Cafeaua te poate imbolnavi?

Publicat in

Cu totii stim beneficiile cafelei si cum ne poate ajuta sa slabim si sa performam mai bine. Dar iti poate cafeaua face si rau atunci cand este consumata incorect?

Beneficiile cafelei sunt bine cunoscute. Consumata corect cafeaua este o sursa bogata de antioxidanti si te poate ajuta sa eviti diabetul, bolile de inima, Parkinson, guta, depresie, astm si unele canceruri ca cele de san si prostata. Cand este consumata incorect te poate imbolnavi. Iata de ce.

Cum te poate imbolnavi cafeaua

Cafeaua contine cafeina, un stimulent al sistemului nervos central. Pentru multa lume, stimulii dati de cafeina sunt benefici, atunci cand totul se face cu moderatie; de exemplu poate creste atentia si sporeste anduranta reducand oboseala. Totusi, un procent mic din populatie este hipersensibil la cafeina si folosirea sa poate duce la aparitia unei stari medicale numite cafeinism (practic o intoxicatie cu cafeina). Simptomele cafeinismul includ insomnii, aritmii cardiace si discomfort gastric.

Este foarte periculos sa combini cafeina cu alcoolul, lucru obisnuit cand se combina bauturi energizante cu bauturi alcoolice. In 2006 a existat si o cercetare pe aceasta tema, care a concluzionat: "Comparativ cu ingestia de alcool singur, ingestia de alcool plus bauturi energizante a redus semnificativ perceptia subiectilor la durerile de cap, gura uscata, slabiciune si necoordonarea functiilor motorii." Apararea celor care produc energizante cu alcool a fost ca efectul este acelasi ca si atunci cand bei vin si apoi o cafea. Dar in S.U.A. multe astfel de bauturi au fost interzise. 

Pentru cei care experimenetaza efecte negative cand beau cafea, dar nu vor sa renunte la ea, solutia evidenta este cafeau decafeinizata. Pentru cei extrem de sensibili este important sa evite si alte alimente care contin cafea sau cafeina, precum bauturi energizante, ceaiuri sau ciocolate. Problema este ca nu toata cafeaua decafeinizata este total lipsita de cafeina. Au fost analizate 10 marci faimoase de cafea decafeinizata, si 9 din ele contineau intre 8,6 mg si 13,9 mg de cafeina. In comparatie, o ceasca medie de cafea contine in jur de 85 mg. Cea mai buna metoda de a decafeiniza cafeaua este printr-un procedeu numit "metoda apei elvetiene", care nu foloseste solventi chimici.

Urmatoarea problema este cum prepari cafeaua. Daca iti faci singur cafeaua ai control absolut asupra curateniei aparatelor de facut cafea si a ibricelor. Curatarea temeinca a acestora si dezinfectarea lor poate lua ceva timp dar trebuie facuta pentru a evita ingestia de bacterii, virusi si mucegaiuri. Un dezinfectat foarte bun pentru cafetiere este apa cu 5% otet. Nu trebuie sa folosesti filtre de cafea foarte albe, acestea avand inalbitori cu clor, care vor ajunge in cafea. Se insista asupra cucaratii ustensilelor cu care este preparata cafeaua pentru ca urmele acesteia tind sa dezvolte mai multe bacterii decat in cazul altor bauturi si chiar unele alimente. 

Si tipul de cafea pe care il bei conteaza, pentru a evita problemele de sanatate. Cafeaua este una din cele mai stropite recolte, si unele marci pot contine cantitati semnificative de pesticide si ierbicide. O solutie are fi cafeaua etichetata bio, dar si in acest domeniu exista fermieri care nu respecta 100% standardele industriei. De regula marcile de calitate si cu traditie confera cea mai multa siguranta, indiferent de etichetare, dar sunt mai scumpe.

Un subiect intens dezbatut, privind cafeaua, tine de micotoxine. Micotoxinele sunt compusi chimici produsi de ciuperci care se ataseaza de boabele uscate de cafea. Exista pareri contradictorii in cadrul comunitatii medicale asupra posibilelor efecte nocive pe care le pot avea micotoxinele in corp. In primul rand cantitatile ingerate sunt foarte mici. In al doiela rand, cafeina este un inhibitor natural al micotoxinelor, asa ca este recomandat sa se consume cafea normala, nu decafeinizata. Exista si alte metode de a reduce cantitatea de micotoxine din cafea (nu se pot elimina total): alege cafeaua preparata prin procese umede, alege Arabica in locul cafelelor mai robuste, cauta cafea care provine din America Centrala, ciupercile dezvoltandu-se mai putin la altitudini mai mari, si evita amestecurile de diferite souri de cafele.

Un ultim factor de care sa tii cont in privinta sanatatii este ce pui in cafea pentru ai imbogati aroma, in special produse precum zaharul si frisca sau laptele. Desi cafeaua nu este considerata o bautura pentru "dieta", tine cont de faptul ca o ceasca de cafea are cam doua calorii. Adauga putin lapte condensat si o duci la 20 de calorii. Mai pui ceva zahar si o poti duce la 50 de calorii. Si daca discutam de bauturile pe baza de cafea gata preparate, deja intram intr-un cosmar caloric. Evitati bauturile cu cafea si caramel, ciocolata, etc. 

Cafeaua este cea mai populara bautura din lume, si cand este consumata corect si cu moderatie poate avea efecte benefice si poate fi considerata o bautura care sustine sanatatea. Trebuie doar sa alegi corect tipul de cafea pe care il consumi si cum o prepari.

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Supereroi nutritionali si ajutoarele lor Supereroi nutritionali si ajutoarele lor Daca iei vitamina D, colagen, mananci salate sau bei cafea, iata ce trebuie sa faci pentru a le spori beneficiile asupra sanatatii si performantelor. 22 Aug, 2021
este bine sa mananci cereale la micul dejun? Cereale la micul dejun? Este o idee buna sa mananci cereale integrale cu lapte la micul dejun? Aceasta este o optiune populara a celor care sunt interesati de sanatate si aspect fizic. Dar nu este deloc o idee buna! 19 Nov, 2017
Susbstante toxice si e-uri in mancarea zilnica 3 substante toxice gasite in mancarea de zi cu zi In zilele noastre substantele toxice abunda, iar industria alimentara a devenit extrem de eficienta in a le ascunde in diferite alimente. Si vorbim de substante de care nici nu te-ai apropia la cativa metrii daca ai stii ce sunt! Iata 3 surse de toxicitate despre care probabil ca nu stii nimic. 15 Aug, 2016
ce fel de grasimi este bine sa mananci Grasimi sanatoase: pe care ar trebui sa le mananci? Grasimile sunt un nutrient foarte sanatos, esential chiar, dar consumul unor cantitati foarte mari de grasime nu este pentru toata lumea. Iata despre ce este vorba. 07 Jan, 2018
redu inflamatiile pentru a fi mai sanatos si a arata mai bine Lupta cu inflamatiile prin acesti pasi simplii Distruge inflamatia cronica pentru a te simtii mai bine, a avea performante mai bune in sala de forta, a fi mai sanatos si a arata mai bine. Iata cum! 15 Jan, 2017
Alimente procesate contra alimente neprocesate Alimente procesate contra alimente neprocesate Multi nu cunosc diferentele adevarate dintre alimentele procesate si cele neprocesate, si ce implicatii majore au asupra sanatatii. Un subiect extrem de important pentru oricine se preocupa de sanatate si felul cum arata! Sa vedem despre ce este vorba! 08 Dec, 2019
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.