Fie ca vrei sa slabesti, sa construiesti masa musculara, sa fii sanatos, sau toate, trei lucruri trebuie sa fie puse foarte bine la punct: dietata, atitudinea ta, si mai ales atitudinea ta fata de dieta.
Sa eviti capcanele nutritionale este doar jumatate din poveste, si mult se rezuma la a avea gandirea corecta. Ca sa intelegi mai bine la ce ma refer, sa analizam un scenariu pe care probabil ca il cunosti foarte bine.
Esti la dieta ta de acumulare de masa fara grasime, si totul merge bine. Intr-o zi, te duci la pranz cu un prieten, si in timp ce el mananca lacom un hamburger, tu esti cu pieptul tau de pui si salata cu ulei de masline. Te tii de dieta mai bine decat te asteptai! Ai parte de fibre si antioxidanti din salata, proteine din carne si chiar niste grasimi sanatoase mononesaturate din uleiul de masline.
Ar trebui sa fii mandru de tine ca esti pe drumul cel bun pentru a iti atinge obiectivul. Exista doar o problema; esti prost dispus. Pentru ca vrei hamburgerul ala!. Esti intr-o stare de profunda disonanta emotionala: ce faci este in antiteza cu ce ai vrea sa faci. Se stie ca din punct de vedere psihologic poti trai cu aceasta stare de disonanta doar o anumita perioada de tip; ceva trebuie sa cedeze - si de regula este vorba de vointa ta.
Daca esti ca mine, ai fost in situatia asta si pur si simplu simti cum vointa ti se macina. Vrei sa te tii tare, dar la finalul mesei te hotarasti sa imparti un desert cu prietenul tau. Cu totii am facut asta!
Trebuie sa mai spunem si ca a manca un papanas nu te va ingrasa si nu iti va opri cresterile musculare din cauza zaharului. Problema este ca papanasul acela reprezinta, de regula, doar inceputul.
Daca lucrezi cudestul de multi oameni in domeniul asta, constati ca majoritatea nu poate sa faca greseli mici. Cand oamenii gresesc (nutritional ) se duce totul - cred ca au gresit iremediabil si nu mai tin cont de nimic; continua sa greseasca.
Logica iti spune ca daca te afli intr-o groapa si vrei sa iesi, nu mai sapi! Dar cand vine vorba de nutritie, nu suntem intelepti sau logici. Cand cineva se abate de la dieta, paradoxal, reflexul este de a inrautati lucrurile. Dupa ce mananca papanasul se gandesc: "ziua de azi este compromisa; macar sa mananc ce vreau pentru restul zilei si de maine revin la dieta".
Deja ar trebui sa fie suficient pentru multi. Dar sunt destui care isi duc aceasta greseala zi dupa zi si in cele din urma "de maine revin la dieta" se schimba in "de luni revin la dieta".
Mentalitatea de luni
Istoric, ziua de luni este cea mai aglomerata in toate salile din lume! Si este si ziua cand cei mai multi isi urmeaza dieta. Este ironic, lunea fiind si cea mai periculoasa zi din saptamana. Nu lunea in sine, ci ideea de luni - un start proaspat, mereu la indemana, si mereu la maxim o saptamana distanta.
Toate fac parte din "mentalitatea de luni". Cand te gandesti sa incepi un plan nutritional sau un program de antrenament, mentalitatea de luni se manifesta astfel:
- O sa merg la sala de luni.
- De luni o sa incep sa pun mai mult accent pe forta.
- De luni incep sa mananc corect! Va fi ultima mea masa "rea" asa ca o sa ma bucur de ea.
Suna cunoscut? Cand deja urmezi un anumit plan (nutritional sau de antrenament), mentalitatea de luni arata asa:
- Am sarit peste doua antrenamente - am avut o saptamana asa aglomerata! O sa ma odihnesc si o sa reincep de luni.
- Am manca papanasul ala! Toata ziua e compromisa. O sa reincep de luni dieta.
- Am baut cateva beri la meci. Dar de luni o sa iau lucrurile mai in serios. Fara alcool!
Acest fel de amagire este principalul factor care iti sta in calea progreselor. Te predispune la esesc pentru ca induce ideea ca nu poti remedia lucrurile din mers, in timpul saptamanii, in orice zi, in orice moment. Mai rau, te incurajeaza sa renunti cand esti aproape de linia de finish, din cauza ca te pacaleste ca "poti incepe de la zero".
Poate ai auzit ca definitia nebuniei este sa faci acelasi lucru in mod repetat si sa te astepti la rezultate diferite. Asta faci si tu: cazi victima mentalitatii de luni, de fiecare data! Si cu toate acestea speri sa arati diferit!
Cum sa rezolvi situatia? Sunt doi pasi mari de facut.
1) Inlatura butonul de Refresh din ecuatie
Trebuie sa intelegi ca ziua de luni nu are nimic special. Nu are proprietati magice care sa o faca mai eficienta in privinta obtineri rezultatelor dorite. Daca calendarul spune ca luni este inceputul saptamanii, nu inseamna ca iti cresc mai mult muschii sau ca dieta este mai eficienta. Gandeste-te cateva minute: luni este doar o zi, ca oricare alta!
Daca este inceputul saptamanii de lucru, nu inseamna ca trebuie sa fie inceputul la tot. Dupa ce intelegi cu adevarat asta, iti asumi ca poti incepe sau re-incepe programul/dieta in orice zi din saptamana. Si astfel este mult mai usor sa revii pe calea corecta cand te abati.
Daca chiar iti este greu sa renunti la aceasta ideea, refa-ti dieta si antrenamentele astfel incat sa inceapa martea. Luni nu va mai fi punctul de plecare. Motivatia noilor antrenamente te va sustine in timpul saptamanii. Pune ziua de luni ca zi de odihna si nu te du la sala! Si cum ziua de luni este cea mai aglomerata, si la sala si la munca, sa o eviti te ajuta sa te tii mai bine de antrenamente si dieta in restul saptamanii.
2) Invata sa esuezi cate putin
Daca ce te trage inapoi este trisatul dietei, sa manageriezi micile esecuri va fi un mare pas in fata. Ce inseamna asta? Sa te impaci cu ideea ca uneori o sa mai gresesti. Se intampla tuturor. Nimeni nu este perfect, mai ales cand vine vorba de obiceiurile nutritionale. Nu este un pacat cardinal care sa anuleze orice progrese ai avut pana acum.
Daca iti asumi aceasta mentalitate noua, o sa fie mai usor sa te opresti atunci cand gresesti.
Concluzii
Ce fel de dieta urmezi tine de preferintele tale si de scopuri - ideea este ca strategiile de mai sus te ajuta sa te mentii pe traiectoria corecta.
Nu conteaza ca urmezi un post intermitent, o dieta paleo pentru sportivi sau ai zile trisate: sa controlezi mentalitatea de luni si sa inveti sa faci fata micilor esecuri sunt cei mai importanti pasi pentru a reusi.
Referinte