Bea bere pentru a fi sanatos!

Publicat in

Noi cercetari ne arata ca cea mai populara bautura din lume are unele proprietati surprinzator de benefice pentru sanatate.

Tine-te bine de scaun pentru ca vei primi niste vesti cutremuratoare: se pare ca berea poate fi considerata un "aliment sanatos". Gata, gata...termina cu aplauzele si uralele de bucurie! Sterge-ti lacrima ce tocmai ti s-a scurs pe obraz, esti barbat in toata firea. Sa trecem peste acest moment!

Vinul rosu are parte de toata atentia cand vine vorba de bauturi alcoolice sanatoase, dar nici berea nu sta deloc rau. La fel ca vinul, berea este plina de polifenoli (peste 35) care au proprietati de protectie a inimii, pe langa o multitudine de alte beneficii. 

Pe cand vinul contine nutrienti precum calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc si mangan, berea pune in joc si niacina, B5, B12, folat, seleniu si silicon. Berea contine si peptide imuno-modulatoare si proteine. 

Recent au aparut dovezi stiintifice surprinzatoare in privinta berii, care arata ca aceasta poate imbunatati sensibilitatea la insulina, sugerand ca "burta de bere" atat de faimoasa este cauzata de abuzul de un lucru benefic! 

Despre ce este vorba

Cercetatoarea Luciana Nogueira a recrutat 15 barbati sanatosi cu varste intre 20 si 57 de ani, pentru trei studii de 30 de zile fiecare. In primele 30 de zile barbatii au mancat ca de obicei, dar fara a consuma niciun fel de bauturi alcoolice. Apoi, pentru urmatoarele 30 de zile barbatii au consumat 330 ml/zi de bere fara alcool. 

In ultima perioada de 30 de zile, barbatii au baut 330 ml/zi de bere cu alcool.

Ce s-a descoperit

Surprinzator, a fost o mare diferenta intre consumul de bere cu alcool si bere fara alcool, cea cu alcool avand mai multe beneficii pentru sanatate:

  • Berea cu alcool a redus semnificativ nivelele de insulina si glicemia pe ajunat. 
  • Berea cu alcool a redus semnificativ rezistenta la insulina.

Berea fara alcool nu a facut niciunul din aceste doua lucruri. Dar, ambele tipuri de bere au inrautatit proportia dintre HDL (colesterolul bun) si LDL (colesterolul rau) si au crescut nivelele de trigliceride; aceste efecte sunt in contrast cu alte studii care au aratat ca berea are efecte benefice asupra profilului lipidic. 

Modificarea negativa a raportului HDL/LDL nu a fost semnificativa din punct de vedere statistic si nu trebuie luata in considerare daca esti sanatos si analizele de sange nu iti sunt extrem de proaste. 

Cum sa folosesti informatiile despre bere

Se pare ca a bea zilnic putina bere, timp de 30 de zile, pe langa aportul de nutrienti, aduce si o sensibilitate la glucoza mai buna, la barbatii sanatosi. Aceasta sensibilitate este un lucru bun, inseamna ca mai mult din ceea ce mananci se transforma in muschi, nu in grasime! 

Bazat pe acest studiu, se pare ca efectele benefice asupra sensibilitatii la insulina au mai mult de a face cu alcoolul in sine (din moment ce berea fara alcool nu a prezentat niciun beneficiu), nu cu polifenolii continuti de bere. 

Berea folosita in studiu a fost de tip pilsner, care tinde sa fie mai usoara cu un gust puternic de hamei si o aroma florala. Cantitatea folosita a fost de 330 ml pe zi, adica sticlele mici de bere (alea pe care dai multi bani cand mergi la club!). Berea folosita a avut 16 grame de alcool pe sticla. Morala este sa nu te simti vinovat daca bei cate o bere mica din cand in cand. Totusi ai grija la caloriile continute, si acestea se numara la totalul zilnic. 

Referinte

  1. Nogueira, Luciana C., et al. "Moderate Alcoholic Beer Consumption: The Effects on the Lipid Profile and Insulin Sensitivity of Adult Men," Journal of Food Science, Epub, June, 2017.
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.