Esti unul din milioanele de barbati care isi beau cafeaua din aceste masinarii care folosesc capsule cu cafea? Daca da, fa-ti o favoare si respecta intocmai aceste instructiuni:
- Ia din gunoi doua capsule goale pe care l-ai baut.
- Du-te cu ele in fata unei oglinzi si da-ti tricoul jos.
- Pune-le peste sfarcuri si zambeste.
Ai facut asta? Bun! Acum stii cum vei arata cu sanii mici si obraznici pe care ii poti dobandi daca consumi cantitati mari de cafea facuta din capsule de plastic.
Cel putin asta sugereaza noi studii facute la Universitatea din Conneticut.
Ce anume?
Cercetari anterioare au sugerat ca a bea cafea facuta din cafea nefiltrata - capsulele de cafea sunt astfel de exemple - te face mai susceptibil la boli de inima si diabet de tip 2, dar acest nou studiu sugereaza si ca plasticul utilizat la fabricarea capsulelor de cafea poate contine cantitati semnificative de chimicale estrogenice.
Cand se fabrica aceste plasticuri, monomeri, polimeri si aditivi precum plastifianti, multi din care au activitate estrogenica in corp, sunt polimerizati dintr-o baza rasinoasa, amestecati apoi cu alte rasini pentru a imbunatatiti calitatile plasticului.
Din pacate aceste chimiale estrogenice se pot scurge din capsulele de plastic pentru ca polimerizarea nu a fost incheiata sau pentru ca aditivii nu s-au legat complet de polimer.
Dar sa lasam chimia plasticului: cand cercetatorii au analizat 6 branduri de capsule cu cafea au descoperit ca toate aveau activitate estrogenica.
Capacitatea estrogenica tese de 6-7 ori mai mica decat cea a hormonului estradiol. Ca sa ai un cadru de referinta, o doza tipica de estradiol folosita la terapia de inlocuire a hormonilor la femei, este de 2 mg/zi, adica de 100-1000 de ori mai mult decat continutul de estradiol dintr-o capsula cu cafea.
Dar, cand este comparata cu alte produse cu potential estrogenic precum alimentele pe baza de soia sau apa imbuteliata in plastic, s-a notat ca potentialul estrogenic al capsulelor cu cafea este mai mare.
Mai este ceva de care sa tinem cont. Majoritatea nu beau cate o capsula de cafea ocazional. Sunt consumatori; beau zi de zi; este ceva cronic. Unii ajung si la 4-6 capsule de cafea pe zi. O adevarata bautura aromata, plina de estrogen.
Expunerea pe termen lung la estrogen, chiar si in cantitati foarte mici, poate duce in timp la consecinte fiziologice.
De ce este excesul de estrogen o problema pentru barbati si femei?
Excesul de estrogen poate cauza o groaza de probleme la barbati:
- Creste mult riscul de boli degenerative.
- Creste riscul de ateroscleroza.
- Creste riscul de atac cerebral.
- Creste riscul de diabet de tip II.
- Tulburarile emotionale pot deveni mai dese.
- Creste riscul de cancer de prostata.
- Functiile erectile pot avea de suferit.
- Talia se poate ingrosa.
- Poate deveni mai greu sa acumulezi masa musculara.
- Poate cauza ginecomastie, sau dezvoltarea de tesut mamar la barbati.
Nici femeile nu sunt mai in siguranta. Expunerea excesiva la chimicale estrogenice poate duce la endometrioza, sindrom ovarian polichistic, infertilitate, sarcini anormale si diferite forme de cancere.
De ce se consuma atat de multa cafea la capsule nu este un mister. Nu e vorba de gust sau de costuri (te pot costa chiar mai mult decat cafeau la filtru); este vorba de comoditate si ca poti face o singura ceasca de cafea deodata, fara a avea apoi de curatat foarte mult.
Inteleg, dar trebuie sa te intrebi cat de convenabil este pe termen lung sa iti dai peste cap sistemul endocrin si sa iti compromiti sanatatea si felul cum arati!
Referinte
- Junichi R. Sakaki, et al. "Estrogenic activity of capsule coffee using the VM7Luc4E2 assay," Clinical Research in Toxicology, (2021) 210-216.
- L. Shi. Et al. "Plasma metabolite biomarkers of boiled and filtered coffee intake and their association with type 2 diabetes risk." Journal of Internal Medicine, 09, December 2019.
- Aage Tverdal, et al. "Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?" European Journal of Preventive Cardiology, April 22, 2020.