Acum mai bine de 2000 de ani, parintele medicinei moderne, Hippocrates, descria otetul de mere ca remediul pentru numeroase boli, pentru ca acest aliment foarte raspandit, folosit cel mai adesea in salate sau pentru a curata suprafete, este plin de un amestec de antioxidanti, aminoacizi esentiali si enzime. Otetul de mere poate fi un remediu homeopat si poate fi folosit cu succes pentru a slabi.
Otetul de mere natural este obtinut prin stoarcerea lichidului din mere, fermentarea sa prin adaugarea de drojdie, care transforma zaharurile in alcool. Apoi sunt puse si bacterii pentru a fermenta alcoolul ceea ce il transforma in acid acetic, principalul ingredient activ din oteturi.
Cel mai bun otet de mere este cel organic, nefiltrat, obtinut prin procesele naturale nu industriale. Acesta are numeroase beneficii pentru sanatate fiind anti-bacterian, anti-septic, anti-viral si fungicid.
Un mare beneficiu al otetului de mere este ca duce la crearea unui mediu alcalin in corp, in loc de unul acidic. Exista o stransa corelatie intre mediul acid din corp si aparitia bolilor. Multe studii au confirmat beneficiile otetului de mere, printre care sustinerea slabirii sanatoase, scaderea glicemiei si imbunatatirea sensibilitatii la insulina.
Iata 5 dintre cele mai pronuntate beneficii ale includerii in dieta a otetului de mere.
1. Omoara bacteriile
Unul din motivele pentru care otetul este folosit la curatarea si dezinfectarea suprafetelor tine de eficienta cu care acesta omoara bacteriile (Hippocrates il folosea la curatarea ranilor). Majoritatea germenilor nu pot supravietui in mediul acid creat de otetul de mere. Orice boala sau disconfort cauzat de bacterii, virusi, ciuperci sau de un PH prea scazut, inclusiv alergii, dureri de gat, candida, infectii ale sinusurilor, infectii ale urechilor, iritatii ale pielii si ulcere stomacale, pot fi tratate cu ajutorul otetului de mere. Cand este folosit pentru conservarea alimentelor inhiba bacterii precum E.coli, de aceea este una din cele mai vechi si eficiente metode de pastrare pe termen lung a alimentelor.
2. Scade glicemia
Fie ca esti diabetic sau nu, beneficiezi eneorm daca ai nivele stabile ale glicemiei, iar tinerea lor sub control poate fi atinsa usor si ieftin cu ajutorul otetului de mere. 1-2 linguri de otet de mere pe zi descresc atat glicemia pe stomacul gol cat si pe cea dupa mese si imbunatatesc sensibilitatea la insulina.
Nobuam Ogawa, doctor la Universitatea din Tokyo, a descoperit ca acidul acetic din otet inhiba activitatea unor enzime care digera carbohidratii, ceea ce impiedica anumite zaharuri si amidoane sa afecteze glicemia. Asta inseamnaa ca impreuna cu o dieta sanatoasa si exercitii fizice, doua lingurite de otet de mere la fiecare masa te ajuta sa slabesti, sa mentii sub control diabetul de tip II si sa ai mai multa energie.
3. Protejeaza inima
Otetul de mere ajuta la scaderea colesterolului iar un studiu a descoperit ca o lingura de otet de mere consumata dimineata poate ajuta la sporirea productiei de bila, sustine activitatea ficatului si scade colesterolul rau LDL si trigliceridele in timp ce creste colesterolul bun HDL.
Conform unui alt studiu, acidul acetic din otetul de mere contine antioxidantul acid clorogenic, care protejeaza particulele de LDL impotriva oxidarii, astfel prevenind bolile de inima.
In contextul unei diete sanatoase si a unei utilizari regulate, otetul de mere poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale. Aceste beneficii ale otetului de mere sunt extrem de importante, avand in vedere ca bolile de inima sunt foarte raspandite la nivel mondial si sunt principala cauza de deces.
4. Ajuta la arderea grasimilor
Prin blocarea actiunii anumitor enzime care digera zaharurile si amidonul, acidul acetic din otetul de mere ajuta reducerea aportului de calorii la mese. Cu alte cuvinte, se absorb mai putine calorii din carbohidratii pe care ii mananci. Pe termen lung acest efect te poate ajuta sa slabesti.
Un studiu a descoperit ca a bea otet de mere timp de 3 luni a dus la o slabire semnificativa, si o reducere masurabila a taliei si grasimii abdominale. Prin cresterea cantitatii de acid prezenta in stomac inainte de o masa iti imbunatatesti digestia si cresti disponibilitatea proteinelor. O utilizare mai eficienta a proteinelor duce la o eliberare mai mare a hormonului de crestere, un hormon metabolic care mentine ridicat metabolismul.
Si nu in utlimul rand, merele si otetul de mere sunt surse excelente de pectina, un nutrient care ajuta la inducerea senzatiei de satietate.
5. Previne cancerul
Conform cercetatorilor, otetul de mere nefiltrat este o arma redutabila impotriva cancerului. Acidul acetic poate omori celulele canceroase prin infometarea lor si incetinirea semnificativa a dezvoltarii acestora. Otetul de mere sustine alcalinitatea corpului (in ciuda gustului acid!), ceea ce creeaza un mediu deloc propice dezvoltarii cancerului si altor boli, si imbunatateste raspunsul sistemului imunitar.
In cateva studii facute pe soareci s-a descoperit ca otetul de orice fel stimuleaza celulele sistemului imunitar care combat cancerul, numite celule T citotoxice. Inca nu exista studii asemanatoare pe oameni, dar rezultatele de pana acum sunt incurajatoare.
Concluzii
Pentru a beneficia la maxim de toate proprietatile otetului de mere, cauta marci cat mai de calitate, nefiltrate,; uita-te dupa cele care formeaza un sediment pe fundul sticlei. Otetul de mere crud, nefiltrat si organic are actiunile enzimatice cele mai puternice. Bea 1-2 linguri de otet de mere amestecat cu apa calduta, dimineata sau seara inainte de culcare. Poti adauga si zeama de lamaie si/sau miere pentru a ii imbunatati gustul si a aduce si mai multi antioxidanti in amestec.
Dar nu consuma mai mult decat doza recomandata, pentru ca poate avea efecte negative, precum atacarea smaltului dintilor, vatamarea mucoasei din stomac si diminuarea nivelelor de potasiu din corp. Otetul de mere nu iti va aduce beneficii miraculoase peste noapte. Ca orice ingredient natural, consumul regulat duce la beneficii pe termen lung.
Referinte
- Carol S. Johnston, PhD, RD si Cindy A. Gaas, BS. Vinegar: Medicinal Uses and Antiglycemic Effect. MedGenMed. 2006; 8(2): 61. Published online 2006 May 30.
- Entani E, Asai M, Tsujihata S, Tsukamoto Y, Ohta M. Antibacterial action of vinegar against food-borne pathogenic bacteria including Escherichia coli O157:H7. J Food Prot. 1998 Aug;61(8):953-9.
- Carol S. Johnston, PHD, Cindy M. Kim, MS and Amanda J. Buller, MS.
- Vinegar Improves Insulin Sensitivity to a High-Carbohydrate Meal in Subjects With Insulin Resistance or Type 2 Diabetes. Diabetes Care 2004 Jan; 27(1): 281-282.
- Brighenti F, Castellani G, Benini L, Casiraghi MC, Leopardi E, Crovetti R, Testolin G. Effect of neutralized and native vinegar on blood glucose and acetate responses to a mixed meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 1995 Apr;49(4):242-7.
- Ostman E, Granfeldt Y, Persson L, Björck I. Vinegar supplementation lowers glucose and insulin responses and increases satiety after a bread meal in healthy subjects. Eur J Clin Nutr. 2005 Sep;59(9):983-8.
- Kondo T, Kishi M, Fushimi T, Ugajin S, Kaga T. Vinegar intake reduces body weight, body fat mass, and serum triglyceride levels in obese Japanese subjects. Biosci Biotechnol Biochem. 2009 Aug;73(8):1837-43. Epub 2009 Aug 7.
- Fushimi T, Suruga K, Oshima Y, Fukiharu M, Tsukamoto Y, Goda T. Dietary acetic acid reduces serum cholesterol and triacylglycerols in rats fed a cholesterol-rich diet. Br J Nutr. 2006 May;95(5):916-24.
- Kondo S, Tayama K, Tsukamoto Y, Ikeda K, Yamori Y. Antihypertensive effects of acetic acid and vinegar on spontaneously hypertensive rats. Biosci Biotechnol Biochem. 2001 Dec;65(12):2690-4.
- Mimura A, Suzuki Y, Toshima Y, Yazaki S, Ohtsuki T, Ui S, Hyodoh F. Induction of apoptosis in human leukemia cells by naturally fermented sugar cane vinegar (kibizu) of Amami Ohshima Island. Biofactors. 2004;22(1-4):93-7.
- Seki T, Morimura S, Shigematsu T, Maeda H, Kida K. Antitumor activity of rice-shochu post-distillation slurry and vinegar produced from the post-distillation slurry via oral administration in a mouse model. Biofactors. 2004;22(1-4):103-5.