#1: Elimina toate alimentele procesate
99% din alimentele procesate si ambalate contin zahar rafinat. Asa ca atunci cand vrei sa reduci consumul de zaharuri rafinate, sa elimini aceste alimente este prima linie defensiva. Opteaza in schimb pentru alimente integrale: carnuri organice, lactate, oleaginoase, peste, seminte, legume, leguminoase si fructe.
#2: Citeste etichetele alimentelor
In cazurile rare cand nu poti sa nu cumperi ceva ambalat, uita-te pe eticheta dupa urmatoarele forme sub care vine zaharul rafinat: suc de trestie de zahar evaporat, sirop de glucoza-fructoza, sirop de porumb, sirop de sfecla, sirop de orez brun, agave, miere, melasa, zahar brun, sirop concentrat de fructe.
#3: Incepi prin a limita aportul de zahar la 100 de calorii pe zi
Daca esti dependent de zaharuri si nu poti suporta ideea de a renunta brusc, incepi prin reduceri treptate. Tinteste catre 100 de calorii pe zi provenite din zahar, ceea ce inseamna cam 25 de grame sau 6 lingurite si jumatate.
#4: Evita orice bautura indulcita
Evita orice suc indulcit, ceai, bauturi sportive, energizante, etc. Exista dovezi concrete ca bauturile indulcite sunt legate de ingrasare in ritm accelerat si diabet pentru ca zaharurile lichide sunt transformate foarte rapid de catre corp in grasimi si altereaza sensibilitatea la insulina.
#5: Evita sucul de fructe
Majoritatea sucurilor de fructe au foarte mult zahar adaugat. Chiar daca sunt fara adaos de zahar, doar suc de fructe pur, nu au fibre alimentare, ceea ce inseamna ca din punctul de vedere al copului este la fel ca si cum ai bea suc artificial, crescand nivelele de zaharuri din sange si nivelele insulinei. Toate caloriile in exces sunt depozitate rapid ca grasime - cel mai adesea in organe si zona abdominala.
#6: Redu aportul de fructoza
Consuma fructoza doar din fructe si legume si evita celelalte forme. Fructele si legumele au multe fibre alimentare, vitamine si antioxidanti, ceea ce inseamna ca sunt importante in dieta. Alimentele sarace in fructoza includ fructe de padure, nectarine, grapefruit, avocado si rosii. Bananele, merele si perele sunt cele mai bogate in fructoza.
#7: Nu pune zahar in alimente sau bauturi
Daca bei ceai sau cafea cu zahar, opreste-te!
#8: Accepta ideea ca nu exista zaharuri sanatoase
Ideea de indulcitori sanatosi este un mit. De exemplu, siropul de agave este deseori recomandat ca indulcitor alternativ la zahar dar in realitate este unul din cei mai nesanatosi indulcitori pentru ca este foarte rafinat si are un continut si mai mare de fructoza decat siropul de glucoza-fructoza (88%).
#9: Ai grija la aportul de carbohidrati
Alimentele integrale precum legumele, granele, fructele si lactatele contin in mod natural carbohidrati, care sunt transformati in corp in zahar (zis si glucoza). Dupa ce incepi sa controlezi zaharul rafinat pe care il consumi, incepi sa ai grija si la aportul de carbohidrati, pentru a avea un control cat mai bun al glicemiei. Incepi sa citesti etichetele nutritionale ale alimentelor (sau cauta informatii despre alimentele integrale) pentru a afla cate grame de zahar se gasesc pe suta de grame a alimentelor respective. De exemplu, vei vedea ca orezul contine mult mai multi carbohidrati decat legumele verzi.
#10: Consuma stevie ducle cu moderatie
Stevia dulce este un indulcitor natural non-caloric care provine din America de Sud. Este metabolizata de rinichi si ficat si nu cauzeaza o crestere a glicemiei, din contra, imbunatateste toleranta la glucoza. De aceea este o unealta importanta pentru cei care vor sa reduca zaharul si este sigura pentru diabetici. Dar nu consuma cantitati mari, pentru ca un astfel de consum nu a fost cercetat de stiinta.
Referinte