Despre dependenta de zahar si sevraj

Publicat in

Zaharul este noua cocaina? Da zaharul aceeasi dependenta precum drogurile? Iti distruge zaharul viata? Sa vedem despre ce este vorba!

Zaharul te face dependent de el, find la fel de periculos precum cocaina! Si cu cat mananci mai mult zahar cu atat devii mai gras, bolnav si in cele din urma, mort! Suna rau! Foarte rau! Si dai peste astfel de afirmatii in destul de multe locuri! Dar cat de adevarat este? 

Fiecare desert pe care il mananci te impinge cate putin pe panta bolilor si disfunctiilor si iti ingreuneaza si mai mult drumul inapoi catre o viata sanatoasa si plina de vitalitate? 

Poti dezvolta o depepndenta de zahar la fel precum poti deveni dependent fizic de alcool, cocaina sau heroina? Atat de rau incat sa ai simptome de sevraj daca incetezi sa mai consumi zahar? 

Raspunsul scurt este acesta: proprietatile de dependenta ale zaharului sunt mult exagerate de multe grupuri mainstream de sanatate si diete si de anumiti "guru" din domeniu

Da, zaharul este gustos si creeaza placere, si multi cred ca sunt dependenti de el, dar dupa cum o sa vezi in continuare, nu este de fapt o conditie medicala reala! La fel si mare parte din simptomele de sevraj, sunt mult exagerate! 

De fapt, absenta simptomelor reale de sevraj, ca in cazul drogurilor de mare risc, este unul din semnele ca zaharul NU are aceleasi efecte asupra creierului precum drogurile! 

Ce este sevrajul de la zahar? 

Simptomele de sevraj sunt definite ca reactii negative fizice si psihice care apar cand incetezi sa utilizezi o substanta care creeaza dependenta. 

Ca sa intelegi cum se intampla toate acestea, sa analizam o substanta care da foarte usor dependenta, si cu care zaharul a inceput sa fie comparat, cocaina! 

Cocaina afecteaza capacitatea creierului de a regula un chimical numit dopamina, ceea ce creeaza o stare euforica. 

Pe masura ce euforia incepe sa treaca, echilibrul chimic al creierului ramane dereglat, ceea ce te face sa te simti extenuat, anxios si dorind inca o doza! Pe masura ce folosesti drogul, corpul devine mai rezistent la efectele sale, si dezechilibrele chimice din creier devin si mai mari si mai prelungite! 

Asta inseamna ca trebuie sa iei doze din ce in ce mai mari pentru a experimenta aceleasi efecte, ceea ce iti sporeste si mai mult toleranta si agraveaza si mai rau dezechilibrele din creier. 

In cele din urma ai nevoie de drog doar pentru a te simti normal, si daca ai ajuns in acest punct ai face orice pentru a iti alimenta dependenta! 

Ciclul acesta de dependenta este simbolul tuturor substantelor care creeaza dependenta, si cand incerci sa te lasi deodata, apar suferinte fizice si psihice - simptome de sevraj - care includ anxietate, agitatie, dureri musculare, insomnii, transpiratii, oboseala extrema, crampe, greata si voma. 

Dependenta si sevrajul au un anumit spectru. Unele droguri, precum nicotina, creeaza o dependenta mare dar au simptome de sevraj relativ mici, comparativ cu ceva ca heroina. Alte droguri, precum MDMA, nu creeaza o dependenta prea mare dar pot creea efecte secundare puternice similare cu simptomele de sevraj. 

Dar ca regula generala, cu cat o substanta creeaza o dependenta mai mare, cu atat mai mari sansele sa provoace simptome de sevraj

Asa functioneaza lucrurile cu drogurile periculoase, precum cocaina. Dar cum ramane cu zaharul? Poate el sa faca haos in creierul tau la fel precum un drog de mare risc? 

Cand se vorbeste de sevrajul cauzat de zahar, se face referire la o serie de simptome care apar atunci cand incetezi sa mai consumi zahar, printre care oboseala extrema, gandire incetosata, migrene, ameteli si uneori chiar greata, transpiratii reci si tremur! Cel putin asta sustin unii ca se intampla daca renunti la zahar! Dar ce spun dovezile obiective? 

Sunt reale simptomele de sevraj cauzate de zahar?

Unii cred ca simptomele de sevraj date de zahar sunt reale, pentru ca au impresia ca dependenta de zahar este la fel de reala precum alcoolismul sau fumatul! 

Poftesc la zahar, se chinuie sa se abtina sa nu il manance si sunt unele dovezi ca iti stimuleaza creierul intr-un mod similar cu unele droguri. 

Daca nici asta nu arata ca este o substanta periculoasa, care creeaza dependenta...Doar ca exista o mica-mare problema! 

Da, zaharul creste nivelurile de dopamina, dar in aceeasi masura in care o fac multe alte lucruri care nu sunt clasificate medical ca dau dependenta, precum:

  • condusul unei masini rapide.
  • ascultarea de muzica buna.
  • sexul de calitate. 
  • ceaiul verde.
  • mare parte din activitatile care iti plac.

Orice iti face placere, fie ca este vorba de mancare sau o activitate anume, iti schimba temporar chimia creierului, inclusiv nivelurile de dopamina. Si drogurile grele fac asta, desigur, dar intr-o maniera mult mai puternica si agresiva! 

In cazul zaharului, cercetarile arata ca zaharul NU are urmatoarele proprietati ale substantelor care dau dependenta:

  • Nu se creeaza o toleranta la zahar.
  • Nu trebuie sa mananci din ce in ce mai mult pentru a avea aceleasi efecte placute.
  • Nu suferi fizic si psihic daca incetezi sa il mai consumi.

Stiintific vorbind, sa te abtii de la zahar este acelasi lucru cu a te abtine de la orice altceva iti face placere. Poate crea ceva diconfort si nu este placut, dar nu poti compara asta cu simptomele fizice si psihice cauzate de substantele care creeaza dependente cu adevarat grele! 

Daca dependenta de zahar nu este reala in felul cum cred multi, atunci si simptomele de sevraj cauzate de zahar sunt tot o fantezie! Sa vrei sa mananci o gogoasa nu este simptom de sevraj. Este doar o dorinta

Asa ajungem la miezul problemei: responsabilitatea personala!

Unora le palce sa faca pe victimele. Pefera sa dea vina pe cineva sau ceva in loc sa isi infrunte propriile slabiciuni si consecintele propriilor actiuni. Isi spun ca nu sunt slabi, ci sunt dependenti. Nu este vina lor! Un mod patetic de a iti trai viata! Prin orice treci in viata, cand ajungi sa nu te mai considerir raspunzator de propriile actiuni, totul este pierdut! Doar prin a te trage singur la raspundere poti iesi la liman! 

O dieta saraca in zahar rezulta intr-o placere mai mica indusa de zahar? Desigur! Poate fi mai greu de urmat o dieta saraca in zahar? Desigur! Dar daca nu poti sa o faci nu cauta un tap ispasitor! Este vina ta! Uita-te in oglinda si intreaba-te daca esti genul de persoana care nu poate controla nici macar ceea ce mananca

Daca te gandesti ca "nu inteleg", gresesti. Imi place zaharul la fel de mult ca oricui (poate chiar ceva mai mult). Dar imi place si sa am disciplina si sa am control asupra a cat zahar mananc! Este un alt fel de satisfactie, la fel de puternica! 

Daca deja te simti frustrat, ma urasti si vrei sa dai cu pumnii in tot ce am scris, stai putin! Poate ca ai impresia ca spun ca zaharul este la fel ca orice alt aliment; sunt constient de efectele pe care le poate avea asupra unor oameni. Zaharul poate crea simptome care par ca dau dependenta, si sa treci de la a manca mult zahar zi e zi la deloc, te face sa te simti mai mizerabil decat a renunta la alte alimente

Si nu neg ca renuntarea completa la zahar ii face pe unii sa se simta foarte rau. Ce nu sustin este folosirea de termeni ca "dependenta" si "sevraj" ca scuza pentru a uita de responsabilitatea personala! 

Daca a renunta la zahar este ceva greu pentru tine, nimic nu se va imbunatati daca nu te tragi singur la raspundere. Nu inseamna ca va fi usor sau ca trebuie sa fie usor. Secretul succesului in a combate orice dependenta este de a nu gasi scuze sau motive pentru esec, precum "dependenta de zahar" sau "sevrajul cauzat de zahar". 

 pastile anti-ejaculare precoce

Concluzii

Prea multi oameni mananca prea mult zahar, si le este greu sa se opreasca. Asta a dus la ideea ca zaharul creeaza dependenta, precum drogurile, si ca motivul pentru care este atat de greu sa te lasi de el este ca provoaca simptome de sevraj. 

Povesti ca acestea sunt scuza perfecta pentru multi de a se absolvi de vina si de a continua sa se delecteze in "pacatele dietetice". 

Cercetarile arata clar ca desi zaharul provoaca placere, nu are impact la fel de mare asupra fiziologiei, ca si drogurile adevarate

Sa compari zaharul cu cocaina este ca si cum ai compara creatina cu steroizii. Sunt in acelasi univers, dar despartite de mii de ani lumina!  

Referinte

  1. George F Koob si Nora D Volkow. Neurocircuitry of Addiction. Neuropsychopharmacology. 2010 Jan; 35(1): 217–238.. Published online 2009 Aug 26. doi: 10.1038/npp.2009.110
  2. Neal L. Benowitz, M.D. Nicotine Addiction. N Engl J Med. Author manuscript; available in PMC 2010 Aug 25.
  3. Magalie Lenoir ,Fuschia Serre ,Lauriane Cantin,Serge H. Ahmed. Intense Sweetness Surpasses Cocaine Reward. Plos|one Published: August 1, 2007https://doi.org/10.1371/journal.pone.0000698
  4. Benton D. The plausibility of sugar addiction and its role in obesity and eating disorders. Clin Nutr. 2010 Jun;29(3):288-303. doi: 10.1016/j.clnu.2009.12.001. Epub 2009 Dec 28.

 

Articole din aceiasi categorie

Evita consumul de indulcitori artificiali pentru a avea intestine sanatoase Indulcitorii artificiali pot schimba negativ flora intestinala Substante precum zaharina sau sucraloza pot altera tipul de bacterii care traiesc in intestinele noastre, ceea ce poate duce la obezitate si probleme de sanatate. 09 Oct, 2016
Culturistii arunca galbenusurile oualelor de decenii? Dar este asta necesar sau pur si simplu arunca nutrienti pe apa sambetei? Albusul si galbenusul de ou Stim despre oua ca este un aliment de calitate. Stim despre albusul de oua ca este o sursa excelenta de proteine. Si mai stim despre galbenus ca este bine sa il evitam pentru a nu ne ingrasa si mari colesterolul. In privinta primelor afirmatii toata lumea este de acord; dar in ceea ce priveste galbenusul, exista anumite dezbateri. 14 Feb, 2016
5 principii universale ale alimentatiei sanatoase 5 principii universale ale alimentatiei sanatoase Alimentatia poate fi intimidanta, nesigura si deazbatuta intens. Dar exista unele principii incontestabile pe care trebuie sa le aplici dietei tale - afla de aici care sunt acestea! 28 Feb, 2021
erectii mai puternice daca bei suc de rodie Bea asta pentru erectii mai puternice Un suc care iti poate da erectii tari ca piatra? Suna prea bine? Iata despre ce este vorba! 14 May, 2017
catic arbohidrati poti manca si ce toleranta la carbohidrati ai Toleranta la carbohidrati Abilitatea de a manca carbohidrati iti este dictata de gene? De ce unii pot manca cantitati mari de carbohidrati fara sa se ingrase pe cand altii doar se uita la un cartof si se ingrasa? Poate ca de vina sunt genele. Citeste acest mic ghid despre toleranta la carbohidrati. 02 Sep, 2018
beneficiile uleiului din nuca de cocos Uleiul din nuca de cocos Cauti o sursa sanatoasa de grasimi, pe care sa o folosesti la gatit? Cautarile au luat sfarist; este vorba despre uleiul din nuca de cocos si proprietatile sale de ardere a grasimilor si revigorare a metabolismului. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.