Untul de arahide este una din marile contributii culinare ale Statelor Unite ale Americii. Si americanii sunt de acord cu aceasta afirmatie: in S.U.A se consuma peste 680 de milioane de kilograme pe an de unt de arahide si de alte produse pe baza de arahide.
Dar asta a dus si la o crestere a alergiilor la alunele de pamant, de aceea untul de arahide a fost dat la o parte, si au aparut numeroase alternative. Ofensiva este condusa de untul de migdale, dar concurenti seriosi sunt si untul de cashew, de seminte de floarea soarelui, nuci, soia sau seminte de susan.
Alegerea untului potrivit
In ciuda cresterii alergiilor la oleaginoase, doar 1 % din populatie sufera de astfel de alergii. Au fost unele ingrijorari ca astfel de nucifere ar putea gazdui aflatoxina, un mucegai cancerigen. Dar materia prima din care se fac unturile este testata riguros si regulat, asa ca riscul este aproape 0.
De ce sa te abati de la untul de arahide? Exista numeroase motive pentru care sa explorezi variata lume a unturilor de oleaginoase. In primul rand, ia in considerare beneficiile nutritionale ale alternativelor. Untul de migdale are 3 grame in plus de grasimi benefice monosaturate, fata de untul de arahide. iar nucile sunt unul din cele mai bogate alimente in omega-3, care nu inoata in ocean. Un alt argument important este gustul. Fiecare din aceste unturi de oleaginoase este delicios in felul sau unic.
Inainte de a da iama in ele, tineti minte ca unturile de oleaginoase sunt ce sunt: unturi. Trebuie tratate ca atare. Nimeni nu ar manca 5-6 linguri de unt din lapte, ca atare, pe post de gustare. Este tentant sa arunci capacul borcanului cu unt de oleaginoase si sa il dai gata, lingura cu lingura. Aceste unturi sunt grasimi bune, dar exista o limita pe care corpul o poate tolera, inainte sa le transforme in grasimi de pe solduri si abdomen.
Un alt lucru de retinut: ai grija la puritate. Foloseste doar unturi care contin cat mai putin ingrediente. Ideal, untul de migdale trebuie sa listeze la ingrediente doar migdale. Evantual, migdale si sare. ATAT! Daca apar si alte ingrediente pe langa migdale, precum zahar, grasimi hidrogenate, mono si digliceride, uleiuri compuse din multe-multe silabe, pune jos borcanul si cauta un produs care sa nu necesite sa fie produs de oameni imbracati in halate de laborator.
Si acum sa aruncam o privire la cele mai populare 10 unturi de oleaginoase.
Unt de arahide
Este untul de oelaginoase original. Il stii, il iubesti. Cauta doar marcile care contin la ingrediente doar alune de pamant si atat.
- Contine: niacina, magneziu
- Calorii: 188
- Proteine: 8 g
- Grasimi: 16 g
Unt de migdale
Pretendentul la locul 1. Are cu 50% mai multe grasimi bune monosaturate, si cu 25% mai putine grasimi nesanatoase, fata de untul de arahide.
- Contine: magneziu, mangan si vitamina E
- Calorii: 202
- Proteine: 4 g
- Grasimi: 18 g
Unt de Cashew
Cashew are un gust foarte bland, similar cu untul de arahide, deci nu este un salt prea departe in ceea ce priveste savoarea, pentru iubitorii de unt de arahide.
- Contine: magneziu si cupru
- Calorii: 188
- Proteine: 6 g
- Grasimi: 16 g
Unt de nuci
Nucile au o aroma puternica, bogata, pamantie, care face painea prajita pe care intinzi acets unt sa aibe un gust decadent de bun.
- Contine: magneziu, cupru si omega-3
- Calorii: 200
- Proteine: 6 g
- Grasimi: 20 g
Unt de seminte de floarea soarelui
Untul de seminte de floarea soarelui este o alternativa buna pentru cei cu alergii la oleaginoase crescute in copaci sau la arahide.
- Contine: acid pantotenic, magneziu, fosfor, cupru si mangan
- Calorii: 186
- Proteine: 6 g
- Grasimi: 16 g
Unt de alune de padure
Gandeste-te la Nutella fara ciocolata. Incearca sa eviti marcile cu indulcitori, care, din pacate, sunt mai intalnite.
- Contine: Vitamine E, cupru si mangan
- Calorii: 180
- Proteine: 4 g
- Grasimi: 19 g
Unt de seminte de susan
Facut din seminte de susan rumenite, aceasta pasta se mai numeste si tahini; are un gust bogat, delicios, fiind o pasta foarte cremoasa. Este foarte cunoscuta, chiar si la noi, ca un component de baza in hummus.
- Contine: tiamina, fosfor, cupru si mangan
- Calorii: 178
- Proteine: 6 g
- Grasimi: 16 g
Unt de soia
O sursa buna de proteine, acest unt facut din soia uscata este o optiune buna si pentru cei cu alergii la oleaginoase.
- Contine: izoflavone, fier, magneziu, fosfor, potasiu si zinc.
- Calorii: 190
- Proteine: 7 g
- Grasimi: 14 g
Unt din amestec de oleaginoase
Un amestect de 7 oleaginoase si seminte, se poate gasi si fara arahide, acestea fiind inlocuite cu seminte de chia.
- Contine: omega-3, niacina, folat, fibre alimentare, magneziu, vitamina E, mangan si fosfor
- Calorii: 180
- Proteine: 7 g
- Grasimi: 16 g
Unt de arahide pulverizate
Acest unt de arahide futuristic este obtinut prin presarea uleiului din arahide si transformarea lor in pudra. Rezultatul: 85% mai putine calorii decat untul de arahide clasic.
- Contine: magneziu si cupru
- Calorii: 45
- Proteine: 5 g
- Grasimi: 1,5 g
Referinte