Intr-un studiu, cercetatorii au comparat nivelele si functiile lipoproteinei cu densitate mare (HDL) la oameni care au manca midgale zi de zi, cu nivelele si functiile HDL la aceeasi oameni dar cand au mancat o briosa zi de zi, in loc de migdale. S-a descoperit ca atunci cand mancau migdalele, functiile si nivelele HDL au fost imbunatatite.
Studiul, publicat in "Journal of Nutrition" confirma ceea ce au descoperit si alte studii anterioare, ca migdalele au un efect pozitiv asupra colesterolului.
Exista multe dovezi care arata ca o dieta bogata in migdale scade lipoproteinele cu densitate mica (LDL sau colesterolul rau). Dar nu se stiu multe despre efectele migdalelor asupra HDL, colesterolul bun care ajuta la scaderea riscurilor bolilor de inima.
Cercetatorii au vrut sa vada daca migdalele nu doar pot creste nivelele de HDL dar ii pot imbunatati si functiile, adica adunarea colesterolului depus pe tesuturi preucm artere si eliminarea sa din corp.
HDL este foarte mic cand este eliberat in circulatie. Este precum un sac de gunoi care se mareste treptat pe masura ce acumuleaza in el colesterol din celule si tesuturi si apoi il depoziteaza in ficat pentru a fi descompus.
In functie de cat colesterol aduna, HDL este imparit in 5 subcategorii care variaza de la foarte mici, pre beta-1 la foarte mari, matur-1. Cecetatorii sperau ca migdalele sa creasca nivelele de pre beta-1, ceea ce ar insemna ca HDL functioneaza mai bine.
In studiu, 48 de femei si barbati cu LDL marit au urmat doua perioade de cate 6 saptamani de dieta. In ambele perioade dietele le-au fost aceleasi cu exceptia gustarilor zilnice. In perioada cand au mancat migdale participantii au primit aproximativ 43 de grame - cam o mana - de migdale pe zi. In perioada de control au primit in loc de migdale o briosa cu banane.
La finalul fiecarei perioade de dieta nivelele si functiile HDL au fost masurate. Apoi rezultatele au fost comparate cu masuratorile de baza facute la inceputul studiului. S-a constatat ca fata de dieta de control, cea cu migdale a crescut matur beta-1 HDL cu 19%. Mai mult, functiile HDL au fost imbunatatite cu 6,5%, la cei cu greutate normala.
S-a putut demonstra ca in sange au existat particule mai mari de HDL cand s-au mancat migdale, decat cand nu s-au mancat migdale. Asta insemana ca particulele mici fac ce trebuie mult mai bine, adica merg la tesuturi si acumuleaza colesterol, se maresc si duc colesterolul la ficat pentru a fi indepartat din corp.
Chiar daca migdalele nu elimina complet riscul de boli cardiovasculare, sa inlocuiesti cu ele alte gustari va fi o mutare sanatoasa. Migdalele au si grasimi sanatoase, vitamina E si fibre alimentare.
Migdalele nu reprezinta un panaceu universal, dar cand sunt mancate cu moderatie - mai ales cand inlocuiesc alimente de o valoare nutritionala inferioarta - sunt o aditie grozava dietei tale.
Referinte
- Claire E Berryman, Jennifer A Fleming, Penny M Kris-Etherton. Inclusion of Almonds in a Cholesterol-Lowering Diet Improves Plasma HDL Subspecies and Cholesterol Efflux to Serum in Normal-Weight Individuals with Elevated LDL Cholesterol. The Journal of Nutrition, 2017; 147 (8): 1517 DOI: 10.3945/jn.116.245126