Ati observat cat de ciclica este industria fitnessului? Exercitii care sunt folosite de toata lumea in cele din urma ajung sa fie considerate daunatoare, si apoi reapar ani mai tarziu. De exemplu, tractiunile sunt din nou la moda; la fel si indreptarile. Dar, unele exercitii care inainte erau de baza continua sa fie subapreciate si considerate riscante. Pacat, pentru ca unele din aceste perceptii sunt nefondate.
Pentru a indrepta lucrurile iata 5 exercitii cu reputatii proaste nemeritate. Sunt valoroase si ar trebui sa le incorporate in antrenamentele voastre.
1. Flotari la paralele
La inceputul culturismului, flotarile la paralele era un exercitiu de baza. Gimnastii fac zeci de mii de flotari la paralele in cariera lor, iar culturistii si powerlifterii le fac adaugand greutati suplimentare. Impinsul cu haltera din culcat este cel mai bun exercitiu pentru a lucra pieptul, umerii anteriori si tricepsii. Flotarile la paralele lucreaza aceleasi grupe musculare, si sunt mult mai eficiente pentru dezvoltarea celor 3 capate ale tricepsilor decat impinsul cu priza ingusta. Ca bonus, trapezul si alti muschi ai spatelui sunt stimualti si ei in timpul flotarilor la paralele, pentru a asigura stabilitate.
2. Hack Squat
Aceasta forma de genuflexiuni, poate fi descrica ca fiind o indreptare facuta tinand bara la spate. Se zice ca numele exercitiului, Hack Squat, vine de la cuvantul german hacke, care inseamna calcai. Exercitiul a fost facut cunoscut de Georg Karl Julius Hackenschmidt. Este foarte rar folosit, din cazua aparitiei preselor pentru picioare, si pentru ca se spunea depsre hack squat ca este prea dur cu genunchii. Probabil, adevaratul motiv pentru care multi il evita tine de gradul mare de dificultate.
Hack squat era folosit de primii culturisti pentru dezvoltarea vastus medialis, muschiul in forma de lacrima de la picioare. Hack squat si genuflexiunile cu bara in spate produc rezultate similare asupra vastus lateralis (un alt muschi al coapselor), dar hack squat lucreaza mai mult fesierii si bicepsul femural. In ceea ce priveste lombarii, hack squat ii implica mai putin decat genuflexiunile clasice, dar mai mult decat presa pentru picioare.
Hack squat se poate face si la aparat, dar varianta clasica se face folosind o haltera. Haltera limiteaza greutatea care poate fi folosita si necesita o tehnica de executie mai avansata.
3. Good mornings
Good mornings ramane un exercitiu esential pentru fesieri, lombari si femurali. Dar, in ultimii ani, a fost detronat in popularitate de catre indreptarile romanesti. Good morning incepe dintr-o pozitie avantajoasa, pe cand indreptarile romanesti incep dintr-o pozitie dezavantajoasa. Good morning implica si o contramiscare si incepe cu o contractie excentrica, fata de indreptari, care nu au o contramiscare si incep cu o contractie concentrica.
Pentru a face acest exercitiul in siguranta trebuie sa pivotezi din solduri si sa tii genunchii usor indoiti. Nu arcui spatele - este o miscare foarte proasta! Pentru ca exerciti o presiune foarte mare asupra coloanei vertebrale, trebuie sa folosesti greutati mici. Desigur, este un exercitiu de evitat pentru cei cu probleme ale coloanei vertebrale sau care simt dureri cand il fac.
4. Pullover
Pullover-ul era un exercitiu de baza cand a inceput sa se dezvolte culturismul. In afara ca lucreaza spatele, pulloverul stimuleaza si pieptul. Mai lucreaza si muschii serratus, atasati de coaste. In anii '70 si '80 acest exercitiu a fost facut cunoscut de Arthur Jone care a inventat un aparat la care sa se faca. Acest aparat presupunea in special impingerea cu coatele decat tragerea cu bratele. Desi unii spun ca era prea dur cu articulatile umerilor, cel mai probabil pulloverurile au fost uitate cand salile nu au mai cumparat acest fel de aparat.
Cele doua moduri principale de pullover sunt cu bratele drepte si bratele indoite. In cazul pulloverurile cu bratele drepte se folosesc mai putine greutati; in cazul bratelor indoite este important sa te ancorezi bine cu picioarele in sol, pentru a avea stabilitate. Culturistii vechi sustineau combinarea unui numar mare de repetari de genuflexiuni cu bara in spate cu pulloveruri pentru a mari cutia toracica, prin lungirea cartilagiilor (este o metoda indoielnica, pentru ca este un efect fiziologic foarte improbabil, avand in vedere ca acest cartilagiu incepe sa se restranga dupa adolescenta). Dar, pulloverurile merita atentie pentru capacitatea lor de a dezvolta spatele, pieptul si alti muschi.
5. Tractiuni la helcometru
Tractiunile la liber beneficieaza din ce in ce de mai multa atentie. si au inlocuit in mare parte tractiunile la helcometru.
Tractiunile la helcometru nu sunt atat de eficiente ca si tractiunile, dar pot aduce variatie antrenamentelor, in special pentru ca le poti face folosind o multitudine de capate si prize (largi, inguste, pronatie, supinatie). Sunt un exercitiu eficient si pentru cei accidentati sau supraponderali, care nu pot face tractiuni la liber. Dar, tractiunile la helcometru la ceafa forteaza foarte mult umerii, si trebuie facute cat mai rar.
Referinte