Contrar a ceea ce se credea pana acum, din ce in ce mai multe dovezi sustin ideea ca, consumul de carne macra de vita duce la scaderea factorilor de risc cardiac, conform unor informatii recente publicate de cercetatori.
"Noile cercetari se adauga la dovezile deja existente care sustin ideea ca, carnea macra de vita face parte dintr-o dieta necesara pentru a evita bolile de inima" spune profesorul in nutritie Penny M. Kris-Etherton. Acest studiu arata ca, carnea de vita (cea slaba) poate fii inclusa in dieta pentru a reduce tensiunea arteriala, ceea ce duce la scaderea riscului de boli cardiovasculare.
In prezent, cei care sunt predispusi la boli de inima pot urma abordarea DASH - abordarile nutritionale pentru prevenirea hipertensiunii arteriale - care recomanda o alimentatie bazata pe legume, fructe, lactate fara grasimi si proteine, predominant din surse vegetale.
Se pare ca si carnea macra de vita poate fi inclusa in abordarea DASH, cu succes. Carnea de vita poate deveni sursa predominanta de proteine din DASH, alaturi de fructe, legume si lactate degresate, pentru a reduce tensiunea arteriala.
Cercetatorii au testat patru diete diferite, cu continut diferit de carne macra de vita. Testele au fost facute pe 36 de participanti, cu varste intre 30 si 65 de ani. Fiecare subiect a urmat o anumita dieta in momente diferite ale studiului. Li sa alocat aleatoriu o ordine in care sa urmeze cele patru diete, fiecare timp de 5 saptamani, cu o pauza de o saptamana intre fiecare dieta. Tensiunea arteriala a fost monitorizata la inceputul si sfarsitul fiecarei diete. Cea mai eficienta dieta pentru a scadea tensiunea arteriala a fost cea cu cel mai mare continut de carne macra de vita ( 160 de grame pe zi, fata de restul care au continut 20 g, 28 g si 115 g).
Dovezile sugereaza ca totalul de proteine consumate, nu sursa lor, determina scaderea tensiunii arteriale. Asadar, dieta tipica pentru un culturist, cu un consum mai mare de proteine, te poate mentine sanatos, si cu o tensiune arteriala normala, si nu te va imbolnavi, asa cum inca cred multi. Carnea macra de vita este printre cele mai bune surse de proteine pentru orice sportiv, asa ca de acum inainte consumati-o cu incredere. Este unul din cele mai utile alimente pentru un culturist (sau pentru oricine practica o disciplina sportiva).
Referinte