O gustare care repara ADN-ul

Publicat in

Apara-ti telomerii cu inversunare consumand acest snack gustos.

Mai tii minte perechea aia preferata de tenesi pe care ai purtat-o pana a explodat la propriu in picioarele tale? Mai tii minte sireturile? Ca in timp au inceput sa se desfaca la capete si sa se desire? Capatul lor de plastic (numit eghilet) s-a degradat in timp, ceea ce te-a lasat cu o pereche de sireturi desirate si greu de trecut prin ochiurile tenesilor. 

Daca stii despre ce vorbesc, sau macar iti poti imagina scenariul de mai sus, esti pe cale sa intelegi ce se intampla cu cromozomii nostri pe masura ce imbatranim. 

La capatul fiecarui brat de cromozom se afla o structura speciala numita telomer, compusa dintr-o secventa specifica de nucleotide. In efect este un fel de eghilet al cromozomului, si de fiecare data cand o celula se divizeaza, se scurteaza. 

Daca acesti telomeri devin prea scurti, pot sa se desfaca. Este echivalentul biologic al sireturilor desirate. 

Dar asemanarile dintre sireturi si cromozomi se opresc aici. Sireturile deteriorate care iti dau un aspect neingrijit pot fi schimbate. Un cromozom "desirat" duce la sanatate proasta si afecteaza durata de viata, si nu poate fi inlocuit! 

Telomerii scurtati care au dus la degradarea cromozomilor dau nastere unui fenomen numit senescenta replicativa, care blocheaza viitoarele divizuni celulare. Apare instabilitatea genetica, cu potentiale consecinte grave precum cancer, imbatranire celulara sau apoptoza (autodistrugerea celulelor). 

Un animal care trece prin asta in mai multe organe sau sisteme din corp se numeste in termeni simplii, muribund! 

Consecintele mai putin severe duc la disfunctii metabolice si mitocondriale, gluconeogeneza proasta si cresterea radicalilor liberi in corp. 

Datorita importantei lor, se studiaza intens cum se pot lungi telomerii, sau macar cum se poate preveni scurtarea lor. Surprinzator, poate exista o cale foarte simpla pentru a face asta. Tot ce trebuie sa faci este sa mananci zilnic o mana de fistic. 

Puterea fisticului

Fisitcul, dintre toate nuciferele, pare a fi mai special. Este inclus pe lista celor mai puternice alimente antioxidante. Contine acizi grasi mononesaturati, vitamina E, beta-caroten, resveratrol, luteina, zeaxantina, eleniu, flavonoide si alti polinfenoli. Dintre toate nucile, are cel mai mare continut de fitosteroli. este plin de potasiu si fibre alimentare, si 100 g de fistic contine 21,4 grame de proteine. 

Probabil toate aceste caracteristici i-au determinat pe cercetatorii spanioli sa studieze efectele fisticului asupra lungimii telomerilor si alte efecte legate de imbatranire. 

S-a observat ca cei care consuma fistic in mod regulat au niveluri mai mari ale unei enzime care intretine telomerii, numita telomeraza. S-a observat si o corelatie inversa intre telomeraza si nivelurile plasmatice de glucoza, ceea ce sugereaza ca fisticul poate avea si proprietati benefice pentru metabolismul glucozei. 

Fisiticul este plin de antioxidanti, resveratrol si carotinoide, substante asociate cu sanatatea telomerilor. Luati separat, acesti nutrienti necesita doze foarte mari. Dar probabil ca raportul lor in fistic actioneaza sinergetic si pot asigura sanatate telomerilor. Este doar o ipoteza, nu se stie exact de ce are fisticul aceste proprietati, asa ca este nevoie de mai multe studii pentru a se determina mecanismul exact de actiune. 

Ce fel de fistic sa mananci si cat

Mananca o mana de fistic zilnic. In mod ciudat, studiul spaniol nu mentiona daca era vorba de fistic crud sau prajit. Dar un alt studiu a comparat alcatuirea de nutrienti dintre fisticul crud si cel prajit, si a descoperit ca prajirea reduce semnificativ aportul de antioxidanti. Plus, cel prajit contine si sare, vitamina C (ca si conservant) si poate avea si aditivi.

Clar, ar trebui sa consumi fistic crud! Se gaseste ceva mai greu, multi preferand pe cel prajit, dar pe la magazinele naturiste ar trebui sa se gaseasca. 

Referinte

  1. Silvia Canudas, et al. “Pistachio consumption modulates DNA oxidation and genes related to telomere maintenance: a crossover randomized clinical trial,” Am J Clin Nutr 2019:109:1738-1745.
  2. Sara Goudarzi, et al. “Influence of Different Roasting Conditions in the Phenolic Compounds and Antioxidant Capability of the Pistachio Nuts.” J Pharm Sci & Res Vol. 9(6), 2017. 991-993.

Articole din aceiasi categorie

Beneficiile branzei pentru sanatate Beneficiile branzei Chiar daca lumea a inceput sa se trezeasca si sa nu se mai teama de grasimi, branza integrala (cea grasa, nu degresata) inca este vazuta prost de multe persoane preocupate de sanatate. Este timpul sa indreptam lucrurile! Branza este un aliment sanatos! Iata de ce! 22 Oct, 2018
Mananca ciocolata zilnic pentru a fi sanatos Mananca ciocolata zilnic pentru a fi sanatos Sa mananci un anumit tip de ciocolata iti poate imbunatati sanatatea si poate chiar construi masa musculara. Iata despre ce este vorba! 19 Jan, 2020
Cele mai proaste si nocive alimente pentru sanatate si aspect fizic. Cele mai proaste alimente Se tot vorbeste de ce trebuie sa mananci, si de ce este sanatos. Dar iata si cateva exemple de alimente care trebuie evitate cu orice cost, fiind unele din cele mai nocive alegeri alimentare pe care le puteti face. Aceasta sunt alimentele pe care trebuie sa le eviti in 90% din situatii. 14 Feb, 2016
Mananca mai multe proteine de calitate fara a manca si grasimi nocive 6 surse de proteine fara grasimi nocive Sase surse de proteine vegetale, care nu au pic de grasimi nesanatoase. Sunt ideale pentru cei care isi fac griji in privinta stratului adipos, sau pentru vegetarieni. Cu aceste alimente iti vei lua portia zilnica de grasimi sanatoase si le vei evita pe cele nocive. 14 Feb, 2016
detoxifiere cu succes garantat Detoxifiere cu succes garantat Sa urmezi cure de detoxifiere si sa bei cat mai multe fresh-uri de fructe si legume este noul trend in materie de sanatate si wellness. Dar sa bei freshuri si alte sucuri pentru a te detoxifia (detoxifiere cu lichide) nu este cea mai buna varianta. Iata ce sa faci pentru o detoxifiere de succes. 08 May, 2016
Fibrele alimentare si importanta lor in dieta Fibrele alimentare Probabil ca ati tot auzit si citit ca este bine sa consumati alimente bogate in fibre alimentare. Dar ce sunt ele? Ce rol au si cum ne ajuta sa avem muschi mai mari? 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.