Mananca mai multe capsune pentru a avea o sanatate mai buna a insulinei si mai putine inflamatii. Cercetarile arata ca a manca mese bogate in carbohidrati si grasimi duce la cresterea inflamatiilor in corp si o mai proasta sensibilitate la insulina prin cresterea stresului oxidativ. Continutul mare de antioxidanti al capsunelor poate contracara aceste efecte negative.
Un studiu publicat in "British Journal of Nutrition" a pus adulti supraponderali sa manance o masa bogata in carbohidrati si moderata in grasimi, alaturi de o bautura placebo sau una care continea capsune. Adaugarea bauturii de capsune la masa a dus la o reducere semnificativa a raspunsului insulinic si cei care au consumat aceasta bautura au avut biomarkerii specifici inflamatiilor mai mici decat cei care au consumat bautura placebo.
Motivele pentru raspunsul insulinic mai bun dupa masa vin din continutul mare de antioxidanti al capsunelor, sub forma de vitamina C, glutation si antocianine - toate acestea fiind antioxidanti foarte puternici.
Cand un individ prezinta inflamatii cronice in corp exista si o rezistenta mai mare la insulina, o stare care se regaseste alaturi de obezitate si diabet. Alimentele bogate in antioxidanti, precum capsunele, sunt o aditie mai mult decat necesara la mesele deloc ideale, bogate in carbohidrati si grasimi, dar se pot adauga oricarei diete pentru a imbunatati metabolismul.
Studiul a folosit 10 grame de pudra de capsune inghetate, nu capsune proaspete, ceea ce indica ca pudra de capsune inghetate si sucul proaspat de capsune reprezinta alternative viabile la capsunele proaspete. Ideal este sa se consume capsune proaspete, crescute ecologic, acestea avand cel mai mare grad de antioxidanti. Evitati capsunele conventionale, care nu sunt crescute in sisteme ecologice, acestea avand cele mai mari nivele de pesticide dintre toate fructele!
Si alte fructe pot fi adaugate dietei pentru a imbunatati sensibilitatea la insulina si a scadea inflamatiile, precum afine, zmeura, coacaze, merisoare.
Referinte
- Edirisinghe, I., Katarzyna, B., et al. Strawberry Anthocyanin and its Association with Postprandial Inflammation and Insulin. British Journal of Nutrition. 2011. 106, 913Â922.