Detoxifierile cu lichide sunt noua moda in materie de sanatate si wellness. Aceste metode sunt promovate ca fiind cheia pentru tot: sanatate mai buna, slabire, anti-imbatranire, piele mai catifleata, etc,.
Nu este nimic rau in a bea suc de fructe proaspat stors din cand in cand, dar intregul concept de detoxifiere si curatare a organismului a deraiat mult. Pe de o parte detoxifierea este o strategie de marketing care arunca promisiuni desarte. Pe de alta parte detoxifierea este un termen medical adevarat care a fost denaturat, scos din context si folosit neadecvat, asa ca 99% din curele de detoxifiere peste care dai sunt proaste.
Sa fim sinceri: cand spui ca vrei sa te detoxifiezi, inseamna ca ai ajuns in punctul in care ai nevoie de un nou start in privinta alcatuirii dietei. Problema dietelor de detoxifiere la moda este ca promoveaza gandirea obsesiva si nu te lasa sa te impaci cu mancarea adevarata.
Si este o greseala majora din start, avand in vedere ca adevarata solutie la obiceiurile alimentare toxice, execesul de grasime, masa musculara slab dezvoltata si faptul ca te simti ca naiba mereu nu o reprezinta o reparare rapida. Este vorba de a te bucura de mancare adevarata (sucurile de fructe nu intra chiar la categoria mancare adevarata) intr-un fel in care sa incurajezi activarea sistemelor de detoxifiere care exista deja in organismul oricui.
Capacitatea corpului nostru de a se detoxifia, prin eliminarea toxinelor si deseurilor este umitoare. Nu exista nici macar o dovada stiintifica cum ca acest sistem natural de detoxifiere ar avea nevoie de un reset sau sa fie imbunatatit ori reparat. Mai degraba creierul are nevoie de un reset care sa te indeparteze de mancarea de proasta calitate. Sistemul nostru natural de detoxifiere functioneaza cel mai bine cand ai o dieta formata din alimente integrale, naturale si neprocesate.
Nu te mai lasa ademenit de promisiuni false si nu incerca sa iti repari dieta precara prin solutii rapide care te pun sa sorbi tot felul de lichide. Mai bine invata cum functioneaza cu adevarat sistemul de detoxifiere al corpului, si cum elimina ceea ce nu are nevoie. Acest articol te va ajuta, enumerand aspectele cheie ale detoxifierii, incluzand si trei pasi care te vor pune pe calea cea buna.
Pasul 1: Imbunatateste sanatatea tractului digestiv
Tractul digestiv si ficatul sunt principalele organe implicate in eliminarea din corp a diferitelor materiale. Toata lumea stie ca tractul intestinal este tomberonul corpului. Colonul, ultima bucata de 1,5 metrii din colonul tau lung in total de 8 metrii, serveste ca un loc de depozitare temporara a ceea ce nu digera sau asimileaza complet stomacul. Din pacate masinaria ta de aruncat gunoiul afara nu va functiona corect daca cateva lucruri nu sunt in ordine.
In primul rand, in intestine trebuie sa se gaseasca suficiente bacterii prietenoase (Lactobacillus acidophilus si Lactobacillus bifidus). Aceste bacterii actioneaza pentru a elimina aproape orice, de la estrogeni in exces pana la substante straine precum pesticide, coloranti artificiali si patogeni. Impiedica si dezvoltarea excesiva a unor bacterii periculoase precum E.coli, H. pylori si candida.
In al doilea rand, ai nevoie de suficiente fibre alimentare pentru a sustine eliminarea. Fibrele alimentare au doua roluri in acest proces:
- Hranesc bacteriile bune, acestea mancand carbohidrati fermentabili, ceea ce le permite sa se dezvolte si sa prospere. Acest proces aduce multe beneficii reale, de la o satietate mai mare dupa mese pana la conservarea masei musculare atunci cand urmezi o dieta si un program de slabit.
- Impiedica toxinele sa treaca prin peretii intestinelor si sa reintre in circulatie. De exemplu, estrogenul in exces trebuie eliminat rapid, pentru a nu provoca daune tesuturilor. Fibrele alimentare precum cele din semintele de in si susan se leaga de estrogen si il elimina prin fecale, si in acelasi timp reduc nivelele unei enzime numite B-glucouronidaza care elibereaza estrogenul legat de diferite elemente care urmeaza sa fie excretate din corp; cand aceasta enzima prospera, o mare parte din estrogenul care urmeaza sa fie eliminat este reintrodus in circulatie.
Aplicatii practice
#1: Mananca fibre alimentare naturale din fructe, legume, leguminoase si seminte. Mananca legume la fiecare masa si mananca cat mai variat in ceea ce priveste alimentele bogate in fibre alimentare, pentru o microflora intestinala cat mai variata si sanatoasa.
#2: Mananca multe alimente probiotice. Aceste alimente intaresc flora bacteriana si includ iaurt si alte lactate cu culturi lactice, varza murata si alte legume fermentate, kefir si ghimbir murat.
#3: Evita alimentele la care ai intoleranta - grau, gluten, lactate; acestea sunt alimente la care multa lume dezvolta intoleranta. Intoleranta la un aliment inseamna ca organismul tau nu poate digera eficient acel aliment. Cand se intampla asta, corpul elibereaza o proteina numita zonulin. Zonulinul creste permeabilitatea peretilor celulelor care alcatuiesc intestinele si permit toxinelor si deseurilor sa treaca in circuitul sanguin - opusul a ceea ce vrei sa se intample, mai ales cand ai ca scop detoxifierea.
#4: Mesteca bine. Pare simplu, dar cel mai probabil ai nevoie de ceva imbunatatiri la capitolul asta. Particulele mari de mancaare care ajung in stomac sunt digerate incomplet, fiind periculoase pentru ca bacteriile rele se hranesc cu ele. Incearca sa mesteci fiecare imbucatura de cel putin 15 ori.
#5: Redu-ti incarcatura toxica. Evita alimentele procesate, medicamentele si alcoolul. Acestea pot avaria celulele din intestine. Cand se intampla asta toxinele sunt reabsorbite in sange, cauzand rau la tot, de la tesuturi la ADN si functionarea genelor.
Pasul 2: Iubeste-ti ficatul
Ficatul este printre cele mai "cool" organe pe care le ai:
- Este o uzina metabolica, care proceseaza proteine, grasimi si carbohidrati.
- Transforma toate toxinele in componente care pot fi eliminate in siguranta de corp.
- Face munca suplimentara care "scapa" tractului digestiv.
- Se poate regenera, vindecandu-se singur cand este sustinut de o nutritie corecta.
Pentru ca ficatul sa fie eficient in eliminarea deseurilor si toxinelor (adica sa fie eficient in a te detoxifia) are nevoie de ceva numit citocrom P450, in esenta niste enzime necesare pentru eliminarea toxinelor, hormonilor, medicamentelor, etc. Aceste enzime citocrome P450 trebuie activate pentru a functiona, si activitatea lor trebuie echilibrata cu antioxidanti (produc radicali liberi cand indeplinesc procesul de a elimina deseurile si toxinele). Radicalii liberi sunt periculosi si pot dauna tesuturilor si ADN-ului.
Macar in aceasta privinta curele de detoxifiere cu lichide o nimeresc. Sunt pline de fitonutrienti de la legume si fructe colorate, care fac minuni in eliminarea radicalilor liberi. Dar aceste lichide nu aduc si fibrele alimentare si proteinele de care ai nevoie pentru o detoxifiere completa si eficienta.
Aplicatii practice
#1: Mananca alimente bogate in proteine. Multi cred ca band multa apa si sucuri colorate pot elimina toate toxinele si deseurile din corp, intr-un timp scurt. In realitate, orice deseu sau toxina trebuie sa fie legate de un aminoacid pentru a fi excretate din corp. De aceea un aport mare de proteine este necesar pentru a grabi eliminarea.
#2: Mananca fructe si legume bogate in fitonutrienti. Fructele si legumele colorate - kale, salata verde, broccoli, afine, cirese, pentru a amintii doar cateva - aduc in corp antioxidanti necesari pentru eliminarea radicalilor liberi din circulatie. Aceste alimente aduc si nutrienti unici care joaca roluri periferice in detoxifieri. De exemplu, lamaile si alte citrice sunt pline de un compus numit D-limonen, care creste numarul enzimelor hepatice, astfel incat corpul este mai eficient in eliminarea hormonilor in exces.
#3: Mananca broccoli si alte legume crucifere. Legumele crucifere necesita un loc aparte cand vorbim de detoxifiere pentru ca furnizeaza o groza de nutrienti care activeaza enzime detoxifiante. Au un aport mare si de compusi sulfurosi care sustin eliminarea estrogenului in plus - unul din cei mai mari contributori ai incarcaturii toxice in societatea moderna. Include in dieta ta zilnica conopida, bok choy, varza, varza de bruxelles, broccoli, varza chinezeasca etc.
#4: Mananca agenti chelatori naturali. Agentii chelatori naturali sunt alimente sau nutrienti care atrag metalele grele si se elaga de ele, dar si de alte toxine, si astfel usureaza eliminarea lor din corp. Agentii chelatori cei mai eficienti pot fi adaugati cu usurinta dietei tale de zi cu zi:
- Usturoiul reduce daunele suferite de organele interne cauzate de mercur si are efect protector impotriva metalelor grele.
- Pectina este o fibra care imbunatateste eliminarea metalelor grele din corp. Se gaseste in fructe si legume precum mere, varza , sfecla, struguri si morcovi.
- Patrunjelul si coriandrul verde contin componente protectoare impotriva mercurului.
#5: Mananca grasimi sanatoase - somon, carnuri de la animale crescute cu iarba, seminte, nuci si avocado. Alimentele bogate in grasimi sanatoase contin antioxidanti care neutralizeaza radicalii liberi aparuti in timpul proceselor de detoxifiere naturale. Mai mult, acizii grasi omega-3, EPA si DHA, care se gasesc mai ales in peste, sustin eliminarea in siguranta a estrogenului.
Pasul 3: Ajuta detoxifierea cu suplimente naturale
Sper ca te-am convis ca pentru a iti detoxifia cu adevarat corpul trebuie sa adopti o dieta si obiceiuri care sustin eliminarea naturala a deseurilor si toxinelor din corp. Nu este nevoie de suferinta, sucuri colorate sau potiuni. Doar o alimentatie adecvata ZI DE ZI.
Acestea fiind spuse, exista si suplimente care pot ajuta procesul de detoxifiere. Este bine sa folosesti astfel de suplimente mai ales in situatii speciale, atunci cand ai luat medicamente o perioada de timp, ai mancat numai porcarii cateva zile la rand sau ai un sistem imunitar slabit de la stres sau boala.
#1: Glutamina. Este un aminoacid care constituie principala "caramida" din care este alcatuit peretele intestinelor. Suficienta glutamina ajuta la sigilarea peretilor intestinali impiedicand reabsortia toxinelor si incurajand eliminarea lor.
#2: Incearca enzimele digestive sau otetul din mere. Daca ai o aciditate scazuta a stomacului, alimentele nu vor fi digerate complet si vor ajunge in intestine bucati mari din ele, cauzand o groza de probleme pe care vrei sa le eviti. Te poti suplimenta cu enzime digestive, sau daca ai o problema mai mica cu acidul gastric, sa bei un shot de otet din mere inainte de mese poate rezolva treburile.
#3: Acidul alfa liponic. Un antioxidant extrem de puternic, acidul alfa lipoic este mai putin cunoscut pentru proprietatile sale de chelare. Foloseste-l pentru a elimina metalele grele din corp.
#4: N-acetil cisteina. Un aminoacid folosit de corp pentru a produce glutation, este si un chelator grozav care sustine eliminarea metalelor grele si sistemul imunitar.
#5: Bea multa apa. Apa, desi nu un supliment nutritiv, trebuie mentionata pentru ca uneori uitam de lucrurile evidente. Ai nevoie de cantitati adecvate de apa pentru o digestie eficienta si pentru o functionare corecta a ficatului. Este la fel de important ca apa pe care o bei sa fie cu cat mai putine toxine. Din pacate apa contaminata nu este doar o problema din lumea a treia: pesticidele, hormonii, BPA-ul, dioxinele, benzenul si bacterii periculoase sunt doar cateva din posibilele elemente vatamatoare care se pot gasi in apa potabila.
O investitie buna este intr-un filtru de apa. Nu sunt prea scumpe si sunt eficiente in eliminarea majoritatii agentilor de contaminare din apa.
Referinte
- Nwokocha, C., et. al. Comparative study on the efficacy of Allium sativum (garlic) in reducing some heavy metal accumulation in liver of wistar rats. Food Chemical Toxicology. 2012. 50(2):2226.
- Rowland, I., et. al. The effect of various dietary fibres on tissue concentration and chemical form of mercury after methylmercury exposure in mice. Archives of Toxicology. 1986. 59(2):948.
- Karunasagar, D., et. al. Removal and preconcentration of inorganic and methyl mercury from aqueous media using a sorbent prepared from the plant Coriandrum sativum. Journal of Hazardous Materials. 2005. 118(13):1339.
- Chen, J., Wang, R., et al. Bifidobacterium Adolescentis Supplementation Ameliorates Visceral Fat Accumulation and Insulin Sensitivity in an Experimental Model of the Metabolic Syndrome. British Journal of Nutrition. September 2011. 14, 16.
- Kadooka, Y., Sato, M., et al. Regulation of Abdominal Adiposity by Probiotics (Lactobacillus Gasseri SBT2055) in Adults with Obese Tendencies in a Randomized Controlled Trial. European Journal of Clinical Nutrition. 2010. 64, 636643.
- Shing, C., et al. Effects of probiotics supplementation on gastrointestinal permeability, inflammation and exercise performance in the heat. European Journal of Applied Physiology. 2014. 114(1), 93103.
- Clarke, S., et al. Exercise and associated dietary extremes impact on gut microbial diversity. Gut. 2014. Published Ahead of Print.
- Benjamin,J., et al. Glutamine and whey protein improve intestinal permeability and morphology in patients with Crohn's disease: a randomized controlled trial. Digestive Diseases and Sciences. 2012. 57(4):100012.
- Lamprecht, M., et al. Probiotic supplementation affects markers of intestinal barrier, oxidation, and inflammation in trained men; a randomized, doubleblinded, placebocontrolled trial. Journal of the International Society of Sports Nutrition. 2012. 9(45).
- Joo, E., et al. Enteral Supplement Enriched With Glutamine, Fiber, and Oligosaccharide Attenuates Experimental Colitis in Mice. Nutrition. 2013. Published Ahead of Print.
- Klatz, R., Goldman, R. The Official Anti Aging Revolution. 2007. Laguna Beach, CA: Basic Health Publications.