Deja exista multe studii care arata ca a manca oua este in regula; ca nu o sa iti infunde arterele. Totusi exista in noi o parte inca reticenta cand mancam micul dejun plin de oua intregi, a 14-a zi la rand.
Dar poate acest ultim studiu o sa ne lase sa mancam cate oua vrem fara a ne simti vinovati si bolnavi.
Studiul
Cercetatorii au luat 128 de participanti, toti avand pre-diabet sau diabet de tip 2 si i-au impartit in doua grupuri pentru 3 luni. Ambele grupuri au avut o dieta cu acelasi numar de calorii, si aceleasi cantitati de proteine, grasimi si carbohidrati. Un grup a mancat mai putin de doua oua pe saptamana, celalalt peste 12 oua pe saptamana. Apoi participantii au fost monitorizati alte 9-12 luni.
Ce au descoperit
Dieta bogata in oua a avut zero efecte asupra lipidelor serice, glicemiei, markerilor inflamatorii, stresului oxidativ sau nivelelor de adiponectine. Ambele grupuri au pierdut acelasi numar de kilograme.
Cercetatorii au concluzionat ca indivizii cu predispozitie la diabet sau care sufera de diabet de tip 2, si care au urmat o dieta bogata in oua timp de 12 luni, care a inclus si o faza de slabire de 3 luni, nu au avut schimbari negative in factorii de risc cardiovasculari, inflamatori sau oxidativi. Asta sugereaza ca ouale sunt perfect sigure pentru bolnavii de diabet de tip 2.
Ce inseamna toate astea pentru tine
In primul rand, daca pre-diabeticii si diabeticii pot manca multe oua fara a pati nimic, cu siguranta poti si tu, un om sanatos.
In al doilea rand, poate ca ai observat ca nu am zis nimic de colesterol. Acesta a crescut la grupul care a mancat multe oua - de 2,5 ori; dar colesterolul este din ce in ce mai des neluat in calcul de catre specialisti. In mod evident nu a reprezentat o problema pentru diabetici si factorii de risc cardiovasculari, acestia fiind mai predispusi la boli de inima.
Nu exista dovezi ca reducerea colesterolului prelungeste viata. Dar exista o crestere constanta a deceselor din alte cauze atunci cand colesterolul scade sub 180 mg/dl. Dar, invariabil, o data la doi ani, experiti din intreaga lume se intalnesc si hotarasc ca nivelele optime de colesterol sunt mai mici decat erau la ultima intalnire - fara a aduce dovezi solide care sa sustina aceste scaderi.
Asa ca mananca oua fara a iti face griji ca vei suferi de inima din cauza lor. Doar ai grija la salmonela!
Referinte
- Nicholas R Fuller, et al. "Effect of a high-egg diet on cardiometabolic risk factors in people with type 2 diabetes: the Diabetes and Egg (DIABEGG) Study – randomized weight-loss and follow-up phase," The American Journal of Clinical Nutrition, 07 May, 2018.