5 tipuri de genuflexiuni pentru picioare mari si definite

Publicat in

Regele exercitiilor fizice, genuflexiunile, vine sub multe forme si variante. Trebuie sa utilizezi cat mai multe din ele pentru a obtine cele mai bune rezultate. Iata 5 dintre cele mai utile variatiuni ale genuflexiunilor.

Genuflexiunile sunt un exercitiu extrem de eficient pentru a deveni mai puternic, mai suplu si mai musculos. Si genuflexiunile au diferite forme, gasindu-se una potrivita pentru oricine, indiferent de varsta sex si conditie fizica; asta pentru ca genuflexiunile lucreaza tot corpul. In plus, a te lasa pe vine este o miscare esentiala in viata de zi cu zi. 

Cand vine vorba de genuflexiuni, sau orice alt exercitiu care te face mai fortos, mai puternic si mai rapid, este nevoie de varietate pentru a sustine adaptarile, a te mentine motivat si a preveni accidentarile. In continuare o sa gasesti 5 dintre cele mai bune variatii ale genuflexiunilor, puse intr-o ordine aleatorie.

#1. Genuflexiuni pe piciorul din fata

A nu se confunda cu genuflxiunile piston. Genuflexiunile pe piciorul din fata seamana mult cu fandarile, diferenta fiind ca piciorul care lucreaza are pe el tensiune continua, talpa ramanand permanent in contact cu solul. 

Genuflexiunile pe piciorul din fata (zise si bulgaresti daca piciorul din spate este ridicat pe ceva) sunt ideale pentru a incepe sa faci genuflexiuni pentru ca reprezinta o miscare mai simpla decat genuflxiunile cu bara in spate, bilaterale. Aceste genuflexiuni lucreaza muschii picioarelor, soldurile si abdomenul, si fiind unilaterale (cate un picior pe rand), corecteaza dezechilibrele musculare dintre partea stanga si cea dreapta

Sustin flexibilitatea in glezna si articulatia soldului, iar o mobilitate buna este esentiala daca vrei sa faci variante mai complicate de genuflexiuni. 

Un alt motiv sa faci genuflexiuni pe piciorul din fata este sanatata genunchilor; acestea o sustin prin echilibrarea diferitelor grupe musculare ale cvadricepsilor, care stabilizeaza patela cand extinzi genunchii. 

Cum se folosesc eficient genuflexiunile pe piciorul din fata: Incepi avand picioprul din fata urcat pe o platforma pentru a invata sa stabilizezi musculatura centurii mediene in timpul acestei miscari dinamice. Poti adauga greutate tinand gantere in maini, si cand stapanesti bine exercitiul, o haltera pe spate. Apoi, poti trece la varianta cu ambele picioare pe sol. 

Cei avansati pot trece la fandari bulgaresti, adica piciorul din spate tinut pe o platforma joasa, ceea ce va ingreuna exercitiul. 

Studiile arata ca genuflexiunile pe piciorul din fata si alte exercitii care lucreaza cate un picior pe rand, necesita o activare neurologia mai mare, ceea ce duce la cresterea performantelor si imbunatatirea compozitiei corpului. De exemplu, un astfel de studiu a descoperit ca fandarile bulgaresti au provocat un raspuns hormonal mai mare decat genuflexiunile cu bara in spate, pentru ca necesitatea suplimentara de stabilizare incarca mai mult sistemul neuromucular. 

 pastile anti-ejaculare precoce

#2 - Genuflexiuni complete

Genuflexiunile complete lucreaza optim fesierii, femuralii, cvadricepsii si lombarii. Au fost studiate in mod repetat privind siguranta si eficienta, si s-a dovedit ca sunt sigure, zvonurile ca ar dauna genunchilor si spatelui fiind doar mituri. 

Studii recente sustin ceea ce antrenorii de top stiu de decenii: genuflexiunile complete sunt sigure cand se fac corect si progresiv, si vor duce la rezultate mai bune. Iata cateva avantaje ale genuflexiunilor complete: 

  • Coordonare musculara mai buna.
  • Dezvoltare musculara maxima a femuralilor si cvadricepsilor.
  • Viteza mai mare si sarituri mai bune.

Alte cercetari arta ca genuflexiunile complete ajuta la dezvoltarea tesuturilor conjunctive, cartilagiilor si ligamentelor, atat la genunchi cat si in tot piciorul; asa vei putea face fata unor greutati mai mari. A face doar genuflexiuni partiale va provoca schimbari degenerative in genunchi.

Cum se folosesc eficient genuflexiunile complete: Incepi cu genuflexiunile clasice cu bara in spate, folosind o coborare controlata, de 4 secunde si te ridici rapid. Asa vei stapani tehnica corecta de executie. 

Daca te apleci prea mult in fata sau nu te poti lasa suficient de jos, probabil de vina sunt gambele prea tensionate si proasta mobilitate a gleznelor. Poti folosi un truc, si sa stai cu calcaiele ridicate pe ceva mai inalt pentru a avea glezna in flexie plantara si astfel cresti raza de miscare. Ai grija sa tii calcaiul fix pe suport, nu il lasa sa se ridice! Ridicand calcaiele pui si mai mult accent pe coapse. 

#3 - Genuflexiuni 1 si 1/4

Genuflexiunile 1 si 1/4 (si un sfert) inseamna sa cobori pana jos la o genuflexiune, sa te ridici 20-30 de grade, sa faci o pauza in acest punct de o secunda, sa cobori din nou si apoi sa te ridici complet; aceasta este o repetare. Aceasta varianta brutala introduce o mentinere izometrica in genuflexiune adaugand tensiune musculara si crescand forta.

Cum se folosesc eficient genuflexiunile 1 si 1/4: Inainte sa incerci astfel de genuflexiuni, asigura-te ca poti cobori greutatea folosita in 4-6 secunde. Apoi progreseaza la o secunda pauza in partea de jos, ridicandu-te rapid. 

Apoi fa genuflexiuni 1 si 1/4, coborand greutatea in 4-5 secunde. Ridica-te usor un sfert din cursa, fa pauza o secunda, coboara din nou si apoi ridica-te. Cei avansati pot face 2-3 pauze pe partea concentrica (ridicarea greutatilor). 

hormon de crestere natural

#4 - Genuflexiuni cu bara in fata

Genuflexiunile cu bara in fata sunt printre cele mai bune exercitii pentru prevenirea accidentarilor si obtinera unei conditii fizice robuste.

  • Iti antreneaza accelerarea in partea inferioara a corpului si sunt foarte relevante pentru cresterea capacitatii de a sari, de a avea viteza mai mare si de a iti controla mai bine corpul. 
  • Iti lucreaza lombarii si abdomenul mai mult decat exercitiile de izolare pentru aceste grupe musculare. 
  • Sunt mai eficiente la antrenarea vastus lateralis si rectus femoris dar pun mai putin stres pe genunchi, decat genuflexiunile complete sau clasice. Necesita o tehnica foarte buna pentru a nu scapa bara, genuflexiunile cu bara in fata te ajuta sa ai flexibilitate mai buna in solduri, umeri si glezne. 

Cum se folosesc eficient genuflexiunile cu bara in fata: Pentru a le face corect, apuca bara prin pronatie (palmele in fata). Pareta de sus a bratului trebuie sa fie paralel cu solul si trebuie ca haltera sa stea deasupra si in spatele deltoidului anterior si claviculei. Daca ti se pare o pozitie inconfortabila, incearca sa impingi coatele in sus si in interior. 

Incordeaza bine spatele si trunchiul si mentine-le asa pe toata durata exercitiului. Arata similar cu genuflexiunile cu bara in spate - poate doar picioarele putin mai apropiate. 

Evita sa te ridici pe degetele de la picioare cand ridici greutatile, sau sa ridici calcaiele de pe sol. 

#5 - Include si un ciclu de antrenament de genuflexiuni partiale

Tot spun ca trebuie sa faci genuflexiuni cat mai jos. Dar asta nu inseamna ca partialele nu au si ele utilitatea lor. Sunt utile mai ales celor avansati, pentru a ii ajuta sa isi atinga intregul potential atletic. 

Deseori, lipsa progreselor in sala de forta se rezuma la puncte slabe. Adica diferite parti ale exercitiului in care esti slab. De exemplu, punctul slab la o genuflexiune completa sau impins cu haltera din culcat este de regula imediat dupa ce treci bara de mijlocul cursei, dar intregul segment de jos (de jos pana ce ai picioarele paralele cu solul la genuflexiuni) poate crea proboleme. Repetarile partiale pot ajuta in acest caz. 

Cum se folosesc eficient genuflexiunile partiale: Cand faci astfel de antrenamente, intotdeauna sa incorporezi si seturi cu raza completa de miscare pentru a sustine functiile optime de intindere-tensiune ale muschilor. 

Adauga repetari partiale la genuflexiuni intr-un ciclu de antrenament. Fa cateva seturi grele de genuflexiuni in care cobori doar un sfert, urmate de cateva seturi grele de genuflexiuni in care cobori jumatate din cursa. Termina cu 1-2 seturi de genuflexiuni complete.

Genuflexiuni bonus

Iata cateva tipuri de genuflexiuni despre care ar trebui sa stii. 

  • Sa tii picioarele foarte departate pune un accent mare pe fesieri si adductori - similar cu indreptarile sumo
  • Sa duci spre exterior varfurile picioarelor, la 30-50 grade, va pune accent mai mare pe adductori, iar activitatea musculara este mai mare in partea de jos a genuflexiunii. 
  • Suprafetele instabile par sa activeze mai mult cvadricepsii, dar trebuie folosite greutati mai mici, iar forta si puterea sunt compromise. Astfel de suprafete trebuie evitate in general, fiind folosite doar in scopuri foarte precise si mai ales in recuperare. 

Referinte

  1. Bird, Stephen and Casey, Sean. Exploring the Front Squat. Strength and Conditioning Journal. February 2012. Published Ahead of Print.
  2. Cissik, John. Coaching the Front Squat. Strength and Conditioning Journal. October 2000. 22(5), 7-12.
  3. Clark, D., Lambert, M., et al. Muscle Activation in the Loaded Free Barbell Squat: A Brief Review. Journal of Strength and Conditioning Research. 2012. 26(4), 1169-1178.
  4. Comfort, P., et al. An Electromyographical Comparison of Trunk Muscle activity During Isometric Trunk and Dynamic Strengthening Exercises. Journal of Strength and Conditioning Research. 2011. 2591), 149-154.
  5. Seitz, L., et al. The Temporal Profile of Post-Activation Potentiation is Related to Strength Level. Journal of Strength and Conditioning Research. 2013. Published Ahead of Print.
  6. Lorenzetti, S., Bulay, T., et al. Comparison of the Angles and Corresponding Moment in the Knee and Hip during Restricted and Unrestricted Squats. Journal of Strength and Conditioning Research. 2012. Published Ahead of Print.
  7. Drinkwater, E., Moore, N., et al. Effects of Changing from Full Range of Motion to Partial Range of Motion on Squat Kinetics. Journal of Strength and Conditioning Research. 2012. 26(4), 890-896.
  8. Hartmann, H., Wirth, K., Klusemann, M., Dalic, J., Matuschek, C., Schmidtbleicher, D. Influence of Squatting Depth on Jumping Performance. The Journal of Strength and Conditioning Research. 2012. 26 (12), 3243-61.
  9. Bloomquist, K., et al. Effect of Range-of-Motion in Heavy Load Squatting on Muscle and Tendon Adaptations. European Journal of Applied Physiology. 2013. Published Ahead of Print.
  10. Hartmann, H., et al. Analysis of the Load on the Knee Joint and Vertebral Column with Changes in Squatting Depth and weight Load. Sports Medicine. 2013. Published Ahead of Print.

 

Articole din aceiasi categorie

TEST: cat esti de sanatos fizic? TEST: cat esti de sanatos fizic? Un test simplu pentru a afla ce sanatate fizica ai. Fii cat mai sincer cu tine insuti. Doar asa poti evolua! 17 Sep, 2024
Cum sa ai articulatii sanatoase si rezistente pentru a te putea antrena cat mai mult timp Metode practice pentru a avea articulatii sanatoase Articulatiile sunt mai importante decat sunt multi dispusi sa recunoasca. Orice accidentare te da inapoi cu mult. Asa ca, iata cinci metode functionale de a le mentine sanatoase pentru a putea sa te antrenezi in continuare in forta. 14 Feb, 2016
cum sa scapi de durerile de spate prin sport Durerile de spate Durerile de spate sunt unul din principalele motive pentru care multi sar peste antrenamente. Ai 85% sanse sa te doara spatele de-a lungul vietii. Iata care sunt cauzele si ce poti face pentru a nu lasa durerile de spate sa iti afecteze antrenamentele. 29 Aug, 2017
stresul iti distruge antrenamentele Stresul iti distruge antrenamentele Cand vine vorba de antrenamente toti se concentreaza pe intensitate, pe exercitii, pe repetari, pe scop, dar putini isi pun problema unui element care face cu adevarat diferenta in ceea ce priveste aspectul fizic: stresul. Stresul iti poate da total peste cap munca din sala de forta! 02 Aug, 2016
se pot crea mai multe fibre musculare prin antrenamente? Poti crea mai multe fibre musculare? Cand spui ca iti cresti masa musculara, de fapt iti ingrosi fibrele musculare deja existente (hipertrofie). Dar exista si un fenomen mai rar, de a crea mai multe fibre musculare (hiperplastie). Poate hiperplastia fi atinsa de oricine? 25 Apr, 2017
Trebuie sa stai o ora in sala de forta ca sa ai rezultate? Mituri: regula de o ora Poate ca ati auzit ca un antrenament de culturism nu trebuie sa dureze mai mult de o ora, ideal 45 de minute, pentru a nu favoriza aparitia hormonilor catabolici.. Dar este doar un mit, sau exista ceva real in aceasta afirmatie? 14 Feb, 2016
Urmareste-ne
pe facebook

Steroizi.ro - sursa ta de informatii pentru cele mai noi tehnici de antrenament,

cele mai bune planuri nutritionale si cele mai eficiente metode de slabire si definire.

Oricare ar fi scopul tau, noi iti punem la dispozitie uneltele de care ai nevoie pentru a iti construi corpul pe care il vrei.