Exista suficiente date stiintifice care sa sustina ideea conform careia a consuma oua intregi gatite alaturi de legume creste absortia carotinoidelor. Intr-un raport recent, din 2015, Comitetul de Sfaturi Nutritionale a redus semnificativ avertizarile legate de consumul de oua intregi si riscul de crestere al colesterolului.
Persoanele din societatile moderne consuma prea putine legume si plante; prin aceste noi descoperiri apar noi metode de a consuma mai multe plante si legume punand in valoare si benefiiciile nutritionale ale galbenusurilor.
Studiul de care vorbim a evaluat efectul consumului de oua alaturi de salate din legume crude. 16 tineri sanatosi au mancat trei versiuni de salate - una fara oua, una cu o omleta facuta dintr-un ou si jumatate, si una cu o omleta facuta din 3 oua. Cei care au consumat cantitatea cea mai mare de oua alaturi de salata compusa din rosii, morcovi rasi, spanac tanar, salata verde si goji, au sporit absortia carotinoidelor de 3-9 ori. Efectul este unul foarte semnificativ. Carotioidele din salata prezentata mai sus includ betacaroten, alfacaroten, licopen, luteina si zeaxantina, ultimele doua facand parte si din compozitia gabenusurilor.
Un studiu asemanator a aratat ca adaugarea de uleiuri presate la rece la salate alcatuite din mixuri de legume crude, sporeste de asemenea absortia carotinoidelor.
Data viitoare cand mananci o salata ia in considerare sa adaugi si un ou gatit la legume. Nu numai ca vei avea un aport mai mare de zeaxantina, din galbenusuri, dar si valoarea nutritiva a legumelor este imbunatatita.
Aceste descoperiri vor fi rpezentate si la Intalnirea Anuala a Societatii Americane de Nutritie din 2015. Cercetatorii care auf acut studiu cerd ca efectele benefice osbervate la indivizii tineri dine xperiment se pot aplica la populatia generala, indiferent de varsta. Experimentele viitoare vor include si cercetari asupra altor nutrienti solubili in grasimi precum vitamina E sau D, care in teorie benefciaza si ei de o absortie sporita atunci cand in dieta sunt incluse galbenusurile de oua.
Referinte