Oul - prieten sau dusman?

Publicat in

Oul este un aliment de baza in culturism. Dar in acelasi timp, nutritionistii si unii medici au tot spus ca ouale nu trebuie consumate in cantitati mari, ci tocmai invers. Si ramane intrebarea: care este adevarul? Este oul prieten sau dusman?

Ouale au capatat o reputatie proasta in ultimele decenii. Catalogate de experti ca daunatoare pentru inima, au fost prigonite si criticate. Dar chiar sunt micii nostrii prieteni albi (uneori maronii) atat de daunatori sanatatii? In ultimii ani mai multe organizatii au militat pentru reabilitaea numelui oualelor. Deci, noi ce sa credem? De ce au fost ouale denigrate atata timp numai ca acum sa fie aclamate din nou?

Vechi mituri legate de oua

Initial se credea ca ouale cresc nivelul colesterolului seric - una din cauzele principale de boli cardiovasculare. Galbenusul unui singur oua contine 5 grame de grasimi, de aceea doctorii si cercetatorii au tras concluzia usoara ca ouale infunda arterele oamenilor, mai ales ca au in compozitie si colesterol.

Un alt mit era ca, colesterol este format din grasime. Dar asta nu este adevarat. Colesterolul este o substanta cerata, asemanatoare cu grasimea, dar care nu are de-a face cu ea. Acum se stie ca nivelele de colesterol din alimente si cele din sangele nostru nu sunt legate intre ele. Deci, pentru a dezvalui misterul din jurul oualelor, trebuie sa aruncam o privire mai indeaproape asupra colesterolului.

Colesterolul

Intai trebuie inteles ca, colesterolul nu este neaparat rau. Oamenii au nevoie de el pentru a mentine sanatatea peretilor celulari, captusirea fibrelor nervoase si producerea de vitamina D (un puternic hormon anabolic), printre altele. Exista doua tipuri de colesterol: colesterolul alimentar si colesterolul din sange.

Colesterolul alimentar se gaseste in anumite alimente precum carnuri, peste, oua si produse lactate. Al doilea tip, colesterolul din sange (numit si colesterol seric) este produs in ficat si pluteste in sangele nostru. Colesterolul din sange este si el divizat in doua categorii: lipoproteine cu densitate mare (HDL) si lipoproteine cu densitate mica (LDL). LDL este considerat colesterolul rau pentru ca se lipeste de vasele de sange. 

Ce este rau, este nivelul de LDL din sange. Prea mult duce la probleme de inima, dar se pare ca, colesterolul din alimente nu creste nivelele de LDL. Cel putin asta sustine o parte din comunitatea medicala (ca de obicei, exista doua tabere in aceasta privinta). Dovezile ca nivelele de LDL nu cresc daca se consuma colesterol din alimente au fost descoperite acum 25 de ani, intr-un studiu efectuat de Dr. Wanda Howell. S-a descoperit ca persoanele care consumau doua oua pe zi si care aveau in rest o dieta saraca in grasimi nu prezentau semne de colesterol marit.

Deci cine ridica colesterolul rau? Una din teorii este ca grasimile saturate sunt de vina. Dintre cele trei tipuri de grasimi (saturate, mononesaturate si polinesaturate) cele saturate cresc colesterolul total dar si LDL. Ouale contin in mare parte doar grasimi polinesaturate, care pot de fapt sa scada colesterolul, daca alimentele grase sunt inlocuite cu oua.

Daca esti un culturist, ai nevoie de oua

Ouale sunt alimente foarte hranitoare. Pe langa galbenus (mare parte format din grasimi)  si albus (in mare parte format din proteine) ouale contin o gama larga de vitamine si minerale. Iata ce se gasetse intr-un ou:

Vitamine

  • A: utila pentru piele si crestere.
  • D: intareste oasele prin marirea absortiei calciului.
  • E: protejeaza celulele de oxidare.
  • B1: ajuta la eliberarea energiei din carbohidrati. 
  • B2: ajuta la eliberarea energiei din grasimi si proteine.
  • B6: sustine metabolismul proteinelor
  • B12: o vitamina esentiala in formarea fibrelor nervoase si celulelor.

Minerale

  • Fier: esential in crearea celulelor rosii.
  • Zinc: util in maturarea enzimelor si mentinerea sanatatii functiilor sexuale.
  • Calciu: cel mai important mineral in intarirea oaselor si dintilor.
  • Iod: controleaza hormonii galndei tiroide
  • Seleniu: ca si vitamina E, protejeaza celulele de oxidare.

Ouale au cele mai bune proteine

Daca cele de mai sus nu sunt suficiente, albusurile de ou contin cea mai pura forma de proteine disponibila la alimentele integrale. Puritatea lor este atat de mare incat a devenit un standard de comparatie pentru alte surse proteice alimentare. Valoarea lor biologica - o masuratoare folosita pentur a determina cat de eficient este folosita o proteina pentru crestere - este de 93,7. Laptele, carena de vita si orezul au o valoare bilogica de 84.5, 74.3 si 64. Cu cat valoarea este mai mare, cu atat proteinele sunt mai bine absorbite. De aceea multi culturisti includ ouale in dieta lor. Cand cineva mananca carne de vita, de exemplu, nu toate proteinele continute de acea carne sunt absorbite si folosite la crearea de nou tesut muscular. 

Proteinele sunt substante complexe, si de aceea producatorii de suplimente proteice pentru culturisti isi promoveaza unele produse spunand ca sunt imbogatite cu proteine din albus de ou. In alta ordine de idei, un ou mare contine 6.3 grame de proteine, din care se absorb cel putin 6 grame.

Chiar daca ouale au un continut redus de grasimi saturate, expertii nu recomanda consumul a mai mult de doua oua pe zi atunci cand se urmeaza o dieta saraca in grasimi. Galbenusul de oua este in esenta grasime, si chiar daca nu ridica nivelele de colesterol, poate cauza alte probleme daca se face abuz. 
Ouale contaminate ucid in jur de 5000 de oameni pe an. Un ou din 10000 este contaminat cu salmonela. De aceea, nu este bine sa mananci oua care nu sunt bine preparate termic sau sa le inghiti crude, ca Rocky.

Modalitatea ideala de a gati ouale este dependenta de mancarea pe care o doresti. Ideea este ca daca un oua are inca parti care sunt lichide sau vascoase, nu este complet facut, si riscul de contaminare cu salmonela ramane.

Oul, candva un dusman, acum un prieten, ramane unul din alimentele de baza in dieta unui culturist. Si nu trebuie sa va grabiti si sa aruncati galbenusurile, acestea sunt si ele pline de vitamine si minerale. Doar sa nu exagereati. Mancati doar 2-3 galbenusuri pe zi, restul doar albus. 
Ouale sunt pline de proteine si usor de preparat, de aceea sunt considerate un aliment minune al naturii.

 

Referinte

Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.