Repara-ti intestinele in 5 pasi

Publicat in

Sanatatea intestinala este luata de buna, pana apar probleme; iar aceste probleme iti pot da toata viata peste cap, inclusiv eforturile de a arata mai bine! Invata cum sa iti reglezi sau repari intestinele, pentru o sanatate generala de fier.

Sanatatea intestinala este deseori neglijata. Probabil ca iti pasa de ce trebuie sa faci pentru a arata asa cum visezi si eventual pentru a avea performante fizice bune, nu te intereseaza prea tare de ce se petrece in intestinele tale. Doar ca atunci cand apar probleme la acest nivel, toate eforturile tale de a arata si a te simti mai bine vor fi date peste cap. iar sa repari un tract intestinal nesanatos NU este deloc usor. 

Pentru a avea sanse de succes incearca sa aplici aceste 5 metode dezvoltate la Institutul de Medicina Functionala. 

De ce este important un tract intestinal sanatos?

Intestinele fac mult mai mult decat sa digere mancarea. In intestine se absorb nutrientii si micronutrientii, joaca un rol in reglarea starii de spirit si acolo se moduleaza raspunsul imunitar pe care il are corpul la o afectiune.

Cand lucrurile sunt date peste cap in intestine, poate parea ca toata viata ti-a fost data peste cap. Sau cel putin partea legata de sanatatea generala. Daca te antrenezi pentru o competitie, sau doar vrei sa fii intr-o forma fizica si psihica bune, probememe de sanatate la nivel intestinal ridica mari probleme. 

Sa iti protejezi sanatatea intestinala necesita ceva cunostinte de anatomie a acestei zone. Intestinele nu sunt doar un furtun lung incolacit in burta! Sunt mult mai complexe de atat. 

Tractul intestinal este in viata si plin de bacterii. In jur de 500 de specii si aproximativ 1,5 kg de microflora formeaza un ecosistem imens care digera mancarea, regleaza hormonii, elimina toxinele si produce factori imunitari, vitamine si alte chimicale care iti mentin corpul si creierul sanatoase. In intestine se afla trei sferturi din sistemul tau imunitar, si produc aproximativ 60% din serotonina, care iti mentine ridicat moralul si te ajuta sa te simti bine. 

Ai crede ca un sistem asa importnat este bine protejat de exterior. De fapt, tractul intestinal este un singur strat de celule responsabile sa iti protejeze corpul de orice trece prin intestine. Acest strat singuratic de celule protectoare este intarit de cateva straturi de mucus. Acest mucus absoarbe nutrientii si impiedica toxinele, alergenii si microbii sa intre in circulatie. 

 pastile anti-ejaculare precoce

Problemele care pot aparea la nivelul tractului intestinal

Un tract intestinal sanatos iti permite sa absorbi cum trebuie nutrientii din mancare si sa elimini cum trebuie deseurile. 

In societatea moderna aceste aspecte pot fi date usor peste cap. Antibioticele, medicamentele si stresul pot rupe usor bariera protectoare din intestine. 

Un exemplu clasic este legat de ibuprofen. Sa iei ibuprofen cand faci exercitii fizice este o idee foarte proasta pentru ca sangele este redirectionat catre muschi si piele cand faci sport. Combinatia de sange mai putin in intestine si ibuprofen duce la degradarea accentuata a celulelor intestinale. 

Alti factori care pot vatama intestinele sunt.

1) Aciditate redusa a stomacului

Intestinele nu se descurca bine cu mancare incomplet digerata. Cand particule mari de mancare ating intestinele, nu absorbi asa bine nutrientii si hranesti bacteriile nocive din intestine. Exista doua motive pentru care mancarea incomplet digerata ajunge in intestine: nu mesteci bine si nu ai un stomac suficient de acid. 

2) Flora intestinala inflamatorie

In mancare si apa exista bacterii nocive. Cand le consumi, acestea prolifereaza si nimicesc bacteriile bune care te ajuta sa iti reglezi digestia.

3) Intolerante alimentare

Factorii care te fac intolerant la anumite alimente includ geneticul si stresul. Din nefericire se intampla des sa descoperi ca esti intolerant la multe alimente cand sanatatea intestinala incepe sa iti fie afectata. Corpul elibereaza o proteina numita zonulina ca raspuns la aceste alimente.

Zonulina afecteaza permeabilitatea intestinelor; compusi periculosi incep sa treaca in fluxul sanguin care duc la inflamatii, minte incetosata, activare imunitara, alergii, recuperare grea dupa antrenamente si probleme metabolice. 

Repararea intestinelor

Ar fi grozav daca ai putea lua un supliment si sa rezolvi problemele intestinale. Dar nu functioneaza asa! Abordarea este mai complexa, holistica chiar. Sunt cazuri cand unele suplimente pot ajuta, precum cele cu acid clorhidric daca ai o proasta aciditate a stomacului. Dar si in acest caz, daca nu faci efotul de a mesteca mai bine mancarea, nu rezolvi problema. La fel si cu probioticele; degeaba iei suplimente cu probiotice daca pe cealalta parte hranesti bacteriile rele din intestine cu zaharuri si carbohidrati rafinati. 

Iata 5 pasi prin care sa iti rezolvi problemele intestinale. 

Pasul #1: Indeparteaza alergenii

In aceasta faza indepartezi toti alergenii pe care ii suspectezi ca te afecteaza. Aici se includ alimente la care poti fi intolerant, chimicale si alte toxine.

Alimentele cel mai des eliminate sunt lactatele, orice cu grau sau gluten, oleaginoasele din copaci, fructele de mare, arahidele si soia. 

Medicamentele sunt si ele in prim plan aici. Desigur ca unele terapii nu pot fi eliminate dar merita sa identifici ce medicamente iti afecteaza tractul intestinal; daca sunt medicamente neesentiale, scapa de ele. Cele mai des intalnite sunt antiinflamatoarele non-steroidiene, aspirina, analgezicele si antiacidele. 

Stresul este un alt factor. Coritzolul ridicat afecteaza mucoasa intestinala, creand haos in tractul intestinal. De aceea tulburarile gastrice merg mana in mana cu stresul si anxietatea. 

Pasul 2: Repara

Dupa ce ai indepartat ceea ce iti face rau, este timpul sa repari intestinele. Scopul este de a furniza materia prima si de a reduce inflamatiile. 

Zincul si L-carnosina accelereaza repararea stomacului si protejeaza mucoasa intestinala. Se foloseste la tratamentul ulcerelor gastrice. 

Scoarta de gheara pisicii repara intestinele. L-glutamina este sursa de energie pentru celulele din intestine; poate fi folosita la repararea tesuturilor intestinale si imbunatatirea barierei imunitare din intestine. 

Pasul 3: Inlocuieste

Acum trebuie sa iti dai seama ce lipseste, in functie de sanatatea ta, si sa inlocuiesti. Acid gastric, bila, enzime pancreatice, toate sunt componnte critice ale tractului intestinal pe care multi nu le produc in cantitati suficiente in mod natural. 

Foloseste suplimente cu enzime pentru a regla aceste probleme. Pentru acidul gastric, exista suplimente cu acid clorhidric. 

Pasul 4: Repopuleaza

Este timpul sa repopulezi intestinele cu bacterii benefice. Incepi prin a incorpora in dieta alimente fermentate precum varza murata, kim chi, chefir si iaurt. Adaugarea unui supliment probiotic de calitate este o idee buna.

Mananca si suficiente alimente prebiotice precum alimente fibroase, dar si usturoi, ceapa, mere, banane, sparanghel, praz, ovaz si verdeturi. 

Pasul 5: revino la viata adevarata

Acum este timpul sa revii la o viata fara dieta speciala, dar sa iti mentii sanatatea intestinala. Reintrodu incet unele alimente, pastrand in continuare obiceurile sanatoase insusite pana acum. 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

Beneficiile branzei pentru sanatate Beneficiile branzei Chiar daca lumea a inceput sa se trezeasca si sa nu se mai teama de grasimi, branza integrala (cea grasa, nu degresata) inca este vazuta prost de multe persoane preocupate de sanatate. Este timpul sa indreptam lucrurile! Branza este un aliment sanatos! Iata de ce! 22 Oct, 2018
Nu te lasa pacalit de apa alcalina si apa ionizata Stii deja ca este important sa bei suficienta apa. Si ca este rau sa fii deshidratat. Dar sigur ai auzit ca cel mai indicat este sa bei apa alcalina! Sa vedem de ce apa alcalina este o mare pacaleala vanduta la suprapret! 23 Jun, 2019
5 alimente sanatoase pe care le arunci la gunoi 5 alimente sanatoase pe care le arunci la gunoi Stii ce parte din legumele pe care le mananci sa tai si ce parte sa arunci? S-ar putea sa ai surprize! O planificare minima va deschide usa unor noi posibilitati nutritionale. 02 Dec, 2018
Repara-ti intestinele in 5 pasi Repara-ti intestinele in 5 pasi Sanatatea intestinala este luata de buna, pana apar probleme; iar aceste probleme iti pot da toata viata peste cap, inclusiv eforturile de a arata mai bine! Invata cum sa iti reglezi sau repari intestinele, pentru o sanatate generala de fier. 29 May, 2022
de ce dietele vegetariene si vegane sunt o idee proasta De ce dietele vegane si vegetariene sunt o idee proasta Chiar daca este optiunea fiecaruia, dietele vegane si vegetariene (adica lipsite complet de alimente de provenienta animala) au unele avantaje dar foarte multe dezavantaje. In acest articol vom discuta obiectiv despre dietele vegane si de ce multi oameni de stiinta le considera daunatoare sanatatii. 14 Feb, 2016
echilibreaza nivelele de cortizol si traieste mai bine 10 alimente care echilibreaza cortizolul Cortizolul este un hormon atat anabolic cat si catabolic. Pentru ca nivelele sale se pot deregla rapid, facandu-l foarte catabolic si nociv pentru sanatate, este important sa le ti sub control, si cel mai simplu este prin alimentatie. 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.