Grasimile trans naturale din carnea de vita si lactate sunt bune

Publicat in

Noi dovezi sugereaza ca nivele mici de grasimi trans nu sunt atat de nocive pentru oameni cum s-a crezut initial, chiar si in cazul celor produse industrial, si pot fi chiar benefice daca apar natural in carnuri si produse lactate.

Acizii grasi trans au fost mereu vazuti ca ceva foarte nociv. Dar un nou studiu din "European Heart Journal" sugereaza ca nu sunt atat de nocivi pentru sanatatea umana, pe cum se credea. 

Grasimile trans artificiale apar cand uleiul trece printr-un proces de hidrogenare, ceea ce face uleiul mai solid. Aceste grasimi sunt folosite ca ingredient in alimente procesate precum parjituri, biscuiti, placinte dar si pentru prajit. Se stie clar ca nivele mari de grasimi trans artificiale in dieta duc la colesterol crescut, probleme de inima, atacuri cerebrale, diabet si au fost legate chiar si de infertilitate, Alzheimer si unele forme de cancer.

S-au luat masuri de reducere a grasimilor trans produse artificial din alimente, mai ales in S.U.A.; in Europa aceste masuri au fost mai putin concrete. Dar pana acum nu era clar care este concentratia maxima de grasimi trans artificiale sigura pentru oameni. De asemenea nu se stia daca exista diferente intre grasimile trans artificiale si cele naturale. 

Cercetatori din Germania, condusi de Dr. Marcus Kleber, cercetator medical la Universitatea de Medicina Mannheim din Heidelberg,  au masurat concentratiile de acizi grasi trans din membranele celulelor rosii ale participantilor la studiul numit LURIC (Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health). Totalul participantilor la studiu a fost de 3316 persoane, toate traind in sud-vestul germaniei; participantii s-au alaturat studiului intre anii 1997-2000, dupa ce au fost internati pentru a face angiografii coronariene pentru a depista anumite boli de inima, si 3259 din ei au fost analizati in acest studiu. Dupa o perioada medie de putin peste 10 ani (variind intre mai putin de un an si peste 12 ani), 975 (30%) din participantii la studiu au murit.

Cercetatorii au analizat mostre de sange de la participanti pentru a determina concentratiile de acizi grasi trans, dar si pentru a face diferenta dintre concentratiile de acizi grasi trans produsi industrial si cei naturali. Au corelat masuratorile lor cu informatii asupra deceselor, cauzelor mortii, trecutul medical si alti factori care ar fi putut afecta rezultatele, precum datele conform carora pacientii luau sau nu medicamente de scadere a colesterolului (statine) dar si factori de risc precum fumatul, lipsa activitatii fizice, indexul de masa corporala, prezenta diabetului si tensiune arteriala crescuta.

Dr. Kleber a spus: "Am descoperit ca nivelele mari de acizi grasi trans din membrana celulelor rosii sunt asociate cu nivele mari de LDL, adica colesterolul rau, dar si cu un mai mic index al masei corporale, mai putine grasimi in sange (trigliceride) si o mai mica rezistenta la insulina, deci risc mai mic de diabet. Am fost surprinsi sa descoperim ca grasimile trans naturale au fost asociate cu o rata mai mica a deceselor din orice cauza, fapt rezultat mai ales din riscul mai mic de a suferi de un atac de cord brusc. 
Am fost surprinsi si sa constatam ca prezenta in concentratii mari a grasimilor trans industriale nu a fost corelata cu o rata mai mare de mortalitate, ceea ce contrazice unele observatii facute in S.U.A.; posibila explicatie a acestui fapt ar fi ca in grupul nostru de subiecti germani, nivelele grasimilor trans au fost in general mult mai mici decat la cei din Statele Unite ale Americii. Aproape nimeni din studiul nostru nu a ajuns la concentratii atat de mari ale grasimilor trans ca cei din S.U.A. ."

Concentratiile grasimilor trans din sangele particinaptilor la studiul german au variat intre 0,27% si 2,40% din totalul acizilor grasi, cu o medie de putin sub 1%. Un studiu similar din S.U.A., care a avut aproximativ aceeasi durata, a raportat o medie de 2,6% din totalul acizilor grasi, adica mai mult decat dublu.

Pacientii au fost impartiti in trei grupuri: cei care aveau cele mai mari nivele de grasimi trans naturale (0,2%) au avut si un risc de a suferi infracturi bruste cu 37% mai scazut, comparativ cu cei care aveau cele mai mici concentratii de grasimi trans naturale; in stabilirea acestor rezultate s-a tinut cont si de alti factori care ar fi putut afecta sanatatea pacientilor. Rezultatele altor asocieri intre deces si grasimile trans (naturale sau industriale) nu au avut relevanta din punct de vedere statistic, dupa ce s-au luat in calcul si ceilalti factori de risc.

Dr Kleber a spus: "Rezultatele noastre arata ca nivelele mici de grasimi trans industriale gasite la pacientii din studiul LURIC nu au reprezentat un factor de risc pentru sanatate sau deces, de aceea pot fi privite ca sigure. Am descoperit si ca acidul trans-palmitoleic (un acid gras trans natural gasit in lapte si carnuri de la animale rumegatoare) este asociat cu un control mai bun al glucozei si decese mai putine, in special a celor cauzate de infacturi." 

"Conform altor studii anterioare, consumul de grasimi trans in Europa variaza enorm. Tarile mediteraneene folosesc in mod traditional mai mult ulei de masline decat pe cel hidrogenat si dietele lor contin mai putini acizi grasi trans decat dietele traditionale din nordul Europei. Totusi, consumul grasimilor trans in unele tari din Europa de Est si in tarile in curs de dezvoltare, ramane mare. Din pacate, concentrarea atentiei numai pe aport are limitari importante, care pot fi evitate prin mutarea atentiei asupra nivelelor grasimilor trans din celulele rosii, asa cum am facut noi in studiul nostru. Asadar, datele obtinute de noi sustin o noua metoda de investigare a grasimilor trans si aduc dovezi ca acizii grasi trans naturali trebuie sa reprezinta o categorie separata de acizii grasi industriali."

Studiul LURIC reprezinta o cercetare foarte importanta, mai ales prin prisma duratei sale de observatie si a datelor stranse de la pacienti. "Descoperirile noastre au fost posibile prin combinarea studiului LURIC, condus de profesorul Winfried März, cu analiza grasimilor trans din celulele rosii printr-o metoda dezvoltata de profesorul Clemens von Schacky. Aceasta metoda reduce atat variatiile zilnice din monstrele de sange cat si variatiile masuratorilor in sine. Simtim ca in viitor vom putea spune mai multe despre acizii grasi si importanta lor pentru sanatate". 

Referinte

  • New research suggests not all trans fatty acids are bad for you - 23 Sep 2015
  • Marcus E. Kleber, Graciela E. Delgado, Stefan Lorkowski, Winfried März, Clemens von Schacky. Transfatty acids and mortality in patients referred for coronary angiography: the Ludwigshafen Risk and Cardiovascular Health Study. European Heart Journal, 2015; ehv446 DOI: 10.1093/eurheartj/ehv446
  • European Society of Cardiology. "Not all trans fatty acids are bad for you, new research suggests." ScienceDaily. ScienceDaily, 22 September 2015
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.