Ce sa bei si ce sa nu bei

Publicat in

Sanatoase sau nu? 12 bauturi populare analizate la sange! Invata ce este bine sa bei si de ce sa te feresti.

Este usor sa pacalesti pe cineva cu o bautura. Tot ce trebuie sa faci este sa o legi subtil de o leguma, un fruct, planta sau orice aluzie la natura si ai la dispozitie o piata de desfacere insetata si receptiva. 

Probabil ca marketingul este mai dezvoltat in industria bauturilor decat in industria alimentara! O sa incercam sa facem putina lumina si sa vedem ce bauturi sunt cu adevarat benefice, atat chimic cat si nutritional.

1 - Laptele de migdale

Ideea din spatele laptelui de migdale suna bine. Zdrobeste niste migdale si strecoara partile dure. Asa te umpli cu nutrienti din migdale, proteine si acizi grasi. Dar nu este chiar asa. 

Laptele de migdale aduce foarte putine din beneficiile migdalelor intregi, adica proteine si grasimi sanatoase, si nu are nici din beneficiile laptelui de vaca, din moment ce nu are calciu. 

Cand strecori partea insolubila din laptele de migdale pierzi mare parte din nutrientii migdalelor intregi. De regula producatorii adauga laptelui de migdale calciu si vitamine precum A,D si B-12, dar tot ai parte de putine proteine - cam 1 gram la 200 ml, fata de 8 g la laptele de vaca.

Laptele de migdale are cu 50% mai putine calorii decat laptele de vaca, din moment ce nu are cantitati insemnate de grasimi, si fiind un lapte vegetal nu are grasimi saturate sau colesterol (daca asta conteaza). Varianta neindulcita este si mai saraca in calorii, dar ai mereu grija sa citesti eticheta, pentru a nu avea zahar adaugat. 

Concluzia pe care o putem trage: laptele de migdale este o bautura ok, dar nu grozava; nu face multe pentru sanatatea ta, dar nici nu iti face rau.

2 - Bere sau vin rosu

Ciudat, dar berea este o bautura destul de densa in nutrienti. Totusi imaginea berii este asociata cel mai adesea cu burta de bere, ceea ce face greu asocierea ei cu ceva sanatos.

Vinul rosu este cu siguranta in barca bauturilor sanatoase, cand este consumat cu moderatie. Totusi nu este chiar un nectar al zeilor. 

Vinul rosu are puncte in plus datorita polifenolilor care protejeaza inima, dar putini stiu ca si berea are polifenoli, doar ca provin din orz si malt in loc de struguri. 

Se spune ca vinul rosu descreste riscul de cheaguri de sange, dar probabil ca alcoolul din vin face asta, si berea contine si ea alcool. In privinta nutrientilor individuali nu exista un castigator clar. Berea are mai multa niacina, B5, B12, folati, seleniu si silicon, pe cand vinul rosu are mai mult calciu, fier, magneziu, potasiu, zinc si mangan

Caloric berea castiga (este mai saraca in calorii decat vinul), dar asta pentru ca are mai putin alcool. 
Categoria la care vinul castiga detasat este in privinta blocarii estrogenului, scaderii glicemiei si continutului de resveratrol. Berea nu are niciuna din aceste proprietati, din contra, in cantitati peste moderatie duce la cresterea activitatii estrogenice. 

Dar trebuie spus ca a iti lua doza de resveratrol din vin este cel putin dubios. Ar trebui sa bei cam 15 sticle de vin pe zi, si resveratrolul din vin nu are o rata de absortie prea buna. Mai bine iei un supliment cu resveratrol. 

3 - Supa de oase

Ce este vechi a devenit nou! Probabil ca nu exista o cultura in toata lumea care sa nu fi fiert picioare, tendoane, articualtii si diferite oase de animale si pesti, si apoi sa consume fiertura. 

Dar supa de oase, probabil datorita nebuniei paleo, a revenit in prim plan sub forma de un elixir al tineretii. Se spune despre ea ca vindeca rani, moduleaza sistemul imunitar si reconstruieste oase.

Problema este ca nu exista studii care sa confirme sau infirme aceste afirmatii. Si nu exista o singura reteta de supa de oase. Exista mii, la propriu, toate folosind diferite oase de la specii diferite, unele cu maduva altele fara, diferite proportii de sare, condimente, legume, etc. Si timpii de fierbere veriaza enorm.

Dar putem analiza supa de oase intr-o maniera stiintifica. Intai, sa spui ca iti poti reface articulatiile cu colagenul din supa de oase este o exagerare (dar asa afirma unii sustinatori ai dietelor paleo),  fierberea descompunand colagenul in aminoacizii constituienti. La fel si in cazul vitaminelor si enzimelor - aproape toate sunt distruse de caldura. 
Dar exista doua afirmatii care par a fi adevarate. Un studiu din anul 2000 publicat in jurnalul "Chest" spune ca subiectii care au mancat supa de pui si-au diminuat simptomele cauzate de o infectie respiratorie. 

Supa de oase in general poate avea merit ca bautura sportiva, asa cu au spus membrii echipei de baschet L.A. Lakers. Supa poate reface electrolitii pierduti prin transpiratie, dar si bauturile cu eletroliti fac asta. 

Nu exista motive sa nu consumi supa de oase si da, poate avea si nutrienti benefici. Totusi nu este un super-aliment!

4 - Apa imbuteliata

Oamenii beau cel mai des apa imbuteliata din comoditate, din presupusele beneficii pentru sanatate sau o combinatie a celor doua. Da, este comod sa bei apa imbuteliata, dar majoritatea apelor imbuteliate sunt de proasta calitate. 

Nu trebuie sa crezi ca apa imbuteliata este supusa unui control al calitatii mai riguros decat apa de la robinet. Unele ape imbuteliate provin  de la izvoare pure, din paduri virgine, populate de elfi si zane, dar undeva la 25% din ele vin din surse de ape municipale. Este tratata, purificata, imbuteliata si vanduta ca "apa plata" sau apa minerala carbogazificata. 

Si in toata lumea exista cazuri de ape imbuteliate despre care producatorul spunea ca sunt de izvor dar proveneau de la surse aflate in apropierea unuei gropi de gunoi sau alte locatii cu potential toxic. In S.U.A. exista un caz de apa imbuteliata despre care se spunea ca este "apa pura de ghetar din Alaska", si de fapt era apa de la sistemul public din Alaska.

In general apele imbuteliate sunt sigure, dar multe contin bacterii si chimicale, inclusiv carcinogeni.

Majoritatea sticlelor de plastic sunt facute din polietilen tereftalat, prescurat mai ales ca PET sau PETE, scris pe fundul sticlei. Astfel de sticle sunt sigure daca sunt depozitate corect; nu se tin in soare sau la temperaturi ridicate.

Cand sunt expuse la caldura pot avea "scurgeri" de chimicale in apa pe care le contin. Nimeni nu stie exact care este efectul acestor chimicale pe termen lung. 

Bisphenol A, un alt chimical continut de policarbonat ridica si el probleme din cauza afectiunilor neuronale pe care le poate provoca fetelor si copiilor mici. Este cunoscut mai ales ca BPA. In mod normal nu se foloseste la sticlele marcate cu PET, dar se foloseste la sticlele din policarbonat si la recipientele care tin apa la dozatoarele de apa. 

In S.U.A. autoritatile monitorizeaza atent continutul de BPA al produselor din plastic si exista o intreaga miscare pe plan mondial de evitare a produselor cu BPA. Si producatorii incep sa se adapteze, BPA fiind bine cunoscut de catre public, dar in tarile mai sarace produsele cu BPA sunt in floare. BPA poate actiona precum un estrogen in corp producand dezechilibre hormonale majore. 

Cateva reguli in privinta apei imbuteliate:

  • Evita dozatoarele de apa al caror recipient este facut din policarbonat (plastic tare).
  • Bea apa din recipiente de sticla sau metal.
  • Nu tine sticlele de plastic in soare (asta presupune si ca hipermarketul de la care o cumperi o depoziteaza corect).
  • Investeste intr=-un filtru de apa si consuma apa de la robinet.
  • Cauta pe sticlele de apa etichete care sa spuna ca nu contine BPA.

5 - Lapte cu cacao

Lapteole cu cacao a fost mult timp vazut ca o bautura de dupa antrenamente, pentru refacere. Si este o bautura decenta din acest punct de vedere, daca esti un jucator de badminton care transpiri putin la subtiori dupa ce ai dat doua serve cu iubita! Si probabil este la fel de bun ca bautura de recuperare peecum Gatorade, probabil chiar mai buna, avand si putine proteine! 

Dar cu siguranta laptele cu cacao nu este o bautura buna dupa un antrenament adevarat la sala de forta sau pentru orice sportiv care isi foloseste muschii cand se antreneaza

Nu are multe proteine iar sucroza nu este cel mai util carbohidrat modern! Dar unele publicatii si "mentori" inca sustin aceasta bautura. Da, exista studii serioase care au spus ca laptele cu cacao este eficient ca bautura de dupa antrenament, dar jumatate din ele au constat ca este la fel de eficienta ca orice alt carbohidrat. In niciun astfel de studiu nu a fost comparat cu ceva care sa contina proteine.

Daca iti place sportul lasa laptele cu cacao pentru copii.

6 - Cafea

Chiar daca are peste 1000 de ingrediente active si este o bautura complexa, cafeaua nu are atentia meritata in privinta beneficiilor pentru sanatate. Si exista dovezi concrete ca aceste proprietati exista.

De exemplu, sunt studii care arata ca poate proteja ADN-ul si combate melanomul, cancerul de san si cancerul endometrial, scazand si riscul de diabet de tip 2. Bautorii de cafea au si o incidenta mai mica a infundarii arterelor.

Dar toate acestea sunt dependente de aportul total de cafea, iar consumul de cantitati prea mari poate avea un efect invers. Ca la multe alte lucruri, cantitatile moderate par sa fie cele mai indicate.

Si nu putem uita de efectele sale stimulatoare si cum te face sa te antrenezi mai eficient, pentru mai mult timp si mai intens.

7 - Gatorade

In Gatored si bauturile sportive in general se baga multi bani in reclame, dar foarte putini in obtinerea unui produs cu adevarat util! Probabil ca ai vazut astfel de reclame si ai cumparat cateva sticle ca sa te hidratezi si sa iti reumplii electrolitii cand faci efort fizic intens. 

Da, este adevarat: corpul absoarbe apa de 7 ori mai rapid cand este combinata cu carbohidratii simplii din Gatorade, dar nu exista dovezi si ca acea apa este retinuta in corp.

Este simplu de testat. Iei un grup de oameni si il imparti in doua, apoi ii cantaresti. O parte bea Gatorade si cealalta parte apa. Ii cantaresti din nou dupa o vreme. Daca persoanele din ambele grupuri au aceeasi greutate si inainte si dupa ce beau lichidele, Gatorade nu este mai bun decat apa.

Acest experiment a fost facut, de Robert Robergs de la Universitatea din New Mexico, si Gatorade a esuat mizerabil. "Cand subiectii au baut Gatorade sau apa, au alergat la toaleta la fel de repede", explica Robert Robergs. 

Daca esti implicat intr-o activitate in care transpiri abundent mai mult de o ora, atunci da, e nevoie sa iti inlocuiesti electrolitii. Poti folosi Gatorade sau poti pune putina sare in suc de portocale. 

Dar Gatorade nu poate fi considerat o bautura de recuperare in niciun sport!

8 - Ceai verde

Ceaiul verde este printre putinele bauturi care se ridica la inaltimea asteptarilor. Ceaiul verde, facut din frunze de camellia sinensis, are beneficii pentru toate organele din corp. Arde chiar si ceva grasimi. Contine cantitati modeste de cafeina, dar contine si chimicale precum teobromina care scade tensiunea arteriala, si teofilina, care relaxeaza caile respiratorii si stimuleaza putin inima. 

Rezultatul este putina stimulare, diferita si mai putin pronuntata faca de cea oferita de cafea. Desi este usor stimualtor, ceaiul verde are si proprietati moderate de reducere a anxietatii, ceea ce este o combinatie perfecta.

Poate bloca si absortia carbohidratilor, proprietate care este combinata cu stimularea metabolismului, ceea ce face din ceaiul verde un arzator de grasimi bun. Dar daca deja bei multa cafea unele din proprietatile de ardere a grasimilor sunt anulate. 

Chimicalul care arde grasimi din ceaiul verde se numeste epigallocatechin-3-galat sau EGCG, pe scurt. O ceasca mare de ceai verde contine 50 mg de EGCG, dar ai nevoie de 400-500 mg/zi pentru a avea parte de efectele arzatoare de grasimi.

Ca sa potentezi arderea grasimilor bea ceaiul verde cu ceva ulei de peste. 

9 - Sucuri de fructe

Sucul de fructe, in special cel cumparat ambalat, reprezinta contradictia suprema. Sunt milioane de oameni in toata lumea care dau pe gat in fiecare dimineata astfel de suc, crezand cu tarie ca isi fac un bine; ca isi aduc in corp nutrientii de care au nevoie.

Doar ca se inseala. Au doar un aport modest de vitamina C, adaugata probabil dupa procesarea sucului, si sanse mari de a face diabet!

Iata problema: sucul de fructe ambalat este filtrat si pasteurizat, la fel ca zaharul alb si faina alba. Produsul final este plin de calorii goale, cu exceptia vitaminelor readaugate dupa procesare. Si mai este vorba si de cantitatea foarte mare de zahar. 

Daca mananci fructul intreg senzatia de satietate apare relativ rapid, si daca nu esti o maimuta din Borneo te opresti dupa 2-3 fructe. Dar cand vine vorba de suc, ai parte de dulce concetrat, echivalentul a cateva fructe in doar doua inghitituri. De aici si caloriile, de aici si ingrasarea, de aici si diabetul! 
Si sa nu crezi ca daca iti storci singur fructele e mai bine. Este doar ceva mai putin rau. Tot obtii un suc plin de fructoza concentrata, fara fibre alimentare. Chiar si piureul de fructe provoaca o crestere mai mare a glicemiei decat fructul intreg, mancat ca atare. 

Mai exista si sucurile de legume, dar cele ambalate au aceleasi probleme ca sucul de fructe (procesate si indulcite cu zahar). Iti poti face astfel de sucuri acasa, avand grija sa pastrezi toata pulpa, nu doar sucul legumelor. Si nu adauga nimic altceva. Un indicator bun ca un suc de legume este in regula este gustul neplacut; este semn ca nu s-au adaugat arome sau zahar. 

10 - Ceai Kombucha

Daca nu stii deja, ceaiul Kombucha este o bautura foarte la moda in lumea wellness. Este ceai fermentat cu bacterii pentru a rezulta o "bautura vie". Sustinatorii acestui ceai spun ca probioticele din el stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu cancerul. Cui mai ii pasa ca arata ca apa cu rugina? 

Din pacate exista putine dovezi care sa ii sustina proprietatile benefice. Da, contine mai multi antioxidanti decat alte ceaiuri, dar nu este nevoie sa il incluzi pe lista bauturilor obligatorii. 

Problema este ca majoritatea celor care fac astfel de ceaiuri nu sunt microbiologisti, de regula este facut in gospodarii, in medii ne-sterile si probabil fermentat prea mult. Pot rezulta si amestecuri toxice care te trimit alergand la toaleta. Exista si variante ambalate in magazinele naturiste, si probabil sunt sigure, dar avand in vedere beneficiile nedovedite mai bine pastreaza-ti banii pentru altceva.

11 - Lapte

Dintre toate bauturile pe care le bem, laptele este probabil cel mai derutant. In forma sa bruta, nepasteurizata, direct de la ugerul vacii, este o bautura nutritiva. Dar controlul sanitar si frica (legitima) de tuberculoza bovina a dus la crearea de legi in privinta pasteurizarii laptelui inca din anii 1900. 

Pasteurizarea face laptele mult mai putin nutritiv si mult mai paradoxal. Pasteurizarea omoara bacteriile care produc acid-lactic, bacterii care protejeaza imptoriva salmonela. Paradoxal, majoritatea cazurilor de salmonela cauzate de lapte au fost din cauza laptetului pasteurizat, dar poate fi o comparatie nedreapta, numarul de oameni care beau lapte nepasteurizat fiind foarte redus. 

Un alt efect secundar al pasteurizarii este distrugerea lizinei si tirozinei, ceea ce face ca proteinele din lapte sa fie mult mai putin absorbite de tractul intestinal uman. Pasteurizarea laptelui ii distruge si 50% din continutul de vitamina C si pana la 89% in alte vitamine. 

Si calciul este denaturat de pasteurizare, la fel si magneziul si potasiul. Mai trebuie sa te gandesti si la distrugerea enzimelor din lapte care ar ajuta corpul sa il asimileze mai bine. Uneori producatorii mai adauga inapoi in lapte vitamina D, dar daca nu bei lapte gras sau cu o masa grasa, acea vitamina nu va fi absorbita. 

Si vorbind de productia de lapte in general, de la vaci crescute cu grane si soia in loc sa fie pascute pe pasuni (hrana lor naturala) aceste practici industriale scad mult calitatea laptelui , acesta avand cantitati mult mai mici de CLA. Este pacat, CLA fiind foarte important in combaterea obezitatii, bolilor de inima si cancerului.

Laptele de la vaci crescute industrial are multe proteine, dar se absorb prost din cauza pasteurizarii

Se pare ca daca vrei sa beneficiezi de proprietatile bune ale laptelui trebuie sa il consumi curd, de la vaci crescute cu iarba. Dar este greu sa se faca o astfel de recomandare, avand in vedere riscurile microbiologice la care te-ai expune. 

Daca poti cumpara lapte crud de la o sursa de incredere, atunci poate merita sa il incluzi in dieta ta. Dar sigur poti trai si fara el! 

12 - Apa de la robinet

Apa de la robient reprezinta un subiect complex. In general este sigura si buna de baut, dar trebuie sa iti faci temele. Trebuie sa te interesezi de calitatea apei din orasul tau si eventual sa faci o analiza de laborator sau sa ceri o analiza la furnizor. 

O optiune buna este un flitru de apa, fie ca aparat in sine sau ca aparat care se ataseaza la robinet. Cauta un astfel de filtru cat mai de calitate. Astfel de filtre elimina metalele grele, clorul si alte impuritati dar lasa mineralele in apa (daca contine).

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.