si un somn de calitate. Acestea sunt secretele adevarate pentru a arata bine si a te simti minunat, decenii la rand. Iar detoxifierea suprema este inlocuirea unor obiceiuri nocive, atat alimentare cat si de alta natura, cu unele sanatoase si sustenabile! Daca faci asta, corpul va avea grija sa se detoxifice prin propriile mijloace, fara a fi tu nevoit sa iti bati capul cu asta!
Referinte