Toata lumea stie ca ficatul filtreaza toxinele pe care le ingeram zilnic. Dar exista si un alt motiv pentru care cineva interesat de cum arata ar trebui sa aibe grija de ficatul sau: arde grasimi! Ficatul este unul din pricipalele organe care ard grasime. Este uneori denumit "organ care pompeaza grasime", pentru ca ficatul poate transporta grasimea in intestinul subtire prin intermediul bilei, de unde este eliminata din corp.
Dar daca este obligat sa elimine constant toxinele si alte gunoaie pe care i le arunci, ii este mai greu sa faca treaba cu mobilizarea grasimilor. Asa ca este logic, din punct de vedere al sanatatii si aspectului fizic, sa ai un ficat 100% operational. Iata cateva sfaturi nutritionale pentru a obtine asta.
Faza 1 - detoxifierea si citocrom P-450
Rolul ficatului in detoxifiere implica un prcoes enzimatic in doi pasi pentru neutralizarea chimicalelor nocive - faza 1 si faza 2 de detoxifiere.
Faza 1 de detoxifiere, "ambalarea gunoiului", incepe cu citocrom P-450, o familie de enzime care catalizeaza oxidarea materialelor organice (gaze, lichide sau solide care contin carbon). Aceste enzime se gasesc mai ales in ficat, dar se gasesc in anumite cantitati mai mici si in testicule si glande suprarenale.
In faza 1, enzimele citocrome incearca sa neutralizeze toxinele pentru a le pregati de excretie, lucru care are loc in faza 2. In unele cazuri, toxinele sunt neutralizate si transformate din solubile in grasimi insolubile in apa si apoi excretate de rinichi. Toxinele care au fost doar neutralizate dar nu si excretate vor intra in faza 2.
Nota: Un efect secundar important al fazei 1 este producerea de radicali liberi, care are o rata de 1:1. Cu alte cuvinte, pentru fiecare molecula de toxina neutralizata in faza 1, se genereaza o molecula de radical liber.
Fara a avea o protectie antioxidanta buna, de fiecare data cand ficatul neutralizeaza o toxina este supus actiunii nocive a radicalilor liberi. Antioxidantii ajuta la protectia sa asa ca mananca nutrienti precum acid lipoic, vitaminele A si E (uleiul de palmier rosu nerafinat este foarte bogat in aceste vitamine), seleniu din alimente precum nuci braziliene, etc.
Faza 2 - detoxifierea
In faza 2 gunoiul este aruncat afara din corp. In aceasta faza, enzimele citocrome descompun toxinele din solubile in grasimi insolubile in apa, ceea ce usureaza evacuarea lor. In acest proces celulele ficatului adauga alte substante transportoare precum sulf ca sa asiste excretia. "Gunoiul" este evacuat prin urina si bila.
Nota: Este recomandat sa consumi carnuri grase organice, lactate organice, fructe de mare, etc. Compusii solubili in grasimi trec usor de membranele biologice si se acumuleaza in tesuturile grase ale animalelor de la care provine ceea ce mananci. Cand le introduci in corp prin mancare ajung in celule. De asta este bine sa alegi produse crescute cat mai natural.
Cum ajutam aceste procese de detoxifiere ale ficatului?
Bea suc ADEVARAT de merisoare
Nu ma refer la sucul la cutie gasit pe rafturile magazinelor cu care iti amesteci vodka! Astfel de sucuri sunt pline de zahar si fructoza, care cresc stresul pus pe ficat. Gaseste un suc organic de merisoare, fara indulcitori si 100% din fructe. Probabil ca un astfel de suc este mai greu de gasit si scump, dar merita efortul.
Curata sistemul limfatic, ceea ce poate ajuta la arderea grasimii incapatanate. Mai exact, ofera suport nutritional fazelor 1 si 2 de detoxifiere prin fitonutrientii continuti (antocianine, catechine, luteine si quercetina). Se spune ca sucul de merisoare ajuta si la imbunatatirea celulitei prin acelasi mecanism. Nu va disparea complet, dar se va imbunatati.
Sistemul limfatic transporta toxinele de la celule si tesuturi. Fitonutrientii din sucul de merisoare ajuta la mentinerea curata a cailor de detoxifiere. Cu alte cuvinte ajuta la evacuarea "gunoiului".
Amesteca 120 ml de suc de merisoare cu 800 ml apa. Bea o data pe zi incercand sa ajungi la de doua ori pe zi. Plusul de carbohidrati pe zi este mic, de doar 10-20 grame. Apa in plus este si ea benefica pentru ficat, facandu-l mai eficient la arderea grasimilor.
Bea apa calduta cu lamaie
Sucul de lamaie, in special fitochimicalul d-limonene, actioneaza precum un tonic al ficatului si ajuta la digestie prin curatarea cailor de detoxifiere si sustinerea ficatului in producerea de mai multa bila.
D-limonene se gaseste in uleiurile esentiale ale citricelor si alte plante, si are efecte anticancerigene. Sustine si sanatatea sistemului glutation S-transferaza din ficat si intestinul subtire, descrescand efectele negative ale carcinogenelor. D-limonene este un solvent al colesterolului, fiind folosit clinic pentru dizolvarea calculilor biliari.
Cel mai bine bei suc de lamaie dimineata, cand corpul este in faza naturala de detoxifiere. Bea sucul de la o lamaie pus intr-o cana cu apa calduta; este de la sine inteles ca trebuie suc de lamaie adevarat, stors dintr-o lamaie, nu concentrat! Poti folosi in loc de suc de lamaie suc de limeta.
Se foloseste apa calduta pentru ca apa rece duce la constrictia vaselor in stomac, ceea ce scade fluxul de sange in zona. Apa calduta dilateaza vasele de sange si creste rata metabolica. D-limonene are o perioada de injumatatire de 12-24 de ore, asa ca a bea o data pe zi este suficient.
Consuma fibre insolubile
Sa mananci seminte de in pentru a lua omega-3 este o idee foarte proasta. Dar sa le pisezi si sa le comnsumi pentru fibrele pe care le contin este o idee foarte buna. Fibrele insolubile absorb apa cand ajung in intestine si ajuta la evacuarea scaunului alaturi de toxine. Fara fibre insolubile, mancarea digerata se misca atat de lent prin intestine incat ajunge sa putrezeasca la propriu. Astfel de fibre incetinesc si digestia, permitand absortia de mai multi nutrienti.
Cand nu ai suficiente fibre in dieta, pana la 90% din colesterol si bila sunt reabsorbite si recirculate. Este doar o munca suplimentara pentru ficat, care ii scade din abilitatea de a metaboliza grasimile.
Cum sa iti mentii caile de detoxifiere curate
- Evita grasimile trans, uleiurile vegetale bogate in omega-6 si zaharul. Simplul fapt de a reduce consumul acestor alimente te va ajuta sa ai un ficat mult mai eficient.
- Mananca oua organice. Ouale integrale sunt pline de aminoacizi sulfurosi: cisteina, metionina si taurina. Acestia ajuta ficatul sa regleze productia de bila. Pot ajuta si faza 2 de detoxifiere, aminoacizii sulfurosi actionand ca molecule transportoare ale toxinelor. Galbenusurile sunt pline de fosfatidilcolina, un nutrient grozav pentru sanatatea generala a ficatului. Ajuta si la prevenirea bolii ficatului gras.
- Mananca kale! Kale este printre cele mai puternice legume pe care le poti manca, mai ales datorita puterii antioxidante foarte mari. Contine si sulforafan, o substanta care ajuta la convertirea toxinelor in deseuri non-toxice care sa fie eliminate.
Culturistii si cei care merg la sala tind sa se concentreze doar pe lucrurile care ii ajuta sa ia in greutate sau sa isi creasca forta. Dar daca sanatatea corpului nu egaleaza marimea pectoralilor si bicepsilor totul se va duce rapid la vale. Cand iti alcatuiesti dieta tine cont si de ficat, acesta fiind printre cei mai buni prieteni ai tai in obtinerea corpului visat!
Referinte
- Ann Louise Gittleman. “The Fat Flush Plan,”.
- Jing L, Zhang Y, Fan S, Gu M, Guan Y, Lu X, Huang C, Zhou Z. Preventive and ameliorating effects of citrus D-limonene on dyslipidemia and hyperglycemia in mice with high-fat diet-induced obesity. Eur J Pharmacol. 2013 Sep 5;715(1-3):46-55. doi: 10.1016/j.ejphar.2013.06.022. Epub 2013 Jul 6.
- National Toxicology Program. NTP Toxicology and Carcinogenesis Studies of d-Limonene (CAS No. 5989-27-5) in F344/N Rats and B6C3F1 Mice (Gavage Studies). Natl Toxicol Program Tech Rep Ser. 1990 Jan;347:1-165.
- Joanne Slavin. Fiber and Prebiotics: Mechanisms and Health Benefits. Nutrients. 2013 Apr; 5(4): 1417–1435. Published online 2013 Apr 22. doi: 10.3390/nu5041417.
- Bacon BR, Park CH, Fowell EM, McLaren CE. Hepatic steatosis in rats fed diets with varying concentrations of sucrose.Fundam Appl Toxicol. 1984 Oct;4(5):819-26.
- Yao ZM, Vance DE. The active synthesis of phosphatidylcholine is required for very low density lipoprotein secretion from rat hepatocytes. J Biol Chem. 1988 Feb 25;263(6):2998-3004.
- Sikora E, Bodziarczyk I. Composition and antioxidant activity of kale (Brassica oleracea L. var. acephala) raw and cooked. Acta Sci Pol Technol Aliment. 2012 Jul-Sep;11(3):239-48.