5 motive sa te antrenezi pentru hipertrofie functionala

Publicat in

Hipertrofia functionala este cresterea masei musculare si a fortei in acelasi timp pentru a fi mai eficient in orice activitate fizica din sport sau viata de zi cu zi. Iata de ce ar trebui sa fie principalul tau obiectiv la antrenamente.

Hipertrofia functionala este un termen din lumea fitnessului care ii lasa pe multi in ceata. Si este pacat, pentru ca asa ramane impresia ca este doar un alt termen utilizat de unii din industrie pentru a vinde ceva diferit, fara o valoare reala. Dar este exact opusul si este ce ar trebui sa faci pentru sanatate optima, aspect fizic optim si performanta fizica optima. De ce este hipertrofia functionala atat de esentiala?

Intai, trebuie sa clarificam ce inseamna acest termen. Hipertrofie functionala este un termen care descrie "muschii utilizabili". Termenul de functional se refera la faptul ca te antrenezi astfel incat sa poti performa la un nivel cat mai inalt activitati fizice, atat in sporturi cat si in viata de zi cu zi. Hipertrofie inseamna crestera muschilor si are loc pentru ca fibrele musculare existente se maresc datorita incarcarii mecanice (ridicatul de greutati). 

Exista doua tipuri de hipertrofie: miofibrilara, care are loc cand creste marimea si numarul sarcomerilor din fibrele musculare. Sarcomerii se contracta pentru a misca muschii. Acest fel de hipertrofie duce la o crestere mai mare a fortei. 

Un al doilea fel de hipertrofie este cea sarcoplasmatica, care are loc prin cresterea proteinelor si fluidelor non-contractile din fibrele musculare. Diametrul muschilor creste, facand muschiul mai mare, dar densitatea fibrelor musculare scade, ceea ce inseamna ca forta scade pe o anumita cantitate de masa musculara. Hipertrofia sarcoplasmatica este inversul hipertrofiei functionale. Practic, este o crestere a masei musculare fara o crestere pe masura fortei. Este un tip de hipertrofie utilizata de culturisti, unde conteaza doar marimea nu si functionalitatea. 

Ca sa intelegi mai exact diferenta, sa luam hipertrofia functionala in sporturi. Un sprinter are nevoie de viteza si explozie fara o greutate corporala foarte mare. Cu cat este mai greu un sprinter cu atat este nevoie de o forta mai mare pentru a propulsa corpul inainte. Un sprinter se va antrena astfel incat sa creasca putin dar sa isi mareasca mult forta si viteza. 

In comparatie, un rugbyst are nevoie de viteza si forta dar trebuie sa fie si mare.

Iar la celalalt capat sunt maratonistii care se tem de greutati pentru ca nu vor sa puna deloc greutate pe ei, la ei hipertrofia sarcoplasmatica afectand direct performanta. Le va afecta negativ anduranta si va pune o povara suplimentara pe sistemul cardiovascular.

hormon de crestere natural

Cum ramane cu noi restul, amatorii de sport? 

Mare parte din cei care fac sport pentru a arata si a se simti mai bine bat pasul pe loc incercand sa slabeasca si sa construiasca ceva masa musculara. Pentru a scapa de grasime ar trebui sa te indrepti in primul rand catre dieta, iar pentru exercitii fizice ar trebui sa pui accent pe hipertrofia functionala. De ce?

Intai, iti vei mari masa musculara ceea ce va duce in mod direct la cresterea ratei metabolice ceea ce va arde mai multa grasime corporala. 

In al doilea rand, te scapa de durerile cronice. Multe din durerile resimtite zi de zi vin din tipare gresite de miscare si dezechilibre ale fortei. Sa te antrenezi pentru forta va corecta aceste dezechilibre mai mult decat a face exercitii la intamplare prin sala de forta. 

In al treilea rand, cel mai puternic predictor al longevitatii este masa musculara de calitate. Aceasta te protejeaza de boli si imbatranire prematura prin imbunatatirea functiei metabolice. 

In al patrulea rand, prin hipertrofie functionala iti vei lucra toate fibrele musculare cu raspuns rapid, acestea fiind cele mai puternice fibre musculare din corp. Poate ai auzit ca daca nu folosesti un muschi, se micsoreaza. La fel si la nivel de fibre musculare. Daca nu utilizezi niciodata greutati mari, acest tip de fibre se vor micsora si se vor activa foarte greu, punand piedici in executia eficienta a tuturor exercitiilor. 

In al cincelea rand, nu numai ca acest fel de antrenament activeaza fibrele musculare cu raspuns rapid, dar solicita intregul sistem neuromuscular, care este compus din muschii si nervii la care sunt conectati si care ii fac sa se contracte. Cand iti intaresti sistemul neuromucular inseamna ca cresti eficienta semnalului trimis de nervi catre muschi, facandu-i sa se contracte cu mai multa forta. 

Cum arata antrenamentele de hipertrofie functionala?

Un program adevarat de hipertrofie functionala este croit individual pentru fiecare, dar un exemplu este utilizarea seturilor gigant. Un set gigant este un grup de 4 sau mai mult exercitii facute unul dupa altul, pentru aceeasi grupa musculara. De exemplu un set gigant pentru partea inferioara ar aratat asa:

  • A1. Genuflexiuni excentrice
  • A2. Genuflxiuni cu calcaiele ridicate pentru a izola cvadricepsii
  • A3. Fandari
  • A4. Indreptari cu bara hexagonala

Este o modalitate excelenta de a soca partea inferiora sa creasca, atat ca forta cat si ca masa musculara. Plus iti va antrena si sistemul cardiovascular in acelasi timp. 

 

Referinte

Articole din aceiasi categorie

5 tipuri de genuflexiuni pentru picioare mari si definite Regele exercitiilor fizice, genuflexiunile, vine sub multe forme si variante. Trebuie sa utilizezi cat mai multe din ele pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iata 5 dintre cele mai utile variatiuni ale genuflexiunilor. 17 Dec, 2019
semne ca te-ai antrenat corect Cum sa judeci daca un antrenament de hipertrofie a fost eficient Un antrenament de hipertrofie, adica care sa construiasca masa musculara, trebuie sa aibe echilibru intre intensitate si exces. Prea putin si nu stimulezi suficient muschii, prea mult si te dai singur inapoi. Iata cum sa iti dai seama daca faci ce trebuie in sala de forta. 20 Dec, 2016
5 motive sa te antrenezi pentru hipertrofie functionala 5 motive sa te antrenezi pentru hipertrofie functionala Hipertrofia functionala este cresterea masei musculare si a fortei in acelasi timp pentru a fi mai eficient in orice activitate fizica din sport sau viata de zi cu zi. Iata de ce ar trebui sa fie principalul tau obiectiv la antrenamente. 02 Sep, 2020
Dopingul cu steroizi ofera avantaje sportivilor pentru restul vietii Steroizii anabolizanti ofera avantaje in sporturile de forta ani dupa incetarea folosirii lor Folosirea steroizilor anabolici si androgeni, precum si a hormonilor de crestere, pentru imbunatatirea performantelor sportive, este o practica folosita des, mai ales in sporturile care necesita mai multa forta decat anduranta. 14 Feb, 2016
cum se fac corect genuflexiunile Despre genuflexiuni Genuflexiunile prezinta o miscare naturala pentru oameni. Afla de ce ar trebui sa faci genuflexiuni cat mai des, atat pentru a arata mai bine cat si penru a fi mai sanatos. 12 Feb, 2019
Memoria musculara - este reala? Memoria musculara - este reala? Ce este memoria musculara si te poate ea ajuta sa iti maresti muschii? 29 Mar, 2022
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.