Mananca ciocolata zilnic pentru a fi sanatos

Publicat in

Sa mananci un anumit tip de ciocolata iti poate imbunatati sanatatea si poate chiar construi masa musculara. Iata despre ce este vorba!

Acm 10-15 ani au aparut cercetari care spuneau ca a manca ciocolata este sanatos. Avea de a face cu efectele sale asupra acidului arahidonic si sanatatea inimii. 

Lumea a innebunit! Barbarti si femei in toata lumea care se ferisera de ciocolata ani de zile, o puteau acum pune pe acelasi raft cu spirulina! 

Cei care au tinut cont cu rigurozitate de aceste descoperiri au trait fericiti. Pana au murit! Si intre timp au dezvoltat obezitate, diabet si boli de inima! 

Ca de obicei, lumea a interpretat gresit rezultatele, a mancat multa ciocolata si astfel a contrazis sfaturile bune date de comunitatea stiintifica. Sa mananci ciocolata zi de zi poate fi benefic, asta daca mananci felul corect de ciocolata. Poatea avea si efecte benefice pentru culturisti.

Ce este atat de special la ciocolata? 

Ciocolata, sau mai exact cacaoa din care este facuta, este bogata intr-un grup de polifenoli aparte. Aceasta sub-grupa de polifenoli din ciocolata se numeste flavan-3-ol si proantocianine, si poate face lucruri minunate pentru corpul uman, inclusiv: 

  • Reduc riscul de a muri de o boala de inima. Meta-analize a unor persoane care mancau multa cacao au aratat un risc cu 37% mai mic de a dezvolta boli cardiovasculare, o reducere a diabetului de 31% si 29% risc mai mic de atac cerebral. Polifenolii din cacao ajuta sistemul cardiovascular prin reducerea aritmiilor si bolilor de inima in general, prin scaderea tensiunii arteriale si imbunatatirea functiilor endoteliale. Poate creste si sensibilitatea la insulina. 
  • Erectii mai bune: Cacaoa augmenteaza oxidul nitric, care in schimb faciliteaza fluxul de sange catre penis.
  • Imbunatateste sanatatea intestinelor: Flavan-3--ol din cacao cresc butiratul un compus antiinflamator care influenteaza homeostaza intestinala si metabolismul energetic, prin imbunatatirea functiilor barierei intestinale. Asta face din cacao un aliment pre-biotic. 
  • Ajuta la cresterea muschilor: Flavan-3-ol inhiba miostatina, un factor limitator al cresterilor musculare. In acelasi timp stimuleaza secretia de follistatina, care actioneaza pentru cresterea masei musculare. 
  • Actioneaza precum un tonic nervos natural: Cacaoa are efecte neuro-protective, adica protejeaza nervii de boli si atacuri chimice. 

Cel mai sanatos tip de ciocolata

Cu ani in urma, cand s-a dat prima data sfatul e manca ciocolata, lumea a luat cu asalt ciocolata cu lapte. Doar ca varianta sanataosa de ciocolata este cea neagra. Aceasta contine mult mai multi polifenoli si chiar cafeina, care actioneaza sinergetic cu acestia. 

Ciocolata cu lapte este plina de zahar si grasimi trans. De aceea nu este un tip sanatos de ciocolata. Mananca doar ciocolata neagra si pentru a fi sigur ca este ce trebuie verifica urmatoarele: 

  • Trebui sa contina cel putin 70% cacao. Fara ciocolata cu lapte. 
  • Trebuie sa aibe o lista scurta de ingrediente: solide din lapte, lactoza, cazeina, zer si grasimi din unt. 

Exista multe variante sanatoase de ciocolata neagra, fara zahar adaugat. Sa mananci cateva patratele de ciocolata pe zi nu iti afecteaza talia si este chiar benefic. Daca incerci sa slabesti sau sa nu te ingrasi prea tare, tine cont de caloriile aduse de ciocolata mancata si ajusteaza in alte parti ale dietei.

Referinte

  1. Ali Boolani, Jacob B. Lindheimer, Bryan D. Loy, Stephen. "Acute effects of brewed cocoa consumption on attention, motivation to perform cognitive work and feelings of anxiety, energy and fatigue: a randomized, placebo-controlled crossover experiment," BMC, 13 January 2017.
  2. Frage, Cesar, et al. "The effects of polyphenols and other bioactives on human health." Food and Function, Issue 2, 2019.
  3. Guitierrez-Salmean, Gabriela, et al. "Effects of epicatechin on molecular modulators of skeletal muscle growth and differentiation." The Journal of Nutritional Biochemistry, 2014. PubMed, PMC.
  4. Yu, PL. "Effects of catechin, epicatechin and epigallocatechin gallate on testosterone production in rat leydig cells." Journal of Cellular Biochemistry, 2010. PubMed-NCBI.

Articole din aceiasi categorie

Sunt legumele congelate sanatoase? Sunt legumele congelate sanatoase? Sunt legumele congelate mai putin sanatoase sau mai sanatoase decat cele proaspete? Iata ce spune stiinta. 22 Jan, 2023
sportivii trebuie sa evite deficientele de nutrienti si sa se hraneasca sanatos Evita deficientele de nutrienti Deficientele de nutrienti sunt foarte comune in zilele noastre si iti afecteaza negativ sanatatea dar si metabolismul si felul cum arati. Iata ce sa faci pentru a combate deficientele nutritionale moderne. 05 Nov, 2017
de ce dietele vegetariene si vegane sunt o idee proasta De ce dietele vegane si vegetariene sunt o idee proasta Chiar daca este optiunea fiecaruia, dietele vegane si vegetariene (adica lipsite complet de alimente de provenienta animala) au unele avantaje dar foarte multe dezavantaje. In acest articol vom discuta obiectiv despre dietele vegane si de ce multi oameni de stiinta le considera daunatoare sanatatii. 14 Feb, 2016
Mananca mai multe proteine de calitate fara a manca si grasimi nocive 6 surse de proteine fara grasimi nocive Sase surse de proteine vegetale, care nu au pic de grasimi nesanatoase. Sunt ideale pentru cei care isi fac griji in privinta stratului adipos, sau pentru vegetarieni. Cu aceste alimente iti vei lua portia zilnica de grasimi sanatoase si le vei evita pe cele nocive. 14 Feb, 2016
dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea.jpg Dietele sarace in sare nu sunt benefice pentru toata lumea Un nou studiu a descoperit ca reducerea sarii din dieta este necesara doar la persoanele care sufera deja de hipertensiune arteriala. Reducerea sarii la persoanele sanatoase poate provoca cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. 11 Sep, 2016
vegetarienii gresc in privinta carnii si produselor animale 10 mituri din lumea vegetarienilor Mituri fara carne care trebuie sa dispara! Unele prejudecati ale adeptilor dietelor vegetariene sunt gresite din punct de vedere nutritional si chiar etic. 16 Jul, 2017
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.