Ce te poate invata un gandac despre mancare

Publicat in

Exista un gandac care incearca sa faca sex cu sticle de bere. Pe bune! Si poti invata multe despre cum sa mananci, de la acest gandac. Iata despre ce este vorba!

Fii atent la alimentele care dau stimuli anormal de mari

Alimentele cu grad mare de recompensare sunt foarte dense caloric si foarte gustoase. Sunt de regula bogate in grasimi adaugate si/sau zahar si proprietatile de recompensare ale acestor alimente pot fi potentate prin utilizarea de sare sau monoglutamat de sodiu.

Alimentele cu grad mare de recompensare dau stimuli anormal de mari. Conceptul de stimuli anormal de mari vine din studierea comportamentului animalelor (etologie) si se refera la faptul ca animalele raspund mai bine la stimuli exagerati, comparativ cu stimulii normali cu care au evoluat. 

Iata un exemplu distractiv. Gandacul australian de diamant are un corp mare, lung si maro. Masculii se nasc predispusi sa fie atrasi de anumite trasaturi ale femelelor, mai exact de cele mai mari, mai maronii si mai stralucitoare. Ce este mare, maro si stralucitor? O sticla de bere! Da, masculii incearca sa faca sex cu sticlele de bere aruncate. 

gandac si dieta

Asa cum animalele raspund mai puternic si de multe ori cu prioritate, la stimulii exagerati, oamenii raspund similar la versiunea de mancare exagerata. 

Nu sugerez ca vrei sa faci dragoste cu un cotlet de porc! Spun doar ca alimentele procesate si exagerate ca gust pot duce la un comportament alimentar alterat care ingrasa, opreste cresterile musculare si slabirea si nu este deloc sanatos. Iata doua din ele:

  1. Consumul consistent si continuu de alimente cu grad mare de recompensare poate face ca alimentele naturale, integrale (un stimul normal) sa nu mai fie asa atragatoare. 
  2. Influenta stimulilor anormal de mari a modificat ceea ce credeau oamenii ca este o portie mare. Cercetari din 2006 au replicat un studiu facut initial in 1984, in care participantii au fost rugati sa ia mancare in cantitatea pe care o considera ei ca fiind o portie tipica din fiecare fel de mancare prezent pe masa. Studiul din 2006 a descoprit ca perceptia oamenilor a ceea ce inseamna o portie normala s-a modifcat in ultimii 20 de ani. Dupa cum ai ghicit, a crescut. Cu mult! Portiile de mancare exagerat de mari sunt un stimul anormal de mare care iti distorsioneaza perceptia cantitatilor normale de mancare. 

Cum sa folosesti aceste informatii

Retinand cele doua puncte de mai sus, alimentele cu grad mare de recompensare nu numai ca iti scad pofta de alimente integrale (ingreunand mentinerea unei diete bazata pe alimente naturale), dar te predispun la a manca portii mai mari.

Avand in vedere acest fenomen, este logic sa incerci sa te expui cat mai putin la alimente cu grad mare de recompensare cum sunt cele foarte procesate, si sa fii mereu atent la marimea portiilor. 

Referinte

  1. Alcock, J. Animal Behavior: An Evolutionary Approach. Sinaur Press: Oxford, MA; 1975.
  2. Staddon, J. A note on the evolutionary significance of "supernormal" stimuli. American Naturalist 109(969): 541-545, 1975.
  3. Tinbergen, N. Social releasers and the experimental method required for their study. Wilson Bulletin 60: 6-51, 1948.
  4. Guthrie, H. Selection and quantification of typical food portions by young adults. Journal of the American Dietetic Association 84(12): 1440-1444, 1984.
  5. Schwartz, J, and Byrd-Bredbenner, C. Portion distortion: Typical portion sizes selected by young adults. Journal of the American Dietetic Association 106(9): 1412-1418, 2006.

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.