Daca iti plac filmele probabil ca ai vazut "Martianul", cu Matt Damon. Personajul sau ramane izolat pe Marte, si singura lui speranta este de a dovedi situatia folosind stiinta. Avand provizii limitate, supravietuieste taind cativa cartofi si crescandu-i in sol martian amestecat cu propriile fecale. Yummy!
Impresionant, dar putin probabil. Cresterea de cartofi ar fi fost posibila doar daca NASA i-ar fi umplut naveta spatiala cu cartofi organici. Da, Matt Damon ar fi trebuit sa moara de foame in sera sa, asteptand sa rasara cartofii!
Partea serioasa si infricosatoare este ca daca cineva de pe pamant ar fi mancat aceeasi cantitate de cartofi non-organici intr-un an de zile pe care a mancat-o personajul in film, si-ar fi putut compromite serios sanatatea.
Fara ochi incoltiti
Ceea ce face situatia din film improbabila este ca majoritatea marilor producatori de cartofi stropesc recoltele cu chimicale, intai cat sunt inca in pamant si apoi cand sunt scosi. Dar aceste chimicale nu sunt menite sa omoare insecte sau alti paraziti. Sunt pentru a preveni incoltirea cartofilor, adica formarea de asa-zisi "ochi", ceea ce le da o viata de raft mult mai mare. Iar daca cartofii nu incoltesc, nu ii poti inmulti pe Marte ca sa supravietuiesti.
Mai rau decat cartofii semi-sterili sunt chimicalele folosite pentru a ii face semi-sterili. Unul din ele este hidrazida maleica, cu care cartofii sunt tratati cat inca se afla in sol. Legislatia actuala interzice folosirea ei cu 7 zile inainte de recoltare, si nici pascutul animalelor nu este permis pe suprafetele tratate cu acest chimical. Aceasta perioada de 7 zile da suficient timp ca hidrazida maleica sa patrunda in interiorul cartofilor, in loc sa ramana pe frunze sau tulpini si sa patrunda in animalele care pasc.
Dupa ce cartofii sunt recoltati, sunt spalati si tratati cu un alt chimical, numit clorprofarm, tot pentru prevenirea incoltirii.
Problema
Problema cu aceste chimicale este ca ambele intrerup diviziunea celulara la plante. Una e sa intrerupi diviziunea celulara la plante, si alta e sa inghiti chimicale periculoase. Este adevarat ca nu exista dovezi concrete ca ar interveni in diviziunile celulare la oameni, dar exista dovezi in sensul ca ar opri diviziunea celulara a limfocitelor, lucru deloc bun!
Agentia de Protectia a mediului din S.U.A. spune despre cele doua chimicale ca nu sunt cancerigene, dar spune despre clorprofarm ca prezinta riscuri nespecificate si ca ar trebui reduse cantitatile folosite, de la 50 parti la milion la 30 parti la milion.
Poate ca te gandesti sa indepartezi coaja cartofilor si sa scapi de problema. Poate functiona in cazul clorprofarmului, care este pulverizat pe suprafata cartofilor, dar nu va avea efect asupra hidrazidei maleice, aceasta fiind absorbita in cartofi. Cel putin un studiu a descoperit hidrazida maleica in cartofi dupa ce a au fost gatiti, avand cam aceleasi concentratii ca inainte sa fie gatiti.
Cum te protejezi
- Spala bine cartofii sub jet de apa rece, frecandu-i bine. Spalarea la robinet a legumelor reduce semnificativ cantitatea de pesticide.
- Curata cartofii de coaja. Vei indeparta o parte din chimicale dar din pacate vei pierde multe fibre alimentare si cam 50% din nutrienti.
- Cheltuieste ceva mai mult pe cartofi organici. S-au cumpara din surse despre care stii ca nu folosesc astfel de chimicale. Daca uiti cartofii intr-un colt al camarei si incoltesc, e semn bun!
Referinte
- A. I. Dias, H. J. Duncan. Residues of free and bound maleic hydrazide in potato tubers. March 1999, Volume 42, Issue 1, pp 89-93.
- Lewis DJ, Barnes KA, Wilkinson K, Thorpe SA, Reynolds SL, Startin JR. Extraction of maleic hydrazide residues from potato crisps and their determination using high-performance liquid chromatography with UV and atmospheric pressure chemical ionisation mass spectrometric detection. J Chromatogr A. 1996 Oct 25;750(1-2):391-6. JMPR 1976. Maleic Hydrazide - http://www.inchem.org/documents/jmpr/jmpmono/v076pr16.htm . IPCS Inchem.